Deserki doniczki z truskawkami
Pyszny deser który smakuje i wygląda wspaniale! Jadalne kubeczki czekoladowe wypełnione truskawkami, kremem śmietankowym i ciastem czekoladowym! Są przepyszne! 🙂
Kubeczki nacinam nożyczkami w kilku miejscach tak aby łatwiej było je ściągnąć.
Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej i studzę. Smaruję kubeczki w środku tak aby nie pominąć żadnego fragmentu.
Odstawiam do wychłodzenia w lodówce. Następnie wyciągam i nakładam druga warstwę czekolady. Ponownie odkładam do stężenia.
Muffinki:
Nagrzewam piekarnik do 180'. Składniki suche przysypuje do miski i mieszam do połączenia. Mokre składniki łączę w osobę misce. Do składników suchych dodaję składniki mokre i mieszam krótko tylko do połączenia składników. Blachę do muffinek wykładam papilotkami. Papilotki napełniam masą na muffinki tak aby zapełnić papilotkę w 3/4. Piekę muffinki przez 25 min. Opcja góra dół w 180'. Po upieczeniu wyciągam muffinki z formy do pieczenia i odstawiam do wystudzenia. Wystudzone muffinki kruszę.
Śmietankę miksuję aż zrobi się sztywna, dodaję mascarpone, cukier puder i fix. Ponownie miksuję. Przekładam do rękawa cukierniczego.
Czekoladowe kubeczki wyciągam z lodówki i ściągam delikatnie papierowy kubeczek. Do gotowych kubków nakładam porcję kremu,
następnie porcję muffinek, truskawki, krem, ponownie truskawki
Na koniec wypełniam muffinkami.
Udekorowałam truskawkami i miętą.
Składniki
Przygotowanie
Kubeczki nacinam nożyczkami w kilku miejscach tak aby łatwiej było je ściągnąć.
Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej i studzę. Smaruję kubeczki w środku tak aby nie pominąć żadnego fragmentu.
Odstawiam do wychłodzenia w lodówce. Następnie wyciągam i nakładam druga warstwę czekolady. Ponownie odkładam do stężenia.
Muffinki:
Nagrzewam piekarnik do 180'. Składniki suche przysypuje do miski i mieszam do połączenia. Mokre składniki łączę w osobę misce. Do składników suchych dodaję składniki mokre i mieszam krótko tylko do połączenia składników. Blachę do muffinek wykładam papilotkami. Papilotki napełniam masą na muffinki tak aby zapełnić papilotkę w 3/4. Piekę muffinki przez 25 min. Opcja góra dół w 180'. Po upieczeniu wyciągam muffinki z formy do pieczenia i odstawiam do wystudzenia. Wystudzone muffinki kruszę.
Śmietankę miksuję aż zrobi się sztywna, dodaję mascarpone, cukier puder i fix. Ponownie miksuję. Przekładam do rękawa cukierniczego.
Czekoladowe kubeczki wyciągam z lodówki i ściągam delikatnie papierowy kubeczek. Do gotowych kubków nakładam porcję kremu,
następnie porcję muffinek, truskawki, krem, ponownie truskawki
Na koniec wypełniam muffinkami.
Udekorowałam truskawkami i miętą.