Babeczki z dżemem i kremem z białej czekolady
Będą idealne na Święta i nie tylko! 🙂 kruche babeczki, dżem truskawkowy i krem z białej czekolady ❤ Smakują wyśmienicie!
Korpusy:
Wszystkie składniki przekładam do miski wyrabiam aż postanie jednolite zwarte ciasto.
Z ciasta formuję kulkę, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowuje ciasto i wykrawam z niego kółka trochę większe niż formy na babeczki. Formy smaruję odrobiną oleju lub stopionego masła. I układam w nich ciasto. Spody babeczek nakłuwam widelcem. I jeszcze na 30 min wkładam do lodówki.Piekę 15 min w temp 200' góra dół. Następnie studzę.
Krem:
Śmietankę podgrzewam aż będzie gorąca ale nie gotuję. Wrzucam potafelkowaną czekoladę i mieszam do rozpuszczenia. Masę odkładam do lodówki na ok 10 godz, ja na całą noc.
Po tym czasie ubijam masę z mascarpone aż utworzy się gęsty krem.
Krem przekładam do rękawa cukierniczego.
Na korpusy wykładam łyżeczkę dżemu i wyciskam krem.
Ozdobiłam orzeszkami w czekoladzie i truskawkami.
Z przepisu wychodzi ok 20 babeczek.
Składniki
Przygotowanie
Korpusy:
Wszystkie składniki przekładam do miski wyrabiam aż postanie jednolite zwarte ciasto.
Z ciasta formuję kulkę, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowuje ciasto i wykrawam z niego kółka trochę większe niż formy na babeczki. Formy smaruję odrobiną oleju lub stopionego masła. I układam w nich ciasto. Spody babeczek nakłuwam widelcem. I jeszcze na 30 min wkładam do lodówki.Piekę 15 min w temp 200' góra dół. Następnie studzę.
Krem:
Śmietankę podgrzewam aż będzie gorąca ale nie gotuję. Wrzucam potafelkowaną czekoladę i mieszam do rozpuszczenia. Masę odkładam do lodówki na ok 10 godz, ja na całą noc.
Po tym czasie ubijam masę z mascarpone aż utworzy się gęsty krem.
Krem przekładam do rękawa cukierniczego.
Na korpusy wykładam łyżeczkę dżemu i wyciskam krem.
Ozdobiłam orzeszkami w czekoladzie i truskawkami.
Z przepisu wychodzi ok 20 babeczek.