Jagodzianki z kruszonką

Oceny

Pyszne drożdżowe jagodzianki konkretnie nadziane jagodami! Wyszły wyśmienite! ❤️ Polecam!

TweetUdostępnij
Porcje9
Czas wykonania1 godz. 30 minut
 1 litr jagód
 1 łyżka cukru
 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ciasto:
 0,50 kg mąki pszennej
 30 g drożdży świeżych
 250 ml mleka
 1 jajko
 80 g masła
 3 łyżki cukru
 1 płaska łyżeczka soli
 jajko do posmarowania
Kruszonka:
 1,50 łyżki masła
 2 łyżki cukru
 ¼ szklanki mąki
1

Rozczyn:
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godz.

Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać wyrośnięty rozczyn, płynne masło i jajko. Ciasto wyrobić i uformować kulkę. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok godzinę aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części.

2

Każdą część spłaszczyć w rękach i na środek wyłożyć jagody (wymieszane z cukrem i skrobią).

3

Zlepić dobrze brzegi i odstawić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

4

Po 10 min posmarować jajkiem i posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 20 min w temp 190' opcja góra dół.

5

Po wyciągnięciu i ostudzeniu jagodzianki posypać cukrem pudrem.

6

Teraz jeść! Jeść i jeszcze raz jeść 🙂

Składniki

 1 litr jagód
 1 łyżka cukru
 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ciasto:
 0,50 kg mąki pszennej
 30 g drożdży świeżych
 250 ml mleka
 1 jajko
 80 g masła
 3 łyżki cukru
 1 płaska łyżeczka soli
 jajko do posmarowania
Kruszonka:
 1,50 łyżki masła
 2 łyżki cukru
 ¼ szklanki mąki

Przygotowanie

1

Rozczyn:
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godz.

Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać wyrośnięty rozczyn, płynne masło i jajko. Ciasto wyrobić i uformować kulkę. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok godzinę aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części.

2

Każdą część spłaszczyć w rękach i na środek wyłożyć jagody (wymieszane z cukrem i skrobią).

3

Zlepić dobrze brzegi i odstawić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

4

Po 10 min posmarować jajkiem i posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 20 min w temp 190' opcja góra dół.

5

Po wyciągnięciu i ostudzeniu jagodzianki posypać cukrem pudrem.

6

Teraz jeść! Jeść i jeszcze raz jeść 🙂

Jagodzianki z kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *