Golzeme z patelni z mięsem mielonym, papryką i serem feta

Oceny

Pyszny turecki chlebek dobrze nadziany! Pyszny farsz z mięsem mielonym i chrupiący chlebek 🙂 Pyszności!

TweetUdostępnij
Porcje4
Czas wykonania1 godz. 30 minut
Ciasto:
 0,50 kg mąki
 20 g drożdży świeżych
 0,50 szklanki wody
 0,50 szklanki mleka
 3 łyżki oleju
 1 łyżeczka soli
 1 łyżeczka cukru
Farsz:
 0,50 kg mięsa mielonego
 100 g fety
 1 cebula czerwona
 2 ząbki czosnku
 1 papryka (u mnie połowa czerwonej połowa żółtej)
 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 sól, pieprz, curry, papryka słodka, oregano
Sos czosnkowy:
 2 łyżki jogurtu
 3 łyżki majonezu
 2 ząbki czosnku przeciśnietego
 sól pieprz
1

Cebulę kroję w kostkę i podpiekam, dodaję skrojoną w kostkę paprykę i razem chwile podpiekam. Ściągam z patelni.

2

Na tą samą patelnię wylewam trochę oleju i smażę mięso. Do usmażonego mięsa dodaję koncentrat i doprawiam przyprawami, następnie dodaję cebulę i paprykę.

3

Wszystko razem mieszam i ewentualnie doprawiam. Ściągam z ognia i dodaję pokruszoną fetę. Odstawiam do wystudzenia.

4

Wodę lekko podgrzewam, mieszam z drożdżami i cukrem. Odstawiam na 15 min. Mąkę, mleko, olej, sól i wodę z drożdżami wkładam do miski i wyrabiam na gładkie ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę.
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiam i dziele na 4 części. Każdą część rozwałkowuje na cienki placek ok 20×30 cm. Na jedną połowę nakładam farsz zostawiając miejsce od brzegu. Następnie przykrywam drugą częścią i zawijam boki dobrze przyciskając.

5

Każdy placek smażę (najpierw dobrze nagrzewam patelnię, później zmniejszam ogień) na odrobinie oleju aż będzie dobrze rumiany z każdej strony ok 4-5 min.

6

Ja przez pierwsze 2 min przykrywam placek. Z przepisu wyjdzie 4 golzeme.

7

Każde dzielę na 4 kawałki. Podaję z sosem czosnkowym.

Składniki

Ciasto:
 0,50 kg mąki
 20 g drożdży świeżych
 0,50 szklanki wody
 0,50 szklanki mleka
 3 łyżki oleju
 1 łyżeczka soli
 1 łyżeczka cukru
Farsz:
 0,50 kg mięsa mielonego
 100 g fety
 1 cebula czerwona
 2 ząbki czosnku
 1 papryka (u mnie połowa czerwonej połowa żółtej)
 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 sól, pieprz, curry, papryka słodka, oregano
Sos czosnkowy:
 2 łyżki jogurtu
 3 łyżki majonezu
 2 ząbki czosnku przeciśnietego
 sól pieprz

Przygotowanie

1

Cebulę kroję w kostkę i podpiekam, dodaję skrojoną w kostkę paprykę i razem chwile podpiekam. Ściągam z patelni.

2

Na tą samą patelnię wylewam trochę oleju i smażę mięso. Do usmażonego mięsa dodaję koncentrat i doprawiam przyprawami, następnie dodaję cebulę i paprykę.

3

Wszystko razem mieszam i ewentualnie doprawiam. Ściągam z ognia i dodaję pokruszoną fetę. Odstawiam do wystudzenia.

4

Wodę lekko podgrzewam, mieszam z drożdżami i cukrem. Odstawiam na 15 min. Mąkę, mleko, olej, sól i wodę z drożdżami wkładam do miski i wyrabiam na gładkie ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę.
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiam i dziele na 4 części. Każdą część rozwałkowuje na cienki placek ok 20×30 cm. Na jedną połowę nakładam farsz zostawiając miejsce od brzegu. Następnie przykrywam drugą częścią i zawijam boki dobrze przyciskając.

5

Każdy placek smażę (najpierw dobrze nagrzewam patelnię, później zmniejszam ogień) na odrobinie oleju aż będzie dobrze rumiany z każdej strony ok 4-5 min.

6

Ja przez pierwsze 2 min przykrywam placek. Z przepisu wyjdzie 4 golzeme.

7

Każde dzielę na 4 kawałki. Podaję z sosem czosnkowym.

Golzeme z patelni z mięsem mielonym, papryką i serem feta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *