Jagodzianki z lukrem
Drożdżowe jagodzianki puszyste jak chmurka. Dobrze nadziane jagodami! Polane słodziutkim lukrem. Niebo na talerzu!
Rozczyn:
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godz. Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać wyrośnięty rozczyn, płynne masło i jajko.
Ciasto wyrobić i uformować kulkę.
Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok godzinę aż podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części. Każdą część spłaszczyć w rękach i na środek wyłożyć jagody (wymieszane z cukrem i skrobią).
Zlepić dobrze brzegi i odstawić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Po 10 min posmarować mlekiem i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec 20 min w temp 190' opcja góra dół. Po wyciągnięciu i ostudzeniu polukrować jagodzianki.
Lukier: szklanka cukru pudru, 1.5 łyżka wrzątku, 1 łyżeczka soku z cytryny.
Teraz jeść!
Składniki
Przygotowanie
Rozczyn:
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godz. Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać wyrośnięty rozczyn, płynne masło i jajko.
Ciasto wyrobić i uformować kulkę.
Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok godzinę aż podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części. Każdą część spłaszczyć w rękach i na środek wyłożyć jagody (wymieszane z cukrem i skrobią).
Zlepić dobrze brzegi i odstawić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Po 10 min posmarować mlekiem i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec 20 min w temp 190' opcja góra dół. Po wyciągnięciu i ostudzeniu polukrować jagodzianki.
Lukier: szklanka cukru pudru, 1.5 łyżka wrzątku, 1 łyżeczka soku z cytryny.
Teraz jeść!