Gwiazda makowa
Pyszna, efektowna! Idealna na Święta! Robi się ją zaskakująco prosto i szybko! ❤
Uwielbiam smak ciasta drożdżowego i maku!

Robimy rozczyn: połowę mleka przygrzewamy ( ma być ciepłe ale nie gorące) wrzucamy drożdże 1 łyżkę cukru i jedną mąki i ucieramy razem w garnuszku. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 min. Resztę mleka podgrzewamy i roztapiamy w nim masło następnie studzimy. 4 łyżki cukru ucieramy mikserem z jajkiem na puszystą jasną masę. Mąkę przesiewamy dodajemy sól. Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, mleko z masłem, jajko z cukrem i wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawajmy w cieple miejsce i czekamy aż wyrośnie ok godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Pierwsza część rozwałkowuje na placek o średnicy mniej więcej 27 cm. Placek układam. Na blaszce wyłożonej papierem na środku.
Placek smaruję 1/3 masy makowej i przykrywam kolejnym plackiem. Znowu smaruję go masą i przykrywam kolejnym który również smaruję masą i układam ostatni placek.
Na środku układam sobie literetke lub mała szklankę i odbijam ślad aby wiedzieć do jakiego momentu mam ciąć gwiazdę.
Tnę nożem ciasto dochodząc do brzegów szklanki, najpierw okrąg tnę na 4 kawałki, następnie na 8 i na końcu na 16 pasków. Okrąg dzielę tak aby było w nim 8 par pasków.
Każdą pasek z pary zawijam dwa razy, jeden pasek w prawo a drugi w lewo. Dzięki czemu powstanie nam gwiazda. Paski z pary łączę ze sobą na końcu i sklejam. Gwiazdę odstawiam do wyrośnięcia na 15 min.
Następnie smaruję gwiazdę rozbełtanym jajkiem i piekę w nagrzanym piekarniku w 180' przez 25 min aż będzie rumiana.
Wystudzoną. Smaruję lukrem, posypuje orzechami i skórką pomarańczową ❤
Najlepsza jeszcze ciut ciepła!
Składniki
Przygotowanie
Robimy rozczyn: połowę mleka przygrzewamy ( ma być ciepłe ale nie gorące) wrzucamy drożdże 1 łyżkę cukru i jedną mąki i ucieramy razem w garnuszku. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 min. Resztę mleka podgrzewamy i roztapiamy w nim masło następnie studzimy. 4 łyżki cukru ucieramy mikserem z jajkiem na puszystą jasną masę. Mąkę przesiewamy dodajemy sól. Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, mleko z masłem, jajko z cukrem i wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawajmy w cieple miejsce i czekamy aż wyrośnie ok godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Pierwsza część rozwałkowuje na placek o średnicy mniej więcej 27 cm. Placek układam. Na blaszce wyłożonej papierem na środku.
Placek smaruję 1/3 masy makowej i przykrywam kolejnym plackiem. Znowu smaruję go masą i przykrywam kolejnym który również smaruję masą i układam ostatni placek.
Na środku układam sobie literetke lub mała szklankę i odbijam ślad aby wiedzieć do jakiego momentu mam ciąć gwiazdę.
Tnę nożem ciasto dochodząc do brzegów szklanki, najpierw okrąg tnę na 4 kawałki, następnie na 8 i na końcu na 16 pasków. Okrąg dzielę tak aby było w nim 8 par pasków.
Każdą pasek z pary zawijam dwa razy, jeden pasek w prawo a drugi w lewo. Dzięki czemu powstanie nam gwiazda. Paski z pary łączę ze sobą na końcu i sklejam. Gwiazdę odstawiam do wyrośnięcia na 15 min.
Następnie smaruję gwiazdę rozbełtanym jajkiem i piekę w nagrzanym piekarniku w 180' przez 25 min aż będzie rumiana.
Wystudzoną. Smaruję lukrem, posypuje orzechami i skórką pomarańczową ❤
Najlepsza jeszcze ciut ciepła!