Jagodzianki z lukrem

Oceny

Drożdżowe jagodzianki puszyste jak chmurka. Dobrze nadziane jagodami! Polane słodziutkim lukrem. Niebo na talerzu!

TweetUdostępnij
Porcje9
Czas wykonania1 godz. 40 minut
 0,50 litra jagód
 1 łyżka cukru
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasto:
 0,50 kg mąki pszennej
 30 g drożdży świeżych
 250 ml mleka
 1 jajko
 80 g masła
 3 łyżki cukru
 1 łyżeczka soli
1

Rozczyn:
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godz. Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać wyrośnięty rozczyn, płynne masło i jajko.

2

Ciasto wyrobić i uformować kulkę.

3

Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok godzinę aż podwoi objętość.

4

Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części. Każdą część spłaszczyć w rękach i na środek wyłożyć jagody (wymieszane z cukrem i skrobią).

5

Zlepić dobrze brzegi i odstawić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Po 10 min posmarować mlekiem i włożyć do nagrzanego piekarnika.

6

Piec 20 min w temp 190' opcja góra dół. Po wyciągnięciu i ostudzeniu polukrować jagodzianki.

7

Lukier: szklanka cukru pudru, 1.5 łyżka wrzątku, 1 łyżeczka soku z cytryny.
Teraz jeść!

Składniki

 0,50 litra jagód
 1 łyżka cukru
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasto:
 0,50 kg mąki pszennej
 30 g drożdży świeżych
 250 ml mleka
 1 jajko
 80 g masła
 3 łyżki cukru
 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

1

Rozczyn:
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godz. Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać wyrośnięty rozczyn, płynne masło i jajko.

2

Ciasto wyrobić i uformować kulkę.

3

Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok godzinę aż podwoi objętość.

4

Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części. Każdą część spłaszczyć w rękach i na środek wyłożyć jagody (wymieszane z cukrem i skrobią).

5

Zlepić dobrze brzegi i odstawić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Po 10 min posmarować mlekiem i włożyć do nagrzanego piekarnika.

6

Piec 20 min w temp 190' opcja góra dół. Po wyciągnięciu i ostudzeniu polukrować jagodzianki.

7

Lukier: szklanka cukru pudru, 1.5 łyżka wrzątku, 1 łyżeczka soku z cytryny.
Teraz jeść!

Jagodzianki z lukrem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *