Gotowana kukurydza
Gotowana kukurydza! Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam! polana topionym masłem i oprószona słodką papryką smakuje wyśmienicie! A przepis jest banalnie prosty!
Kolbe oczyszczam z liści i wąsów. Każdą kolbę kroję na połowę. W boki kolby wbijam wykałaczki (będzie lepiej je obrócić i jeść).
Kukurydze wrzucam na gotująca się wodę do której dodaję łyżkę cukru. Gotuję ok 15 min (sprawdzam czy ziarenka są miękkie). W międzyczasie roztapiam masło. Ugotowana kukurydzę wykładam na talerz ( chwytając za wykałaczki) aby obciekła z wody.
Polewam roztopionym masłem i posypuje papryką. Gotując kukurydze do wody można dodać pół szklanki mleka.
Składniki
Przygotowanie
Kolbe oczyszczam z liści i wąsów. Każdą kolbę kroję na połowę. W boki kolby wbijam wykałaczki (będzie lepiej je obrócić i jeść).
Kukurydze wrzucam na gotująca się wodę do której dodaję łyżkę cukru. Gotuję ok 15 min (sprawdzam czy ziarenka są miękkie). W międzyczasie roztapiam masło. Ugotowana kukurydzę wykładam na talerz ( chwytając za wykałaczki) aby obciekła z wody.
Polewam roztopionym masłem i posypuje papryką. Gotując kukurydze do wody można dodać pół szklanki mleka.