Jagodzianki
Najlepsze jagodzianki dobrze nadziane jagodami! 🙂 mięciutkie ciasto, jagodowy środek a to wszystko polane słodziutkim lukrem! Pyszności! 🙂
Rozczyn:
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z drożdżami i 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godz.
Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać wyrośnięty rozczyn, płynne masło i jajko. Ciasto zagnieść i uformować kulkę. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok godzinę aż podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8- 9 części. Każdą część spłaszczyć w rękach i na środek wyłożyć jagody (wymieszane z cukrem i skrobią, jeśli mrożone to nie rozmrażaj).
Zlepić dobrze brzegi i odstawić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Po 10 min posmarować mlekiem i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec 20 min w temp 190' opcja góra dół.
Po wyciągnięciu i ostudzeniu polukrować jagodzianki.
Składniki
Przygotowanie
Rozczyn:
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z drożdżami i 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godz.
Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać wyrośnięty rozczyn, płynne masło i jajko. Ciasto zagnieść i uformować kulkę. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok godzinę aż podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8- 9 części. Każdą część spłaszczyć w rękach i na środek wyłożyć jagody (wymieszane z cukrem i skrobią, jeśli mrożone to nie rozmrażaj).
Zlepić dobrze brzegi i odstawić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Po 10 min posmarować mlekiem i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec 20 min w temp 190' opcja góra dół.
Po wyciągnięciu i ostudzeniu polukrować jagodzianki.