Eklerki z kremem śmietankowym oblane mleczną czekoladą
Pyszne, chrupiące ciasto parzone, śmietankowy krem i słodziutka polewa czekoladowa! 🙂 to wspaniały deser który Was zachwyci 🙂
Ciasto:
Wodę zagotowuje i wrzucam masło, mniejsza ogień i czekam aż się rozpuści. Ściągam z ognia i dodaję mąkę i sól. Dokładnie mieszam aż ciasto zacznie ładnie odchodzić od garnka. Odstawiam do wystudzenia. Kiedy masa będzie całkiem zimna dodaję do niej pojedynczo jajka i miksuję na gładki krem.
Krem przekładam do rękawa cukierniczego najlepiej z szeroka tyłka ja miałam wąska więc moje eklerki są mniejsze ale możecie użyć większej np 9 FT lub 6 B.
Wyciskam paski z kremu dl mniej więcej 10 cm na wyłożoną papierem blaszkę.
Piekę w 180' przez 45 min aż będą ładnie rumiane. Następnie studzę.
Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier, fix i mascarpone, ponownie miksuję. Następnie przekładam do rękawa cukierniczego (można wcześniej schłodzić krem w lodówce ok godz będzie stabilniejszy)
Polewa:
Śmietankę podgrzewam aż będzie gorąca i wrzucam do niej czekoladę w kawałkach. Mieszam do rozpuszczenia i studzę.
Upieczone i wystudzone eklerki przecinam w wzdłuż i nakładam porcję kremu zamykam eklerka i polewam wystudzoną polewa czekoladową. Mi eklerki najlepiej smakują po 2 godz leżakowania w lodówce
Składniki
Przygotowanie
Ciasto:
Wodę zagotowuje i wrzucam masło, mniejsza ogień i czekam aż się rozpuści. Ściągam z ognia i dodaję mąkę i sól. Dokładnie mieszam aż ciasto zacznie ładnie odchodzić od garnka. Odstawiam do wystudzenia. Kiedy masa będzie całkiem zimna dodaję do niej pojedynczo jajka i miksuję na gładki krem.
Krem przekładam do rękawa cukierniczego najlepiej z szeroka tyłka ja miałam wąska więc moje eklerki są mniejsze ale możecie użyć większej np 9 FT lub 6 B.
Wyciskam paski z kremu dl mniej więcej 10 cm na wyłożoną papierem blaszkę.
Piekę w 180' przez 45 min aż będą ładnie rumiane. Następnie studzę.
Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier, fix i mascarpone, ponownie miksuję. Następnie przekładam do rękawa cukierniczego (można wcześniej schłodzić krem w lodówce ok godz będzie stabilniejszy)
Polewa:
Śmietankę podgrzewam aż będzie gorąca i wrzucam do niej czekoladę w kawałkach. Mieszam do rozpuszczenia i studzę.
Upieczone i wystudzone eklerki przecinam w wzdłuż i nakładam porcję kremu zamykam eklerka i polewam wystudzoną polewa czekoladową. Mi eklerki najlepiej smakują po 2 godz leżakowania w lodówce