Frytki z cukinii

Oceny

Pyszne jako przekąska lub jako dodatek do obiadu! Smakują wyśmienicie, chrupiącą panierka i pyszna cukinia w środku ❤ A do tego w zdrowszej wersji z piekarnika 🙂 Idealne!

TweetUdostępnij
Porcje4
Czas wykonania30 minut
 2 średnie cukinie
 2 jajka
 bułka tarta
 2 łyżki parmezanu
 ¼ szklanki oliwy
 0,50 łyżeczki oregano, tymianku, słodkiej papryki, soli i szczypta pieprzu
Sos czosnkowy:
 3 łyżki majonezu
 2 łyżki gęstego jogurtu
 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez wyciskacz
 0,50 łyżeczki suszonego koperku
1

Cukinie dobrze myję i kroję w wzdłuż na połowę. Wyciągam miękki miąższ.

2

Cukinie kroje na mniej więcej równe słupki.

3

Przyprawy łączę z oliwą i mieszam z cukinią.

4

Panieruję w jajko a następnie w bułce wymieszanej z parmezanem.

5

Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

6

Piekę w 200' przez 20 min ❤ podaję obowiązkowo z sosem czosnkowym!

Składniki

 2 średnie cukinie
 2 jajka
 bułka tarta
 2 łyżki parmezanu
 ¼ szklanki oliwy
 0,50 łyżeczki oregano, tymianku, słodkiej papryki, soli i szczypta pieprzu
Sos czosnkowy:
 3 łyżki majonezu
 2 łyżki gęstego jogurtu
 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez wyciskacz
 0,50 łyżeczki suszonego koperku

Przygotowanie

1

Cukinie dobrze myję i kroję w wzdłuż na połowę. Wyciągam miękki miąższ.

2

Cukinie kroje na mniej więcej równe słupki.

3

Przyprawy łączę z oliwą i mieszam z cukinią.

4

Panieruję w jajko a następnie w bułce wymieszanej z parmezanem.

5

Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

6

Piekę w 200' przez 20 min ❤ podaję obowiązkowo z sosem czosnkowym!

Frytki z cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *