Golzeme z patelni z mięsem mielonym, papryką i serem feta
Pyszny turecki chlebek dobrze nadziany! Pyszny farsz z mięsem mielonym i chrupiący chlebek 🙂 Pyszności!
Cebulę kroję w kostkę i podpiekam, dodaję skrojoną w kostkę paprykę i razem chwile podpiekam. Ściągam z patelni.
Na tą samą patelnię wylewam trochę oleju i smażę mięso. Do usmażonego mięsa dodaję koncentrat i doprawiam przyprawami, następnie dodaję cebulę i paprykę.
Wszystko razem mieszam i ewentualnie doprawiam. Ściągam z ognia i dodaję pokruszoną fetę. Odstawiam do wystudzenia.
Wodę lekko podgrzewam, mieszam z drożdżami i cukrem. Odstawiam na 15 min. Mąkę, mleko, olej, sól i wodę z drożdżami wkładam do miski i wyrabiam na gładkie ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę.
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiam i dziele na 4 części. Każdą część rozwałkowuje na cienki placek ok 20×30 cm. Na jedną połowę nakładam farsz zostawiając miejsce od brzegu. Następnie przykrywam drugą częścią i zawijam boki dobrze przyciskając.
Każdy placek smażę (najpierw dobrze nagrzewam patelnię, później zmniejszam ogień) na odrobinie oleju aż będzie dobrze rumiany z każdej strony ok 4-5 min.
Ja przez pierwsze 2 min przykrywam placek. Z przepisu wyjdzie 4 golzeme.
Każde dzielę na 4 kawałki. Podaję z sosem czosnkowym.
Składniki
Przygotowanie
Cebulę kroję w kostkę i podpiekam, dodaję skrojoną w kostkę paprykę i razem chwile podpiekam. Ściągam z patelni.
Na tą samą patelnię wylewam trochę oleju i smażę mięso. Do usmażonego mięsa dodaję koncentrat i doprawiam przyprawami, następnie dodaję cebulę i paprykę.
Wszystko razem mieszam i ewentualnie doprawiam. Ściągam z ognia i dodaję pokruszoną fetę. Odstawiam do wystudzenia.
Wodę lekko podgrzewam, mieszam z drożdżami i cukrem. Odstawiam na 15 min. Mąkę, mleko, olej, sól i wodę z drożdżami wkładam do miski i wyrabiam na gładkie ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę.
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiam i dziele na 4 części. Każdą część rozwałkowuje na cienki placek ok 20×30 cm. Na jedną połowę nakładam farsz zostawiając miejsce od brzegu. Następnie przykrywam drugą częścią i zawijam boki dobrze przyciskając.
Każdy placek smażę (najpierw dobrze nagrzewam patelnię, później zmniejszam ogień) na odrobinie oleju aż będzie dobrze rumiany z każdej strony ok 4-5 min.
Ja przez pierwsze 2 min przykrywam placek. Z przepisu wyjdzie 4 golzeme.
Każde dzielę na 4 kawałki. Podaję z sosem czosnkowym.