Hot dogi z wiosenną surówką

Oceny

Domowa mięciutka bułeczka z sezamem, do tego sos czosnkowy, wiosenna surówka, parówka i ketchup!❤ Wyszły wyśmienite! Uwielbiam 🙂

TweetUdostępnij
Porcje8
Czas wykonania45 minut
 0,50 kg mąki
 25 g drożdży świeżych(12 g suchych)
 200 ml wody (letniej)
 1 łyżka cukru
 70 g masła
 1 jajko
 1 łyżeczka soli
Sos czosnkowy do hot dogów:
 2 łyżki majonezu
 1 łyżka jogurtu
 2 przeciśnięte ząbki czosnku
Surówka:
 1 kg kapusty młodej
 1,50 średniej marchewki
 1 cebula u mnie czerwona
 garść drobno skrojonego koperku
Sos do sałatki: (składniki mieszam)
 4 łyżki dobrego majonezu
 sok z połowy cytryny
 1,50 łyżki cukru pudru
 sól pieprz do smaku
1

Bułki:
Cukier, połowę wody i drożdże mieszam razem i odstawiam na 15 min. Masło rozpuszczam i odstawiam do wystudzenia. Mąkę z solą przesiewam, dodaję rozczyn, masło, jajko i resztę wody. Wyrabiam ciasto ręcznie lub robotem aż ciasto będzie gładkie i idealnie połączone (ok 10 min). Odstawiam ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dziele na 8 kawałków i formuję w podłużne bułeczki ciut dłuższe niż parówki. Uformowane ciasto odkładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i odkładam do wyrośnięcia na 15 min.

2

Po tym czasie bułki smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem lub makiem.

3

Piekę w 190' przez 20 min.

4

W kapuście wykrawam łyko i kroję na drobno. Marchewkę obieram i ucieram na tarce (ta stroną do surówek taka mniejsza) cebulę kroję w drobną kostkę. dodaje sos i mieszam wszystko.

5

Użyłam parówek z szynki. Rozkroiłam bułkę i posmarowałam sosem czosnkowym
(wszystkie składniki wymieszać).

6

Następnie dałam porcję surówki i ugotowaną parówkę. Wszystko polałam ketchupem!

Składniki

 0,50 kg mąki
 25 g drożdży świeżych(12 g suchych)
 200 ml wody (letniej)
 1 łyżka cukru
 70 g masła
 1 jajko
 1 łyżeczka soli
Sos czosnkowy do hot dogów:
 2 łyżki majonezu
 1 łyżka jogurtu
 2 przeciśnięte ząbki czosnku
Surówka:
 1 kg kapusty młodej
 1,50 średniej marchewki
 1 cebula u mnie czerwona
 garść drobno skrojonego koperku
Sos do sałatki: (składniki mieszam)
 4 łyżki dobrego majonezu
 sok z połowy cytryny
 1,50 łyżki cukru pudru
 sól pieprz do smaku

Przygotowanie

1

Bułki:
Cukier, połowę wody i drożdże mieszam razem i odstawiam na 15 min. Masło rozpuszczam i odstawiam do wystudzenia. Mąkę z solą przesiewam, dodaję rozczyn, masło, jajko i resztę wody. Wyrabiam ciasto ręcznie lub robotem aż ciasto będzie gładkie i idealnie połączone (ok 10 min). Odstawiam ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dziele na 8 kawałków i formuję w podłużne bułeczki ciut dłuższe niż parówki. Uformowane ciasto odkładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i odkładam do wyrośnięcia na 15 min.

2

Po tym czasie bułki smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem lub makiem.

3

Piekę w 190' przez 20 min.

4

W kapuście wykrawam łyko i kroję na drobno. Marchewkę obieram i ucieram na tarce (ta stroną do surówek taka mniejsza) cebulę kroję w drobną kostkę. dodaje sos i mieszam wszystko.

5

Użyłam parówek z szynki. Rozkroiłam bułkę i posmarowałam sosem czosnkowym
(wszystkie składniki wymieszać).

6

Następnie dałam porcję surówki i ugotowaną parówkę. Wszystko polałam ketchupem!

Hot dogi z wiosenną surówką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *