Babeczki z dżemem i kremem z białej czekolady

Oceny

Będą idealne na Święta i nie tylko! 🙂 kruche babeczki, dżem truskawkowy i krem z białej czekolady ❤ Smakują wyśmienicie!

TweetUdostępnij
Porcje20
Czas wykonania1 godz. 30 minut
Korpusy:
 2 szklanki mąki
 0,50 szklanki drobnego cukru
 2 żółtka
 200 g masła
Krem (robię dzień wcześniej)
 200 ml śmietanki kremówki 36%
 200 g serka mascarpone
 150 g białej czekolady
Dodatkowo:
 20 foremek na babeczki
 dżem truskawkowy lub inny może być też marmolada
1

Korpusy:
Wszystkie składniki przekładam do miski wyrabiam aż postanie jednolite zwarte ciasto.

2

Z ciasta formuję kulkę, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowuje ciasto i wykrawam z niego kółka trochę większe niż formy na babeczki. Formy smaruję odrobiną oleju lub stopionego masła. I układam w nich ciasto. Spody babeczek nakłuwam widelcem. I jeszcze na 30 min wkładam do lodówki.Piekę 15 min w temp 200' góra dół. Następnie studzę.

3

Krem:
Śmietankę podgrzewam aż będzie gorąca ale nie gotuję. Wrzucam potafelkowaną czekoladę i mieszam do rozpuszczenia. Masę odkładam do lodówki na ok 10 godz, ja na całą noc.

4

Po tym czasie ubijam masę z mascarpone aż utworzy się gęsty krem.

5

Krem przekładam do rękawa cukierniczego.

6

Na korpusy wykładam łyżeczkę dżemu i wyciskam krem.

7

Ozdobiłam orzeszkami w czekoladzie i truskawkami.

8

Z przepisu wychodzi ok 20 babeczek.

Składniki

Korpusy:
 2 szklanki mąki
 0,50 szklanki drobnego cukru
 2 żółtka
 200 g masła
Krem (robię dzień wcześniej)
 200 ml śmietanki kremówki 36%
 200 g serka mascarpone
 150 g białej czekolady
Dodatkowo:
 20 foremek na babeczki
 dżem truskawkowy lub inny może być też marmolada

Przygotowanie

1

Korpusy:
Wszystkie składniki przekładam do miski wyrabiam aż postanie jednolite zwarte ciasto.

2

Z ciasta formuję kulkę, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowuje ciasto i wykrawam z niego kółka trochę większe niż formy na babeczki. Formy smaruję odrobiną oleju lub stopionego masła. I układam w nich ciasto. Spody babeczek nakłuwam widelcem. I jeszcze na 30 min wkładam do lodówki.Piekę 15 min w temp 200' góra dół. Następnie studzę.

3

Krem:
Śmietankę podgrzewam aż będzie gorąca ale nie gotuję. Wrzucam potafelkowaną czekoladę i mieszam do rozpuszczenia. Masę odkładam do lodówki na ok 10 godz, ja na całą noc.

4

Po tym czasie ubijam masę z mascarpone aż utworzy się gęsty krem.

5

Krem przekładam do rękawa cukierniczego.

6

Na korpusy wykładam łyżeczkę dżemu i wyciskam krem.

7

Ozdobiłam orzeszkami w czekoladzie i truskawkami.

8

Z przepisu wychodzi ok 20 babeczek.

Babeczki z dżemem i kremem z białej czekolady

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *