Ciasto czekoladowe z truskawkami
Biszkopt:
Jajka dzielę na białka i żółtka. Żółtka mieszam z olejem. Białka przekładam do suchej miski i ubijam na sztywno. Dodaję cukier partiami cały czas ubijając do skończenia cukru. Do białek dodaję żółtko z olejem i miksuję razem na wolnych obrotach. Następnie partiami dodaję przesianą z kakaem mąkę którą wmieszuje do masy łyżką. Ciasto wylewam na wyłożoną papierem tortownice ( tylko dol). Piekę 45 min w 170' góra dół. Sprawdzam patyczkiem czy się upiekło. Studzę w otwartym piekarniku. Następnie zawijam w folię i przekładam do lodówki na kilka godzin.
Biszkopt nasączam mlekiem wymieszanym z kakao.
Żelatynę zalewam wodą i czekam aż napęcznieje 100 ml śmietanki podgrzewam aż będzie ciepła wrzucam potafelkowana czekoladę i mieszam aż całkowicie się rozpuści. Dodaję żelatynę i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia. Resztę śmietanki miksuję nie na całkiem sztywno. Dodaję czekoladę z śmietanką i mieszam łyżką.
Biszkopt zabezpieczam folią rontową i obręczą.
Na biszkopt wylewam pierwsza warstwę z gorzkiej czekolady wkładam na godzinę do lodówki i wylewam kolejna warstwę z czekolady mlecznej która robię tak samo jak z gorzkiej czekolady.
Mus truskawkowy:
Wodę wlać do rondelka i dodać truskawki zagotować i zblendować na gładko, dodać galaretkę i znowu zagotować ciągle mieszając. Wystudzić a następnie zalać truskawkami ostatnią warstwę czekoladową.
Z ciast ściągnąć papier lub folię.
Ozdobiłam kremem śmietankowym, truskawkami i pałeczkami czekoladowymi.
Składniki
Przygotowanie
Biszkopt:
Jajka dzielę na białka i żółtka. Żółtka mieszam z olejem. Białka przekładam do suchej miski i ubijam na sztywno. Dodaję cukier partiami cały czas ubijając do skończenia cukru. Do białek dodaję żółtko z olejem i miksuję razem na wolnych obrotach. Następnie partiami dodaję przesianą z kakaem mąkę którą wmieszuje do masy łyżką. Ciasto wylewam na wyłożoną papierem tortownice ( tylko dol). Piekę 45 min w 170' góra dół. Sprawdzam patyczkiem czy się upiekło. Studzę w otwartym piekarniku. Następnie zawijam w folię i przekładam do lodówki na kilka godzin.
Biszkopt nasączam mlekiem wymieszanym z kakao.
Żelatynę zalewam wodą i czekam aż napęcznieje 100 ml śmietanki podgrzewam aż będzie ciepła wrzucam potafelkowana czekoladę i mieszam aż całkowicie się rozpuści. Dodaję żelatynę i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia. Resztę śmietanki miksuję nie na całkiem sztywno. Dodaję czekoladę z śmietanką i mieszam łyżką.
Biszkopt zabezpieczam folią rontową i obręczą.
Na biszkopt wylewam pierwsza warstwę z gorzkiej czekolady wkładam na godzinę do lodówki i wylewam kolejna warstwę z czekolady mlecznej która robię tak samo jak z gorzkiej czekolady.
Mus truskawkowy:
Wodę wlać do rondelka i dodać truskawki zagotować i zblendować na gładko, dodać galaretkę i znowu zagotować ciągle mieszając. Wystudzić a następnie zalać truskawkami ostatnią warstwę czekoladową.
Z ciast ściągnąć papier lub folię.
Ozdobiłam kremem śmietankowym, truskawkami i pałeczkami czekoladowymi.
Super, polecam!
Cieszę się, że przepis się podoba 🙂
Ciasto wygląda przepysznie, ale mam pytanie ile potrzeba truskawek do musu? 😀
300 g truskawek 🙂 wpisałam gramaturę ale nie dopisałam czego… już poprawiłam w przepisie 🙂
Dziękuję ale nie ma jeszcze nigdzie napisane ile trzeba dodać oleju 😊
50 ml 🙂