Domowe bułki do hot dogów

Oceny

Mięciutkie, puszyste, idealne! Hot dog z tymi bułeczkami wyszedł idealny! Są bardzo proste w wykonaniu! Polecam! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje8
Czas wykonania1 godz. 30 minut
 0,50 kg mąki
 25 g drożdży świeżych (12 g suchych)
 200 ml wody (letniej)
 1 łyżka cukru
 70 g masła
 1 jajko
 1 łyżeczka soli
1

Cukier, połowę wody i drożdże mieszam razem i odstawiam na 15 min. Masło rozpuszczam i odstawiam do wystudzenia. Mąkę z solą przesiewam, dodaję rozczyn, masło, jajko i resztę wody. Wyrabiam ciasto ręcznie lub robotem aż ciasto będzie gładkie i idealnie połączone (ok 10 min). Odstawiam ciasto na godzinę do wyrośnięcia.

2

Wyrośnięte ciasto dziele na 8 kawałków i formuję w podłużne bułeczki ciut dłuższe niż parówki.

3

Uformowane ciasto odkładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i odkładam do wyrośnięcia na 15 min.

4

Po tym czasie bułki smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem lub makiem. Piekę w 190' przez 20 min.

5

Do hot dogów można dodać:
Sos: 2 łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżka musztardy,
1 przeciśnięty ząbek czosnku - wszystko razem wymieszać
Sałatka: kapusta pekińska lub lodowa, czerwona cebula, ogórek konserwowy, oliwą z oliwek. Pokroić i wymieszać.

6

Użyłam parówek z szynki. Rozkroiłam bułkę i posmarowałam sosem. Następnie dałam porcję sałatki i ugotowaną parówkę. Wszystko polałam ketchupem!

7

Te bułeczki są idealne, hot dog palce lizać!

Składniki

 0,50 kg mąki
 25 g drożdży świeżych (12 g suchych)
 200 ml wody (letniej)
 1 łyżka cukru
 70 g masła
 1 jajko
 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

1

Cukier, połowę wody i drożdże mieszam razem i odstawiam na 15 min. Masło rozpuszczam i odstawiam do wystudzenia. Mąkę z solą przesiewam, dodaję rozczyn, masło, jajko i resztę wody. Wyrabiam ciasto ręcznie lub robotem aż ciasto będzie gładkie i idealnie połączone (ok 10 min). Odstawiam ciasto na godzinę do wyrośnięcia.

2

Wyrośnięte ciasto dziele na 8 kawałków i formuję w podłużne bułeczki ciut dłuższe niż parówki.

3

Uformowane ciasto odkładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i odkładam do wyrośnięcia na 15 min.

4

Po tym czasie bułki smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem lub makiem. Piekę w 190' przez 20 min.

5

Do hot dogów można dodać:
Sos: 2 łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżka musztardy,
1 przeciśnięty ząbek czosnku - wszystko razem wymieszać
Sałatka: kapusta pekińska lub lodowa, czerwona cebula, ogórek konserwowy, oliwą z oliwek. Pokroić i wymieszać.

6

Użyłam parówek z szynki. Rozkroiłam bułkę i posmarowałam sosem. Następnie dałam porcję sałatki i ugotowaną parówkę. Wszystko polałam ketchupem!

7

Te bułeczki są idealne, hot dog palce lizać!

Domowe bułki do hot dogów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *