Koperty z ciasta francuskiego nadziewane kurczakiem, brokułem i fetą

Oceny

Chrupkie ciasto i pyszny farsz gwarantują wspaniałą przekąskę na wieczór. Do netflixa i dobrego filmu idealne. Polecam! ❤

TweetUdostępnij
Porcje12
Czas wykonania35 minut
 1 filet z kurczaka
 1 mały brokuł
 1 łyżka mascarpone
 100 g fety
 1 rolka ciasta francuskiego
Dodatkowo:
 rozbełtane jajko do smarowania
 sezam do posypania
1

Kurczaka kroję w kostkę przyprawiam solą pieprzem i słodką papryką. Podsmażam aż będzie miękki. Brokuła myję i kroję na różyczki gotuję w osolonej wodzie al dente. Odcedzam i kroję na mniejsze kawałki. Na patelni wrzucam kurczaka i brokuła oraz łyżkę mascarpone. Podsmażam chwilę aż serek się rozpuści. Studzę farsz.

2

Ciasto francuskie dziele na 12 kwadratów.

3

Na środek każdego nakładam łyżkę farszu i jedna łyżeczkę fety, 4 boki kwadratu sklejam na środku tak aby powstała koperta.

4

Smaruję rozbełtanym jajkiem i posypuję sezamem.

5

Piekę w piekarniku w 190' przez 18 - 20 min.

6

Gotowe!

Składniki

 1 filet z kurczaka
 1 mały brokuł
 1 łyżka mascarpone
 100 g fety
 1 rolka ciasta francuskiego
Dodatkowo:
 rozbełtane jajko do smarowania
 sezam do posypania

Przygotowanie

1

Kurczaka kroję w kostkę przyprawiam solą pieprzem i słodką papryką. Podsmażam aż będzie miękki. Brokuła myję i kroję na różyczki gotuję w osolonej wodzie al dente. Odcedzam i kroję na mniejsze kawałki. Na patelni wrzucam kurczaka i brokuła oraz łyżkę mascarpone. Podsmażam chwilę aż serek się rozpuści. Studzę farsz.

2

Ciasto francuskie dziele na 12 kwadratów.

3

Na środek każdego nakładam łyżkę farszu i jedna łyżeczkę fety, 4 boki kwadratu sklejam na środku tak aby powstała koperta.

4

Smaruję rozbełtanym jajkiem i posypuję sezamem.

5

Piekę w piekarniku w 190' przez 18 - 20 min.

6

Gotowe!

Koperty z ciasta francuskiego nadziewane kurczakiem, brokułem i fetą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *