Fondant czekoladowy (lava cake)
Fondant czekoladowy albo inaczej Lava cake!❤ szybkie ciastko czekoladowe z płynnym środkiem ❤ UWIELBIAM!
Jest mega pyszne! Podałam je z malinami które dodatkowo przełamały słodycz czekolady!❤ obłędny deser! róbcie koniecznie!
Nagrzewam piekarnik do 200' góra dół.
Wyszły mi 3 fondanty. Piekłam w blaszce do muffinek ale można w zwykłych formach do fondantów.
Masło rozpuściłam na bardzo małym ogniu. Dodałam czekoladę i wymieszałam aż czekolada się rozpuściła. Jajka wymieszałam z cukrem i solą (trzepaczka). Dodałam łyżkę mąki i wymieszałam do połączenia składników. Następnie dodałam czekoladę z masłem i znowu wymieszałam. Formę wysmarowałam masłem i posypałam mąką. Przelałam czekoladową masę tak aby zapełniała foremki.
Piekłam przez 9 min. Wyciągnęłam fondanty a po 2 min wyciągnęłam delikatnie z foremki.
Posypałam cukrem pudrem. Podałam z malinami które polałam dodatkowo sokiem malinowym.
Składniki
Przygotowanie
Nagrzewam piekarnik do 200' góra dół.
Wyszły mi 3 fondanty. Piekłam w blaszce do muffinek ale można w zwykłych formach do fondantów.
Masło rozpuściłam na bardzo małym ogniu. Dodałam czekoladę i wymieszałam aż czekolada się rozpuściła. Jajka wymieszałam z cukrem i solą (trzepaczka). Dodałam łyżkę mąki i wymieszałam do połączenia składników. Następnie dodałam czekoladę z masłem i znowu wymieszałam. Formę wysmarowałam masłem i posypałam mąką. Przelałam czekoladową masę tak aby zapełniała foremki.
Piekłam przez 9 min. Wyciągnęłam fondanty a po 2 min wyciągnęłam delikatnie z foremki.
Posypałam cukrem pudrem. Podałam z malinami które polałam dodatkowo sokiem malinowym.