Gulasz wołowy z kopytkami
Pyszne mięsko z warzywami w kremowym pomidorowym sosie!❤ do tego pyszne kopytka które idealnie skomponowały się z gulaszem 🙂 obiad godny polecenia! 🙂
Gulasz:
Mięso kroję w kostkę ok 1 cm × 1 cm. oprószam mąką i przysmażam na patelni na oleju na złoty kolor.
Przekładam do garnka. Cebulę kroję w kostkę, czosnek przeciskam przez wyciskacz. Podsmażam na złoty kolor. Następnie dodaję koncentrat i papryki w proszku. Podsmażam chwilę. Kolejny krok to dodanie passaty.
Wszystko duszę na patelni parę min. Dodaję do mięsa. Zalewam wodą tak aby mięso było przykryte. Dodaję liście laurowe i ziele angielskie. Duszę do miękkości ok 1 godz.
Marchew kroję w kostkę. Podsmażam na patelni i wrzucam do gulaszu.
Po 10 min dodaję podsmażone wcześniej pieczarki (pokrojone w czosnek) i paprykę (pokrojoną w dużą kostkę). Duszę wszystko jeszcze ok pół godz. Aż mięso i warzywa będą miękkie. Na końcu doprawiam wszystko solą i pieprzem, każdy musi według Swoich smaków!
Kopytka:
Ziemniaki gotuję do miękkości i dobrze ugniatam na gładko. Odstawiam do wystudzenia. Następnie dodaję mąkę, sól i jajko i wyrabiam ciasto aż składniki się połączą. Ciasto dzielę na 4 części, z każdej formuję wałeczek (podsypuje mąka) który kroję na ukos na mniejsze kawałki. Kopytka gotuję w osolonej wodzie ok 3 min po wypłynięciu, na małym ogniu.
Składniki
Przygotowanie
Gulasz:
Mięso kroję w kostkę ok 1 cm × 1 cm. oprószam mąką i przysmażam na patelni na oleju na złoty kolor.
Przekładam do garnka. Cebulę kroję w kostkę, czosnek przeciskam przez wyciskacz. Podsmażam na złoty kolor. Następnie dodaję koncentrat i papryki w proszku. Podsmażam chwilę. Kolejny krok to dodanie passaty.
Wszystko duszę na patelni parę min. Dodaję do mięsa. Zalewam wodą tak aby mięso było przykryte. Dodaję liście laurowe i ziele angielskie. Duszę do miękkości ok 1 godz.
Marchew kroję w kostkę. Podsmażam na patelni i wrzucam do gulaszu.
Po 10 min dodaję podsmażone wcześniej pieczarki (pokrojone w czosnek) i paprykę (pokrojoną w dużą kostkę). Duszę wszystko jeszcze ok pół godz. Aż mięso i warzywa będą miękkie. Na końcu doprawiam wszystko solą i pieprzem, każdy musi według Swoich smaków!
Kopytka:
Ziemniaki gotuję do miękkości i dobrze ugniatam na gładko. Odstawiam do wystudzenia. Następnie dodaję mąkę, sól i jajko i wyrabiam ciasto aż składniki się połączą. Ciasto dzielę na 4 części, z każdej formuję wałeczek (podsypuje mąka) który kroję na ukos na mniejsze kawałki. Kopytka gotuję w osolonej wodzie ok 3 min po wypłynięciu, na małym ogniu.