Kluski śląskie

Oceny

Idealnie mięciutkie i pyszne! 🙂 wspaniałe do mięs, gulaszów i sosów! Polecam! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje4
Czas wykonania40 minut
 1 kg ziemniaków
 200 g skrobi ziemniaczanej
 1 jajko
1

Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Dobrze ugniatam lub przeciskam przez praskę. Mają być extra gładkie. Masę dzielę na 4 części. Jedną wyciągam i w to miejsce wsypuję skrobie ziemniaczaną.

2

Dodaję jajko i wszystko dokładnie zagniatam aż powstanie jednolite ciasto.

3

Z ciasta formuję kulki, w każdej robię dziurkę.

4

Gotuję w osolonej wodzie ok 3 min od wypłynięcia. Odcedzam.

5

Podaję z sosami, mięsem lub gulaszem 🙂

Składniki

 1 kg ziemniaków
 200 g skrobi ziemniaczanej
 1 jajko

Przygotowanie

1

Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Dobrze ugniatam lub przeciskam przez praskę. Mają być extra gładkie. Masę dzielę na 4 części. Jedną wyciągam i w to miejsce wsypuję skrobie ziemniaczaną.

2

Dodaję jajko i wszystko dokładnie zagniatam aż powstanie jednolite ciasto.

3

Z ciasta formuję kulki, w każdej robię dziurkę.

4

Gotuję w osolonej wodzie ok 3 min od wypłynięcia. Odcedzam.

5

Podaję z sosami, mięsem lub gulaszem 🙂

Kluski śląskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *