Eklerki z kremem śmietankowym oblane mleczną czekoladą

Oceny

Pyszne, chrupiące ciasto parzone, śmietankowy krem i słodziutka polewa czekoladowa! 🙂 to wspaniały deser który Was zachwyci 🙂

TweetUdostępnij
Porcje24
Czas wykonania1 godz. 10 minut
Ciasto:
 200 g mąki
 ¾ kostki masła
 4 jajka
 1 szklanka wody
 szczypta soli
Krem:
 250 ml śmietanki 30%
 120 g mascarpone
 2 łyżki cukru pudru
 1 łyżka śmietan fixu
Polewa:
 50 ml śmietanki kremówki
 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
1

Ciasto:
Wodę zagotowuje i wrzucam masło, mniejsza ogień i czekam aż się rozpuści. Ściągam z ognia i dodaję mąkę i sól. Dokładnie mieszam aż ciasto zacznie ładnie odchodzić od garnka. Odstawiam do wystudzenia. Kiedy masa będzie całkiem zimna dodaję do niej pojedynczo jajka i miksuję na gładki krem.

2

Krem przekładam do rękawa cukierniczego najlepiej z szeroka tyłka ja miałam wąska więc moje eklerki są mniejsze ale możecie użyć większej np 9 FT lub 6 B.

3

Wyciskam paski z kremu dl mniej więcej 10 cm na wyłożoną papierem blaszkę.

4

Piekę w 180' przez 45 min aż będą ładnie rumiane. Następnie studzę.

5

Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier, fix i mascarpone, ponownie miksuję. Następnie przekładam do rękawa cukierniczego (można wcześniej schłodzić krem w lodówce ok godz będzie stabilniejszy)

6

Polewa:
Śmietankę podgrzewam aż będzie gorąca i wrzucam do niej czekoladę w kawałkach. Mieszam do rozpuszczenia i studzę.
Upieczone i wystudzone eklerki przecinam w wzdłuż i nakładam porcję kremu zamykam eklerka i polewam wystudzoną polewa czekoladową. Mi eklerki najlepiej smakują po 2 godz leżakowania w lodówce

Składniki

Ciasto:
 200 g mąki
 ¾ kostki masła
 4 jajka
 1 szklanka wody
 szczypta soli
Krem:
 250 ml śmietanki 30%
 120 g mascarpone
 2 łyżki cukru pudru
 1 łyżka śmietan fixu
Polewa:
 50 ml śmietanki kremówki
 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej

Przygotowanie

1

Ciasto:
Wodę zagotowuje i wrzucam masło, mniejsza ogień i czekam aż się rozpuści. Ściągam z ognia i dodaję mąkę i sól. Dokładnie mieszam aż ciasto zacznie ładnie odchodzić od garnka. Odstawiam do wystudzenia. Kiedy masa będzie całkiem zimna dodaję do niej pojedynczo jajka i miksuję na gładki krem.

2

Krem przekładam do rękawa cukierniczego najlepiej z szeroka tyłka ja miałam wąska więc moje eklerki są mniejsze ale możecie użyć większej np 9 FT lub 6 B.

3

Wyciskam paski z kremu dl mniej więcej 10 cm na wyłożoną papierem blaszkę.

4

Piekę w 180' przez 45 min aż będą ładnie rumiane. Następnie studzę.

5

Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier, fix i mascarpone, ponownie miksuję. Następnie przekładam do rękawa cukierniczego (można wcześniej schłodzić krem w lodówce ok godz będzie stabilniejszy)

6

Polewa:
Śmietankę podgrzewam aż będzie gorąca i wrzucam do niej czekoladę w kawałkach. Mieszam do rozpuszczenia i studzę.
Upieczone i wystudzone eklerki przecinam w wzdłuż i nakładam porcję kremu zamykam eklerka i polewam wystudzoną polewa czekoladową. Mi eklerki najlepiej smakują po 2 godz leżakowania w lodówce

Eklerki z kremem śmietankowym oblane mleczną czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *