Kluski śląskie
Idealnie mięciutkie i pyszne! 🙂 wspaniałe do mięs, gulaszów i sosów! Polecam! 🙂
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Dobrze ugniatam lub przeciskam przez praskę. Mają być extra gładkie. Masę dzielę na 4 części. Jedną wyciągam i w to miejsce wsypuję skrobie ziemniaczaną.
Dodaję jajko i wszystko dokładnie zagniatam aż powstanie jednolite ciasto.
Z ciasta formuję kulki, w każdej robię dziurkę.
Gotuję w osolonej wodzie ok 3 min od wypłynięcia. Odcedzam.
Podaję z sosami, mięsem lub gulaszem 🙂
Składniki
Przygotowanie
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Dobrze ugniatam lub przeciskam przez praskę. Mają być extra gładkie. Masę dzielę na 4 części. Jedną wyciągam i w to miejsce wsypuję skrobie ziemniaczaną.
Dodaję jajko i wszystko dokładnie zagniatam aż powstanie jednolite ciasto.
Z ciasta formuję kulki, w każdej robię dziurkę.
Gotuję w osolonej wodzie ok 3 min od wypłynięcia. Odcedzam.
Podaję z sosami, mięsem lub gulaszem 🙂