Ciasto Murzynek

Oceny

Ciasto które jest idealnie delikatne i wilgotne!☺ z gęsta polewą czekoladową! Proste i szybkie w przygotowaniu!❤

TweetUdostępnij
Porcje10
Czas wykonania1 godz.
 2 szklanki mąki
 1 szklanka cukru
 4 średnie jajka (temp pokojowa)
 250 g margaryny
 4 łyżki kakao
 1 łyżeczka pasty waniliowej
 3 łyżki oleju
 0,50 szklanki mleka
 1,50 łyżeczki proszku do pieczenie
Polewa:
 0,50 kostki margaryny
 0,50 szklanki cukru
 3 łyżki mleka
 2 łyżki kakao
1

Mleko, margarynę, kakao i cukier wkład do rondelka i zagotowuje. Masę gotuję mieszając przez ok 3 min. Odstawiam do wystudzenia. Białka jajek oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę. Do wystudzonej masy czekoladowej dodaję żółtka i miksuję. Następnie dodaję mąkę, pastę waniliową, proszek do pieczenia i olej. Ponownie miksujemy. Teraz dodajemy pianę z białek i mieszamy z masą łyżką. Foremkę 11x21 cm (możne być trochę mniejsza) smaruję masłem i przelewam masę.
Piekę w 170' góra dół przez 50 min.

2

Wszystkie składniki na polewę podgrzewam do zagotowania. Gotuję ok 7 min i odstawiam do wystudzenia.

3

Lekko ciepła polewą polewam przestudzone ciasto! Gotowe 🙂

Składniki

 2 szklanki mąki
 1 szklanka cukru
 4 średnie jajka (temp pokojowa)
 250 g margaryny
 4 łyżki kakao
 1 łyżeczka pasty waniliowej
 3 łyżki oleju
 0,50 szklanki mleka
 1,50 łyżeczki proszku do pieczenie
Polewa:
 0,50 kostki margaryny
 0,50 szklanki cukru
 3 łyżki mleka
 2 łyżki kakao

Przygotowanie

1

Mleko, margarynę, kakao i cukier wkład do rondelka i zagotowuje. Masę gotuję mieszając przez ok 3 min. Odstawiam do wystudzenia. Białka jajek oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę. Do wystudzonej masy czekoladowej dodaję żółtka i miksuję. Następnie dodaję mąkę, pastę waniliową, proszek do pieczenia i olej. Ponownie miksujemy. Teraz dodajemy pianę z białek i mieszamy z masą łyżką. Foremkę 11x21 cm (możne być trochę mniejsza) smaruję masłem i przelewam masę.
Piekę w 170' góra dół przez 50 min.

2

Wszystkie składniki na polewę podgrzewam do zagotowania. Gotuję ok 7 min i odstawiam do wystudzenia.

3

Lekko ciepła polewą polewam przestudzone ciasto! Gotowe 🙂

Ciasto Murzynek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *