Jagodzianki

Oceny

Najlepsze jagodzianki dobrze nadziane jagodami! 🙂 mięciutkie ciasto, jagodowy środek a to wszystko polane słodziutkim lukrem! Pyszności! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje9
 400 g jagód leśnych (świeżych lub mrożonych)
 1 łyżka cukru
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasto:
 0,50 kg mąki pszennej
 30 g drożdży świeżych
 250 ml mleka
 1 jajko
 80 g masła
 3 łyżki cukru
 1 łyżeczka soli
Lukier:
 szklanka cukru pudru
 1,50 łyżki wrzątku
 1 łyżeczka soku z cytryny
1

Rozczyn:
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z drożdżami i 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godz.
Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać wyrośnięty rozczyn, płynne masło i jajko. Ciasto zagnieść i uformować kulkę. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok godzinę aż podwoi objętość.

2

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8- 9 części. Każdą część spłaszczyć w rękach i na środek wyłożyć jagody (wymieszane z cukrem i skrobią, jeśli mrożone to nie rozmrażaj).

3

Zlepić dobrze brzegi i odstawić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Po 10 min posmarować mlekiem i włożyć do nagrzanego piekarnika.

4

Piec 20 min w temp 190' opcja góra dół.

5

Po wyciągnięciu i ostudzeniu polukrować jagodzianki.

Składniki

 400 g jagód leśnych (świeżych lub mrożonych)
 1 łyżka cukru
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasto:
 0,50 kg mąki pszennej
 30 g drożdży świeżych
 250 ml mleka
 1 jajko
 80 g masła
 3 łyżki cukru
 1 łyżeczka soli
Lukier:
 szklanka cukru pudru
 1,50 łyżki wrzątku
 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

1

Rozczyn:
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z drożdżami i 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godz.
Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać wyrośnięty rozczyn, płynne masło i jajko. Ciasto zagnieść i uformować kulkę. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok godzinę aż podwoi objętość.

2

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8- 9 części. Każdą część spłaszczyć w rękach i na środek wyłożyć jagody (wymieszane z cukrem i skrobią, jeśli mrożone to nie rozmrażaj).

3

Zlepić dobrze brzegi i odstawić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Po 10 min posmarować mlekiem i włożyć do nagrzanego piekarnika.

4

Piec 20 min w temp 190' opcja góra dół.

5

Po wyciągnięciu i ostudzeniu polukrować jagodzianki.

Jagodzianki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *