Fondant czekoladowy (Lava Cake) z truskawkami

Oceny

Szybkie ciastko czekoladowe z płynnym środkiem ❤ UWIELBIAM!
Jest mega pyszne! Podałam je z truskawkami które dodatkowo przełamały słodycz czekolady!❤ obłędny deser! Róbcie koniecznie!

TweetUdostępnij
Porcje4
Czas wykonania15 minut
 100 g czekolady gorzkiej u mnie 70%
 50 g masła
 4 łyżki drobnego cukru
 1 łyżka mąki
 2 jajka
 szczypta soli
 masło i mąka do posypania foremek
Tryskawki:
 10 truskawek
 1 łyżeczka soku z cytryny
 1 łyżeczka cukru trzcinowego
 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1

Truskawki kroję w kostkę, zasypuje cukrem, sokiem z cytryny i mąka.

2

Mieszam i gotuje ok 3 min.

3

Nagrzewam piekarnik do 200' góra dół. Fondanty piekłam w blaszce do muffinek ale można w zwykłych formach do fondantów.
Masło rozpuściłam na bardzo małym ogniu. Dodałam czekoladę i wymieszałam aż czekolada się rozpuściła, odstawiłam do wystudzenia. Jajka wymieszałam z cukrem i solą (trzepaczką lub mikserem). Dodałam łyżkę mąki i wymieszałam do połączenia składników.

4

Następnie dodałam czekoladę z masłem i znowu wymieszałam.

5

Formę wysmarowałam masłem i posypałam mąką. Przelałam czekoladową masę tak aby zapełniała foremki. Piekłam przez 9 min.

6

Wyciągnęłam fondanty a po 1 min wyciągnęłam delikatnie z foremki.

7

Fondanty posypałam cukrem pudrem. Podałam z ciepłymi truskawkami. Pyyyyszne!❤

Składniki

 100 g czekolady gorzkiej u mnie 70%
 50 g masła
 4 łyżki drobnego cukru
 1 łyżka mąki
 2 jajka
 szczypta soli
 masło i mąka do posypania foremek
Tryskawki:
 10 truskawek
 1 łyżeczka soku z cytryny
 1 łyżeczka cukru trzcinowego
 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

1

Truskawki kroję w kostkę, zasypuje cukrem, sokiem z cytryny i mąka.

2

Mieszam i gotuje ok 3 min.

3

Nagrzewam piekarnik do 200' góra dół. Fondanty piekłam w blaszce do muffinek ale można w zwykłych formach do fondantów.
Masło rozpuściłam na bardzo małym ogniu. Dodałam czekoladę i wymieszałam aż czekolada się rozpuściła, odstawiłam do wystudzenia. Jajka wymieszałam z cukrem i solą (trzepaczką lub mikserem). Dodałam łyżkę mąki i wymieszałam do połączenia składników.

4

Następnie dodałam czekoladę z masłem i znowu wymieszałam.

5

Formę wysmarowałam masłem i posypałam mąką. Przelałam czekoladową masę tak aby zapełniała foremki. Piekłam przez 9 min.

6

Wyciągnęłam fondanty a po 1 min wyciągnęłam delikatnie z foremki.

7

Fondanty posypałam cukrem pudrem. Podałam z ciepłymi truskawkami. Pyyyyszne!❤

Fondant czekoladowy (Lava Cake) z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *