Deserki kolorowe szaleństwo z galaretką

Oceny

Prezentuje się pięknie! Uwielbiam te kolorki! Idealne na dziecięce imprezki, można zrobić tak samo w mniejszych pucharkach ❤

TweetUdostępnij
Porcje5
Czas wykonania2 godz.
 5 galaretek w różnych kolorach (u mnie borówkowa, owoce leśne, krwi, truskawka i cytryna)
 500 ml mleka zagęszczonego nie słodzonego 7.5%
 4 łyżki cukru
 1 łyżka ekstraktu waniliowego
 250 ml śmietanki 30%
 4 płaskie łyżki żelatyny
 100 ml wody
Krem:
 150 ml śmietanki 30%
 2 łyżki mascarpone
 1 łyżka cukru pudru
 1 płaska łyżka śmietan fixu
Dodatkowo:
 barwnik spożywczy do kremu(można pominąć)
 czekoladowe gwiazdki i słodka posypka
1

Do miseczki wlewam 100 ml wody i wsypuję żelatynę. Dokładnie mieszam aż zrobi się żelatynowy glut. Śmietankę, mleko, cukier i ekstrakt wlewam do garnuszka i podgrzewam aż cukier się rozpuści. Następnie dodaję żelatynę i dokładnie mieszam aby rozpuścić wszystkie grudki. Odstawiam do wystudzenia.

2

Każdą galaretkę rozpuszczam w 300 ml wrzątku i odstawiam do wystudzenia. Pierwszą galaretkę która będę zalewać wkładam do lodówki żeby była zimna.

3

Do pucharków wlewam białą warstwę i wkładam do lodówki.

4

Kiedy zastygnie zalewam galaretka i ponownie do lodówki.

5

Każdą warstwę którą zalewam dobrze wychładzam, płyn musi być zimny. I tak do końca szklanki.

6

Krem śmietankowy: śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier, fix i mascarpone i ponownie miksuję. Ja krem podzieliłam na 2 części i do jednej dodałam czerwony barwnik.

7

Następnie przekładam do rękawa cukierniczego (tyłka wilton 2D).

8

Wyciskam na wierzch rozetki z kremu i dekoruję gwiazdkami i posypką.

KategoriaTagi,

Składniki

 5 galaretek w różnych kolorach (u mnie borówkowa, owoce leśne, krwi, truskawka i cytryna)
 500 ml mleka zagęszczonego nie słodzonego 7.5%
 4 łyżki cukru
 1 łyżka ekstraktu waniliowego
 250 ml śmietanki 30%
 4 płaskie łyżki żelatyny
 100 ml wody
Krem:
 150 ml śmietanki 30%
 2 łyżki mascarpone
 1 łyżka cukru pudru
 1 płaska łyżka śmietan fixu
Dodatkowo:
 barwnik spożywczy do kremu(można pominąć)
 czekoladowe gwiazdki i słodka posypka

Przygotowanie

1

Do miseczki wlewam 100 ml wody i wsypuję żelatynę. Dokładnie mieszam aż zrobi się żelatynowy glut. Śmietankę, mleko, cukier i ekstrakt wlewam do garnuszka i podgrzewam aż cukier się rozpuści. Następnie dodaję żelatynę i dokładnie mieszam aby rozpuścić wszystkie grudki. Odstawiam do wystudzenia.

2

Każdą galaretkę rozpuszczam w 300 ml wrzątku i odstawiam do wystudzenia. Pierwszą galaretkę która będę zalewać wkładam do lodówki żeby była zimna.

3

Do pucharków wlewam białą warstwę i wkładam do lodówki.

4

Kiedy zastygnie zalewam galaretka i ponownie do lodówki.

5

Każdą warstwę którą zalewam dobrze wychładzam, płyn musi być zimny. I tak do końca szklanki.

6

Krem śmietankowy: śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier, fix i mascarpone i ponownie miksuję. Ja krem podzieliłam na 2 części i do jednej dodałam czerwony barwnik.

7

Następnie przekładam do rękawa cukierniczego (tyłka wilton 2D).

8

Wyciskam na wierzch rozetki z kremu i dekoruję gwiazdkami i posypką.

Deserki kolorowe szaleństwo z galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *