Hot dogi z wiosenną surówką
Domowa mięciutka bułeczka z sezamem, do tego sos czosnkowy, wiosenna surówka, parówka i ketchup!❤ Wyszły wyśmienite! Uwielbiam 🙂
Bułki:
Cukier, połowę wody i drożdże mieszam razem i odstawiam na 15 min. Masło rozpuszczam i odstawiam do wystudzenia. Mąkę z solą przesiewam, dodaję rozczyn, masło, jajko i resztę wody. Wyrabiam ciasto ręcznie lub robotem aż ciasto będzie gładkie i idealnie połączone (ok 10 min). Odstawiam ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dziele na 8 kawałków i formuję w podłużne bułeczki ciut dłuższe niż parówki. Uformowane ciasto odkładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i odkładam do wyrośnięcia na 15 min.
Po tym czasie bułki smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem lub makiem.
Piekę w 190' przez 20 min.
W kapuście wykrawam łyko i kroję na drobno. Marchewkę obieram i ucieram na tarce (ta stroną do surówek taka mniejsza) cebulę kroję w drobną kostkę. dodaje sos i mieszam wszystko.
Użyłam parówek z szynki. Rozkroiłam bułkę i posmarowałam sosem czosnkowym
(wszystkie składniki wymieszać).
Następnie dałam porcję surówki i ugotowaną parówkę. Wszystko polałam ketchupem!
Składniki
Przygotowanie
Bułki:
Cukier, połowę wody i drożdże mieszam razem i odstawiam na 15 min. Masło rozpuszczam i odstawiam do wystudzenia. Mąkę z solą przesiewam, dodaję rozczyn, masło, jajko i resztę wody. Wyrabiam ciasto ręcznie lub robotem aż ciasto będzie gładkie i idealnie połączone (ok 10 min). Odstawiam ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dziele na 8 kawałków i formuję w podłużne bułeczki ciut dłuższe niż parówki. Uformowane ciasto odkładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i odkładam do wyrośnięcia na 15 min.
Po tym czasie bułki smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem lub makiem.
Piekę w 190' przez 20 min.
W kapuście wykrawam łyko i kroję na drobno. Marchewkę obieram i ucieram na tarce (ta stroną do surówek taka mniejsza) cebulę kroję w drobną kostkę. dodaje sos i mieszam wszystko.
Użyłam parówek z szynki. Rozkroiłam bułkę i posmarowałam sosem czosnkowym
(wszystkie składniki wymieszać).
Następnie dałam porcję surówki i ugotowaną parówkę. Wszystko polałam ketchupem!