Gwiazda makowa

Oceny

Pyszna, efektowna! Idealna na Święta! Robi się ją zaskakująco prosto i szybko! ❤
Uwielbiam smak ciasta drożdżowego i maku!

TweetUdostępnij
Porcje8
Czas wykonania1 godz. 30 minut
Ciasto drożdżowe:
 4 szklanki mąki
 1 szklanka mleka
 4 łyżki masła
 40 g drożdży
 2 jajka
 5 łyżek cukru
 szczypta soli
 jajko do smarowania
Masa makowa:
 500 g masy makowej z bakaliami
Lukier:
 1 szklanka cukru pudru
 3 łyżki wrzątku
Dodatkowo:
 orzechy
 kandyzowana skórka pomarańczowa
1

Robimy rozczyn: połowę mleka przygrzewamy ( ma być ciepłe ale nie gorące) wrzucamy drożdże 1 łyżkę cukru i jedną mąki i ucieramy razem w garnuszku. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 min. Resztę mleka podgrzewamy i roztapiamy w nim masło następnie studzimy. 4 łyżki cukru ucieramy mikserem z jajkiem na puszystą jasną masę. Mąkę przesiewamy dodajemy sól. Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, mleko z masłem, jajko z cukrem i wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawajmy w cieple miejsce i czekamy aż wyrośnie ok godzinę.

2

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Pierwsza część rozwałkowuje na placek o średnicy mniej więcej 27 cm. Placek układam. Na blaszce wyłożonej papierem na środku.

3

Placek smaruję 1/3 masy makowej i przykrywam kolejnym plackiem. Znowu smaruję go masą i przykrywam kolejnym który również smaruję masą i układam ostatni placek.

4

Na środku układam sobie literetke lub mała szklankę i odbijam ślad aby wiedzieć do jakiego momentu mam ciąć gwiazdę.

5

Tnę nożem ciasto dochodząc do brzegów szklanki, najpierw okrąg tnę na 4 kawałki, następnie na 8 i na końcu na 16 pasków. Okrąg dzielę tak aby było w nim 8 par pasków.

6

Każdą pasek z pary zawijam dwa razy, jeden pasek w prawo a drugi w lewo. Dzięki czemu powstanie nam gwiazda. Paski z pary łączę ze sobą na końcu i sklejam. Gwiazdę odstawiam do wyrośnięcia na 15 min.

7

Następnie smaruję gwiazdę rozbełtanym jajkiem i piekę w nagrzanym piekarniku w 180' przez 25 min aż będzie rumiana.

8

9

Wystudzoną. Smaruję lukrem, posypuje orzechami i skórką pomarańczową ❤

10

Najlepsza jeszcze ciut ciepła!

Składniki

Ciasto drożdżowe:
 4 szklanki mąki
 1 szklanka mleka
 4 łyżki masła
 40 g drożdży
 2 jajka
 5 łyżek cukru
 szczypta soli
 jajko do smarowania
Masa makowa:
 500 g masy makowej z bakaliami
Lukier:
 1 szklanka cukru pudru
 3 łyżki wrzątku
Dodatkowo:
 orzechy
 kandyzowana skórka pomarańczowa

Przygotowanie

1

Robimy rozczyn: połowę mleka przygrzewamy ( ma być ciepłe ale nie gorące) wrzucamy drożdże 1 łyżkę cukru i jedną mąki i ucieramy razem w garnuszku. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 min. Resztę mleka podgrzewamy i roztapiamy w nim masło następnie studzimy. 4 łyżki cukru ucieramy mikserem z jajkiem na puszystą jasną masę. Mąkę przesiewamy dodajemy sól. Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, mleko z masłem, jajko z cukrem i wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawajmy w cieple miejsce i czekamy aż wyrośnie ok godzinę.

2

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Pierwsza część rozwałkowuje na placek o średnicy mniej więcej 27 cm. Placek układam. Na blaszce wyłożonej papierem na środku.

3

Placek smaruję 1/3 masy makowej i przykrywam kolejnym plackiem. Znowu smaruję go masą i przykrywam kolejnym który również smaruję masą i układam ostatni placek.

4

Na środku układam sobie literetke lub mała szklankę i odbijam ślad aby wiedzieć do jakiego momentu mam ciąć gwiazdę.

5

Tnę nożem ciasto dochodząc do brzegów szklanki, najpierw okrąg tnę na 4 kawałki, następnie na 8 i na końcu na 16 pasków. Okrąg dzielę tak aby było w nim 8 par pasków.

6

Każdą pasek z pary zawijam dwa razy, jeden pasek w prawo a drugi w lewo. Dzięki czemu powstanie nam gwiazda. Paski z pary łączę ze sobą na końcu i sklejam. Gwiazdę odstawiam do wyrośnięcia na 15 min.

7

Następnie smaruję gwiazdę rozbełtanym jajkiem i piekę w nagrzanym piekarniku w 180' przez 25 min aż będzie rumiana.

8

9

Wystudzoną. Smaruję lukrem, posypuje orzechami i skórką pomarańczową ❤

10

Najlepsza jeszcze ciut ciepła!

Gwiazda makowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *