Blok czekoladowy

Oceny

Smak mojego dzieciństwa! Pamiętam jak w święta Mama piekła różne ciasta ale czekało się tylko na to! Żadne tam wymyślne ciasta z kremami, łom wygrywał ze wszystkim! 🙂 Mocno czekoladowe z chrupiącymi ciasteczkami! Uwielbiam! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje12
Czas wykonania1 godz.
 1 szklanka cukru
 0,50 szklanki mleka
 4 łyżki kakao
 250 g masła
 2,50 szklanki mleka w proszku
 200 g herbatników lub 100 g herbatników i po 50 g orzechów i rodzynek
1

Mleko, cukier, kakao i masło podgrzewamy aż osiągną płynną konsystencję. Odstawiamy do wystudzenia.

2

W międzyczasie kruszę herbatniki na mniejsze kawałki.

3

Wystudzoną masę czekoladową miksuję z mlekiem w proszku, następnie dodaję herbatniki i mieszam je łyżką z masą.

4

Masę przekładam do keksówki lub foremek i odstawiam do lodówki na 3-4 godz aż blok będzie całkiem twardy!❤

5

Nastepnie wyciągamy z keksowki i zajadamy! 🙂

Składniki

 1 szklanka cukru
 0,50 szklanki mleka
 4 łyżki kakao
 250 g masła
 2,50 szklanki mleka w proszku
 200 g herbatników lub 100 g herbatników i po 50 g orzechów i rodzynek

Przygotowanie

1

Mleko, cukier, kakao i masło podgrzewamy aż osiągną płynną konsystencję. Odstawiamy do wystudzenia.

2

W międzyczasie kruszę herbatniki na mniejsze kawałki.

3

Wystudzoną masę czekoladową miksuję z mlekiem w proszku, następnie dodaję herbatniki i mieszam je łyżką z masą.

4

Masę przekładam do keksówki lub foremek i odstawiam do lodówki na 3-4 godz aż blok będzie całkiem twardy!❤

5

Nastepnie wyciągamy z keksowki i zajadamy! 🙂

Blok czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *