Jagodzianki z kruszonką
Pyszne drożdżowe jagodzianki konkretnie nadziane jagodami! Wyszły wyśmienite! ❤️ Polecam!
Rozczyn:
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godz.
Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać wyrośnięty rozczyn, płynne masło i jajko. Ciasto wyrobić i uformować kulkę. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok godzinę aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części.
Każdą część spłaszczyć w rękach i na środek wyłożyć jagody (wymieszane z cukrem i skrobią).
Zlepić dobrze brzegi i odstawić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Po 10 min posmarować jajkiem i posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 20 min w temp 190' opcja góra dół.
Po wyciągnięciu i ostudzeniu jagodzianki posypać cukrem pudrem.
Teraz jeść! Jeść i jeszcze raz jeść 🙂
Składniki
Przygotowanie
Rozczyn:
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godz.
Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać wyrośnięty rozczyn, płynne masło i jajko. Ciasto wyrobić i uformować kulkę. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok godzinę aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części.
Każdą część spłaszczyć w rękach i na środek wyłożyć jagody (wymieszane z cukrem i skrobią).
Zlepić dobrze brzegi i odstawić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Po 10 min posmarować jajkiem i posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 20 min w temp 190' opcja góra dół.
Po wyciągnięciu i ostudzeniu jagodzianki posypać cukrem pudrem.
Teraz jeść! Jeść i jeszcze raz jeść 🙂