Gnocchi z kurczakiem, boczkiem i parmezanem w kremowym sosie

Oceny

Pyszny obiad z domowym gnocchi! Kremowy sos idealnie oblepiający kluseczki! SMAKUJE WYŚMIENICIE! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje3
Czas wykonania1 godz.
Domowe Gnocchi:
 0,50 kg ziemniaków
 1 szklanka mąki
 1 solidna łyżka masła
 2 żółtka
 0,50 łyżeczki soli
 0,50 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sos:
 1 filet z kurczaka
 1 szklanka bulionu
 0,50 szklanki śmietanki
 2 łyżki mascarpone
 200 g boczku wędzonego w plastrach
 30 g parmezanu tartego
 2 łyżki masła
 garść natki pietruszki
1

Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzam. Dodaję masło, sól i gałkę muszkatołową i ugniatam na gładką masę. Odstawiam do wystygnięcia. Kiedy wystygną dodaję mąki i żółtka i wyrabiam wszystko do połączenia składników. Na stolnicy rozsypuję mąkę i z ciasta formuję wałeczki odcinam kawałek i robię rowki widelcem na każdym kawałku ( wtedy kluseczki lepiej będą trzymały sos) ciasto jest dość miękkie i lepiące należy je dobrze podsypywać mąką. Gotuję wodę lub mleko ( ok. 1 l). Kiedy zacznie się gotować zmniejszam temp i wkładam gnocchi ( podzieliłam je na 2 partie do gotowania) gotuję ja ok 3 min od wypłynięcia. Delikatnie przelewam wodą.

2

Boczek smażę na rozgrzanej patelni aż będzie dobrze rumiany. Następnie ściągam i kroję na drobne kawałki. Kurczaka kroję w kostkę. Smażę na patelni, oprószam oregano. Kiedy kurczak się zarumieni dodaję bulion i śmietankę, zagotowuje. Dodaję mascarpone i przyprawy. Ponownie zagotowuje aż serek się rozpuści. Następnie dodaję pietruszkę i parmezan. Ponownie zagotowuje sos. Gnocchi podsmażam na patelni aż zrobi się rumiane. Do sosu dodaję boczek i dokładnie mieszam. Na koniec dodaję podsmażone gnocchi. Sos z kluseczkami ponownie gotuję. Kiedy sos dokładnie oblepi kluseczki przekładam na talerze. Podaję posypane parmezanem i boczkiem.

Składniki

Domowe Gnocchi:
 0,50 kg ziemniaków
 1 szklanka mąki
 1 solidna łyżka masła
 2 żółtka
 0,50 łyżeczki soli
 0,50 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sos:
 1 filet z kurczaka
 1 szklanka bulionu
 0,50 szklanki śmietanki
 2 łyżki mascarpone
 200 g boczku wędzonego w plastrach
 30 g parmezanu tartego
 2 łyżki masła
 garść natki pietruszki

Przygotowanie

1

Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzam. Dodaję masło, sól i gałkę muszkatołową i ugniatam na gładką masę. Odstawiam do wystygnięcia. Kiedy wystygną dodaję mąki i żółtka i wyrabiam wszystko do połączenia składników. Na stolnicy rozsypuję mąkę i z ciasta formuję wałeczki odcinam kawałek i robię rowki widelcem na każdym kawałku ( wtedy kluseczki lepiej będą trzymały sos) ciasto jest dość miękkie i lepiące należy je dobrze podsypywać mąką. Gotuję wodę lub mleko ( ok. 1 l). Kiedy zacznie się gotować zmniejszam temp i wkładam gnocchi ( podzieliłam je na 2 partie do gotowania) gotuję ja ok 3 min od wypłynięcia. Delikatnie przelewam wodą.

2

Boczek smażę na rozgrzanej patelni aż będzie dobrze rumiany. Następnie ściągam i kroję na drobne kawałki. Kurczaka kroję w kostkę. Smażę na patelni, oprószam oregano. Kiedy kurczak się zarumieni dodaję bulion i śmietankę, zagotowuje. Dodaję mascarpone i przyprawy. Ponownie zagotowuje aż serek się rozpuści. Następnie dodaję pietruszkę i parmezan. Ponownie zagotowuje sos. Gnocchi podsmażam na patelni aż zrobi się rumiane. Do sosu dodaję boczek i dokładnie mieszam. Na koniec dodaję podsmażone gnocchi. Sos z kluseczkami ponownie gotuję. Kiedy sos dokładnie oblepi kluseczki przekładam na talerze. Podaję posypane parmezanem i boczkiem.

Gnocchi z kurczakiem, boczkiem i parmezanem w kremowym sosie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *