Ciasto Murzynek
Ciasto które jest idealnie delikatne i wilgotne!☺ z gęsta polewą czekoladową! Proste i szybkie w przygotowaniu!❤
Mleko, margarynę, kakao i cukier wkład do rondelka i zagotowuje. Masę gotuję mieszając przez ok 3 min. Odstawiam do wystudzenia. Białka jajek oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę. Do wystudzonej masy czekoladowej dodaję żółtka i miksuję. Następnie dodaję mąkę, pastę waniliową, proszek do pieczenia i olej. Ponownie miksujemy. Teraz dodajemy pianę z białek i mieszamy z masą łyżką. Foremkę 11x21 cm (możne być trochę mniejsza) smaruję masłem i przelewam masę.
Piekę w 170' góra dół przez 50 min.
Wszystkie składniki na polewę podgrzewam do zagotowania. Gotuję ok 7 min i odstawiam do wystudzenia.
Lekko ciepła polewą polewam przestudzone ciasto! Gotowe 🙂
Składniki
Przygotowanie
Mleko, margarynę, kakao i cukier wkład do rondelka i zagotowuje. Masę gotuję mieszając przez ok 3 min. Odstawiam do wystudzenia. Białka jajek oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę. Do wystudzonej masy czekoladowej dodaję żółtka i miksuję. Następnie dodaję mąkę, pastę waniliową, proszek do pieczenia i olej. Ponownie miksujemy. Teraz dodajemy pianę z białek i mieszamy z masą łyżką. Foremkę 11x21 cm (możne być trochę mniejsza) smaruję masłem i przelewam masę.
Piekę w 170' góra dół przez 50 min.
Wszystkie składniki na polewę podgrzewam do zagotowania. Gotuję ok 7 min i odstawiam do wystudzenia.
Lekko ciepła polewą polewam przestudzone ciasto! Gotowe 🙂