Gulasz wołowy z kopytkami

Oceny

Pyszne mięsko z warzywami w kremowym pomidorowym sosie!❤ do tego pyszne kopytka które idealnie skomponowały się z gulaszem 🙂 obiad godny polecenia! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje6
Czas wykonania1 godz. 30 minut
Gulasz:
 1 kg mięsa wołowego(u mnie udziec)
 3 średnie papryki(u mnie czerwone, zielona i żółta)
 2 średnie cebule
 4 ząbki czosnku
 0,50 kg małych pieczarek
 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 200 g passaty pomidorowej
 3 płaskie łyżki mąki
 2 średnie marchewki
 5 sztuk ziela angielskiego
 5 sztuk liści laurowych
 2 łyżki słodkiej papryki
 1 płaska łyżka ostrej papryki
 sól, pieprz, olej
Kopytka:
 1 kg ziemniaków
 200 g mąki
 1 płaska łyżeczka soli
 1 jajko
1

Gulasz:
Mięso kroję w kostkę ok 1 cm × 1 cm. oprószam mąką i przysmażam na patelni na oleju na złoty kolor.

2

Przekładam do garnka. Cebulę kroję w kostkę, czosnek przeciskam przez wyciskacz. Podsmażam na złoty kolor. Następnie dodaję koncentrat i papryki w proszku. Podsmażam chwilę. Kolejny krok to dodanie passaty.

3

Wszystko duszę na patelni parę min. Dodaję do mięsa. Zalewam wodą tak aby mięso było przykryte. Dodaję liście laurowe i ziele angielskie. Duszę do miękkości ok 1 godz.

4

Marchew kroję w kostkę. Podsmażam na patelni i wrzucam do gulaszu.

5

Po 10 min dodaję podsmażone wcześniej pieczarki (pokrojone w czosnek) i paprykę (pokrojoną w dużą kostkę). Duszę wszystko jeszcze ok pół godz. Aż mięso i warzywa będą miękkie. Na końcu doprawiam wszystko solą i pieprzem, każdy musi według Swoich smaków!

6

Kopytka:
Ziemniaki gotuję do miękkości i dobrze ugniatam na gładko. Odstawiam do wystudzenia. Następnie dodaję mąkę, sól i jajko i wyrabiam ciasto aż składniki się połączą. Ciasto dzielę na 4 części, z każdej formuję wałeczek (podsypuje mąka) który kroję na ukos na mniejsze kawałki. Kopytka gotuję w osolonej wodzie ok 3 min po wypłynięciu, na małym ogniu.

Składniki

Gulasz:
 1 kg mięsa wołowego(u mnie udziec)
 3 średnie papryki(u mnie czerwone, zielona i żółta)
 2 średnie cebule
 4 ząbki czosnku
 0,50 kg małych pieczarek
 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 200 g passaty pomidorowej
 3 płaskie łyżki mąki
 2 średnie marchewki
 5 sztuk ziela angielskiego
 5 sztuk liści laurowych
 2 łyżki słodkiej papryki
 1 płaska łyżka ostrej papryki
 sól, pieprz, olej
Kopytka:
 1 kg ziemniaków
 200 g mąki
 1 płaska łyżeczka soli
 1 jajko

Przygotowanie

1

Gulasz:
Mięso kroję w kostkę ok 1 cm × 1 cm. oprószam mąką i przysmażam na patelni na oleju na złoty kolor.

2

Przekładam do garnka. Cebulę kroję w kostkę, czosnek przeciskam przez wyciskacz. Podsmażam na złoty kolor. Następnie dodaję koncentrat i papryki w proszku. Podsmażam chwilę. Kolejny krok to dodanie passaty.

3

Wszystko duszę na patelni parę min. Dodaję do mięsa. Zalewam wodą tak aby mięso było przykryte. Dodaję liście laurowe i ziele angielskie. Duszę do miękkości ok 1 godz.

4

Marchew kroję w kostkę. Podsmażam na patelni i wrzucam do gulaszu.

5

Po 10 min dodaję podsmażone wcześniej pieczarki (pokrojone w czosnek) i paprykę (pokrojoną w dużą kostkę). Duszę wszystko jeszcze ok pół godz. Aż mięso i warzywa będą miękkie. Na końcu doprawiam wszystko solą i pieprzem, każdy musi według Swoich smaków!

6

Kopytka:
Ziemniaki gotuję do miękkości i dobrze ugniatam na gładko. Odstawiam do wystudzenia. Następnie dodaję mąkę, sól i jajko i wyrabiam ciasto aż składniki się połączą. Ciasto dzielę na 4 części, z każdej formuję wałeczek (podsypuje mąka) który kroję na ukos na mniejsze kawałki. Kopytka gotuję w osolonej wodzie ok 3 min po wypłynięciu, na małym ogniu.

Gulasz wołowy z kopytkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *