Ciasto truskawkowe oreo
Super ciasto bez pieczenia! Smakuje tak jak wygląda! Wspaniale 🙂 Spód z ciasteczek oreo, ciasteczkowa masa z białą czekoladą i mus truskawkowy! Jest pyszne 🙂
Spód:
Masło roztapiam i studzę, ciasteczka blenduję na pył. Dodaję masło i mieszam.
Obręcz od tortownicy ułożyłam na podkładzie cukierniczym, wysypałam ciasteczka i uklepałam spód aby wyrównać użyłam szklanki (można też zrobić całe ciasto normalnie w tortownicy) zabezpieczyłam boki papierem do pieczenia. Spód włożyłam do lodówki na czas przygotowania kremu oreo.
Krem oreo:
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystudzenia. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę. śmietankę ubijam na sztywno. Dodaję mascarpone i ponownie ubijam. Następnie wlewam czekoladę i miksuję do połączenia. Przestudzoną żelatynę mieszam z łyżką masy i wlewam do reszty. Ponownie miksuję do połączenia z masą. Dodaje pokrojone ciasteczka, mieszam.
Masę wylewam na ciasteczkowy spód i wyrównuje.
Odkładam do lodówki na ok 3 godz. W tym czasie robię mus truskawkowy.
Truskawki rozmrażam i blenduję. Do truskawek wlewam wodę i zagotowuje. Dodaję galaretkę i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia, mus ma być zimny ale płynny. Zalewam nim wystudzony krem oreo.
Odstawiam do lodówki do całkowitego stężenia na ok 2 godz.
Na wierzch zrobiła rozetki z kremu:
Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier, fix, mascarpone i ponownie miksuję. Z gotowego ciasta ściągam obręcz i papier.
Wyciskam krem i zdobię truskawkami i ciasteczkami oreo.
Składniki
Przygotowanie
Spód:
Masło roztapiam i studzę, ciasteczka blenduję na pył. Dodaję masło i mieszam.
Obręcz od tortownicy ułożyłam na podkładzie cukierniczym, wysypałam ciasteczka i uklepałam spód aby wyrównać użyłam szklanki (można też zrobić całe ciasto normalnie w tortownicy) zabezpieczyłam boki papierem do pieczenia. Spód włożyłam do lodówki na czas przygotowania kremu oreo.
Krem oreo:
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystudzenia. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę. śmietankę ubijam na sztywno. Dodaję mascarpone i ponownie ubijam. Następnie wlewam czekoladę i miksuję do połączenia. Przestudzoną żelatynę mieszam z łyżką masy i wlewam do reszty. Ponownie miksuję do połączenia z masą. Dodaje pokrojone ciasteczka, mieszam.
Masę wylewam na ciasteczkowy spód i wyrównuje.
Odkładam do lodówki na ok 3 godz. W tym czasie robię mus truskawkowy.
Truskawki rozmrażam i blenduję. Do truskawek wlewam wodę i zagotowuje. Dodaję galaretkę i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia, mus ma być zimny ale płynny. Zalewam nim wystudzony krem oreo.
Odstawiam do lodówki do całkowitego stężenia na ok 2 godz.
Na wierzch zrobiła rozetki z kremu:
Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier, fix, mascarpone i ponownie miksuję. Z gotowego ciasta ściągam obręcz i papier.
Wyciskam krem i zdobię truskawkami i ciasteczkami oreo.