Faszerowana cukinia
Okrągła cukinia faszerowana mięsem mielonym, warzywami i kaszą kuskus! To idealny pomysł na ciekawy i przepyszny obiad! 🙂 Polecam!
Cukinie myje i odcinam górną część z ogonkiem. Wydrążam łyżką środek i pestki. Smaruje cukinie oliwą i piekę w piekarniku przez 15 min w 200'.
Wyciągam cukinie i wylewam z nich sok który się w nich zebrał. Paprykę i cebulę kroję w kostkę. Podsmażam paprykę z cebula ok 10 min. Ściągam z patelni. Podsmażam mięso.
Przygotowuje kasze kuskus według instrukcji na opakowaniu.
Do podsmażonego mięsa dodaję paprykę i cebule. Passatę mieszam z przyprawami według uznania (bazylią, oregano, sol pieprz, papryka słodka i ostra, nie przesadźcie z solą bo feta jest słona). Gotową passate dodaje do mięsa i chwilę razem gotuje.
Do mięsa dodaję gotową kasze kuskus i fetę. Wszystko razem mieszam. Chwile zagotowuje. Farsz ma być gęsty (papka).
W podpieczone cukinie nakładam farsz prawie do pełna.
Na każdą cukinie nakładam startą mozzarellę.
Piekę w 180' góra dół przez 45 min. Po wyciągnięciu zajadam ciesząc się każdym kęsem!
Podaję z sosem 🙂
Składniki
Przygotowanie
Cukinie myje i odcinam górną część z ogonkiem. Wydrążam łyżką środek i pestki. Smaruje cukinie oliwą i piekę w piekarniku przez 15 min w 200'.
Wyciągam cukinie i wylewam z nich sok który się w nich zebrał. Paprykę i cebulę kroję w kostkę. Podsmażam paprykę z cebula ok 10 min. Ściągam z patelni. Podsmażam mięso.
Przygotowuje kasze kuskus według instrukcji na opakowaniu.
Do podsmażonego mięsa dodaję paprykę i cebule. Passatę mieszam z przyprawami według uznania (bazylią, oregano, sol pieprz, papryka słodka i ostra, nie przesadźcie z solą bo feta jest słona). Gotową passate dodaje do mięsa i chwilę razem gotuje.
Do mięsa dodaję gotową kasze kuskus i fetę. Wszystko razem mieszam. Chwile zagotowuje. Farsz ma być gęsty (papka).
W podpieczone cukinie nakładam farsz prawie do pełna.
Na każdą cukinie nakładam startą mozzarellę.
Piekę w 180' góra dół przez 45 min. Po wyciągnięciu zajadam ciesząc się każdym kęsem!
Podaję z sosem 🙂