Domowe bułki do hot dogów
Mięciutkie, puszyste, idealne! Hot dog z tymi bułeczkami wyszedł idealny! Są bardzo proste w wykonaniu! Polecam! 🙂

Cukier, połowę wody i drożdże mieszam razem i odstawiam na 15 min. Masło rozpuszczam i odstawiam do wystudzenia. Mąkę z solą przesiewam, dodaję rozczyn, masło, jajko i resztę wody. Wyrabiam ciasto ręcznie lub robotem aż ciasto będzie gładkie i idealnie połączone (ok 10 min). Odstawiam ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dziele na 8 kawałków i formuję w podłużne bułeczki ciut dłuższe niż parówki.
Uformowane ciasto odkładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i odkładam do wyrośnięcia na 15 min.
Po tym czasie bułki smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem lub makiem. Piekę w 190' przez 20 min.
Do hot dogów można dodać:
Sos: 2 łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżka musztardy,
1 przeciśnięty ząbek czosnku - wszystko razem wymieszać
Sałatka: kapusta pekińska lub lodowa, czerwona cebula, ogórek konserwowy, oliwą z oliwek. Pokroić i wymieszać.
Użyłam parówek z szynki. Rozkroiłam bułkę i posmarowałam sosem. Następnie dałam porcję sałatki i ugotowaną parówkę. Wszystko polałam ketchupem!
Te bułeczki są idealne, hot dog palce lizać!
Składniki
Przygotowanie
Cukier, połowę wody i drożdże mieszam razem i odstawiam na 15 min. Masło rozpuszczam i odstawiam do wystudzenia. Mąkę z solą przesiewam, dodaję rozczyn, masło, jajko i resztę wody. Wyrabiam ciasto ręcznie lub robotem aż ciasto będzie gładkie i idealnie połączone (ok 10 min). Odstawiam ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dziele na 8 kawałków i formuję w podłużne bułeczki ciut dłuższe niż parówki.
Uformowane ciasto odkładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i odkładam do wyrośnięcia na 15 min.
Po tym czasie bułki smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem lub makiem. Piekę w 190' przez 20 min.
Do hot dogów można dodać:
Sos: 2 łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżka musztardy,
1 przeciśnięty ząbek czosnku - wszystko razem wymieszać
Sałatka: kapusta pekińska lub lodowa, czerwona cebula, ogórek konserwowy, oliwą z oliwek. Pokroić i wymieszać.
Użyłam parówek z szynki. Rozkroiłam bułkę i posmarowałam sosem. Następnie dałam porcję sałatki i ugotowaną parówkę. Wszystko polałam ketchupem!
Te bułeczki są idealne, hot dog palce lizać!