Ciasto truskawkowe oreo

Oceny

Super ciasto bez pieczenia! Smakuje tak jak wygląda! Wspaniale 🙂 Spód z ciasteczek oreo, ciasteczkowa masa z białą czekoladą i mus truskawkowy! Jest pyszne 🙂

TweetUdostępnij
Porcje12
Czas wykonania2 godz.
Ciasto w formie 24 cm
Ciasteczkowy spód:
 350 g ciasteczek oreo
 100 g masła
Krem oreo:
 200 g białej czekolady
 400 ml śmietanki 30%
 250 g mascarpone
 2 łyżeczki żelatyny (+70 ml gorącej wody do rozpuszczenia)
 100 g oreo
Mus truskawkowy:
 450 g truskawek mrożonych
 1 szklanka wody
 1,50 galaretki truskawkowej
Krem:
 150 ml śmietanki 30%
 3 łyżki mascarpone
 2 łyżki cukru pudru
 1 łyżka śmietan fixu
1

Spód:
Masło roztapiam i studzę, ciasteczka blenduję na pył. Dodaję masło i mieszam.

2

Obręcz od tortownicy ułożyłam na podkładzie cukierniczym, wysypałam ciasteczka i uklepałam spód aby wyrównać użyłam szklanki (można też zrobić całe ciasto normalnie w tortownicy) zabezpieczyłam boki papierem do pieczenia. Spód włożyłam do lodówki na czas przygotowania kremu oreo.

3

Krem oreo:
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystudzenia. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę. śmietankę ubijam na sztywno. Dodaję mascarpone i ponownie ubijam. Następnie wlewam czekoladę i miksuję do połączenia. Przestudzoną żelatynę mieszam z łyżką masy i wlewam do reszty. Ponownie miksuję do połączenia z masą. Dodaje pokrojone ciasteczka, mieszam.

4

Masę wylewam na ciasteczkowy spód i wyrównuje.

5

Odkładam do lodówki na ok 3 godz. W tym czasie robię mus truskawkowy.

6

Truskawki rozmrażam i blenduję. Do truskawek wlewam wodę i zagotowuje. Dodaję galaretkę i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia, mus ma być zimny ale płynny. Zalewam nim wystudzony krem oreo.

7

Odstawiam do lodówki do całkowitego stężenia na ok 2 godz.

8

Na wierzch zrobiła rozetki z kremu:
Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier, fix, mascarpone i ponownie miksuję. Z gotowego ciasta ściągam obręcz i papier.

9

Wyciskam krem i zdobię truskawkami i ciasteczkami oreo.

Składniki

Ciasto w formie 24 cm
Ciasteczkowy spód:
 350 g ciasteczek oreo
 100 g masła
Krem oreo:
 200 g białej czekolady
 400 ml śmietanki 30%
 250 g mascarpone
 2 łyżeczki żelatyny (+70 ml gorącej wody do rozpuszczenia)
 100 g oreo
Mus truskawkowy:
 450 g truskawek mrożonych
 1 szklanka wody
 1,50 galaretki truskawkowej
Krem:
 150 ml śmietanki 30%
 3 łyżki mascarpone
 2 łyżki cukru pudru
 1 łyżka śmietan fixu

Przygotowanie

1

Spód:
Masło roztapiam i studzę, ciasteczka blenduję na pył. Dodaję masło i mieszam.

2

Obręcz od tortownicy ułożyłam na podkładzie cukierniczym, wysypałam ciasteczka i uklepałam spód aby wyrównać użyłam szklanki (można też zrobić całe ciasto normalnie w tortownicy) zabezpieczyłam boki papierem do pieczenia. Spód włożyłam do lodówki na czas przygotowania kremu oreo.

3

Krem oreo:
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystudzenia. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę. śmietankę ubijam na sztywno. Dodaję mascarpone i ponownie ubijam. Następnie wlewam czekoladę i miksuję do połączenia. Przestudzoną żelatynę mieszam z łyżką masy i wlewam do reszty. Ponownie miksuję do połączenia z masą. Dodaje pokrojone ciasteczka, mieszam.

4

Masę wylewam na ciasteczkowy spód i wyrównuje.

5

Odkładam do lodówki na ok 3 godz. W tym czasie robię mus truskawkowy.

6

Truskawki rozmrażam i blenduję. Do truskawek wlewam wodę i zagotowuje. Dodaję galaretkę i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia, mus ma być zimny ale płynny. Zalewam nim wystudzony krem oreo.

7

Odstawiam do lodówki do całkowitego stężenia na ok 2 godz.

8

Na wierzch zrobiła rozetki z kremu:
Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier, fix, mascarpone i ponownie miksuję. Z gotowego ciasta ściągam obręcz i papier.

9

Wyciskam krem i zdobię truskawkami i ciasteczkami oreo.

Ciasto truskawkowe oreo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *