Faszerowana cukinia

Oceny

Okrągła cukinia faszerowana mięsem mielonym, warzywami i kaszą kuskus! To idealny pomysł na ciekawy i przepyszny obiad! 🙂 Polecam!

TweetUdostępnij
Porcje4
Czas wykonania1 godz. 10 minut
 4 cukinie u mnie okrągłe
 1 papryka (u mnie po kawałku czerwonej, zielonej i żółtej)
 0,50 kg mięsa mielonego
 100 g fety
 150 g kaszy kuskus
 1 cebula
 1 szklanka passaty pomidorowej
 1 kulka mozzarelli
 oregano, bazylia, sol, pieprz, papryka słodka i ostra
Sos:
 3 łyżki majonezu
 2 łyżki gęstego jogurtu
 2 ząbki czosnku
1

Cukinie myje i odcinam górną część z ogonkiem. Wydrążam łyżką środek i pestki. Smaruje cukinie oliwą i piekę w piekarniku przez 15 min w 200'.
Wyciągam cukinie i wylewam z nich sok który się w nich zebrał. Paprykę i cebulę kroję w kostkę. Podsmażam paprykę z cebula ok 10 min. Ściągam z patelni. Podsmażam mięso.

2

Przygotowuje kasze kuskus według instrukcji na opakowaniu.

3

Do podsmażonego mięsa dodaję paprykę i cebule. Passatę mieszam z przyprawami według uznania (bazylią, oregano, sol pieprz, papryka słodka i ostra, nie przesadźcie z solą bo feta jest słona). Gotową passate dodaje do mięsa i chwilę razem gotuje.

4

Do mięsa dodaję gotową kasze kuskus i fetę. Wszystko razem mieszam. Chwile zagotowuje. Farsz ma być gęsty (papka).

5

W podpieczone cukinie nakładam farsz prawie do pełna.

6

Na każdą cukinie nakładam startą mozzarellę.

7

Piekę w 180' góra dół przez 45 min. Po wyciągnięciu zajadam ciesząc się każdym kęsem!
Podaję z sosem 🙂

Składniki

 4 cukinie u mnie okrągłe
 1 papryka (u mnie po kawałku czerwonej, zielonej i żółtej)
 0,50 kg mięsa mielonego
 100 g fety
 150 g kaszy kuskus
 1 cebula
 1 szklanka passaty pomidorowej
 1 kulka mozzarelli
 oregano, bazylia, sol, pieprz, papryka słodka i ostra
Sos:
 3 łyżki majonezu
 2 łyżki gęstego jogurtu
 2 ząbki czosnku

Przygotowanie

1

Cukinie myje i odcinam górną część z ogonkiem. Wydrążam łyżką środek i pestki. Smaruje cukinie oliwą i piekę w piekarniku przez 15 min w 200'.
Wyciągam cukinie i wylewam z nich sok który się w nich zebrał. Paprykę i cebulę kroję w kostkę. Podsmażam paprykę z cebula ok 10 min. Ściągam z patelni. Podsmażam mięso.

2

Przygotowuje kasze kuskus według instrukcji na opakowaniu.

3

Do podsmażonego mięsa dodaję paprykę i cebule. Passatę mieszam z przyprawami według uznania (bazylią, oregano, sol pieprz, papryka słodka i ostra, nie przesadźcie z solą bo feta jest słona). Gotową passate dodaje do mięsa i chwilę razem gotuje.

4

Do mięsa dodaję gotową kasze kuskus i fetę. Wszystko razem mieszam. Chwile zagotowuje. Farsz ma być gęsty (papka).

5

W podpieczone cukinie nakładam farsz prawie do pełna.

6

Na każdą cukinie nakładam startą mozzarellę.

7

Piekę w 180' góra dół przez 45 min. Po wyciągnięciu zajadam ciesząc się każdym kęsem!
Podaję z sosem 🙂

Faszerowana cukinia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *