Kopiec kreta w pucharku

Oceny

Uwielbiam to ciasto, a deser w pucharku jest jeszcze lepszy! 🙂 Zakochałam się od pierwszego kęsa! Czekoladowe muffinki, krem śmietankowy z czekoladą i banany! Deser idealny! ❤
Bazą do deseru są czekoladowe muffinki zamiast biszkoptu, wychodzą fajne, wilgotne a deser nie jest suchy

TweetUdostępnij
Porcje5
Czas wykonania1 godz.
Muffinki:
 2,50 szklanki mąki
 7 łyżek kakao
 1 szklanka cukru
 1 łyżeczka sody
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 szczypta soli
 150 ml oleju
 0,50 l wody
 2 łyżeczki octu
Krem:
 250 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
 2 łyżeczki śmietan fix
 2 łyżki cukru pudru
 100 g mascarpone
 100 g czekolady startej na tarce o małych oczkach (u mnie gorzka)
Dodatkowo:
 2 duże banany
 grzybki i mięta do dekoracji
1

Muffinki:
Nagrzewam piekarnik do 180'. Składniki suche przysypuje do miski i mieszam do połączenia. Mokre składniki łączę w osobę misce. Do składników suchych dodaję składniki mokre i mieszam krótko tylko do połączenia składników. Blachę do muffinek wykładam papilotkami. Papilotki napełniam masą na muffinki tak aby zapełnić papilotkę w 3/4. Piekę muffinki przez 25 min opcja góra dół w 180'.

2

Po upieczeniu wyciągam muffinki z formy do pieczenia i odstawiam do wystudzenia. Z przepisu wychodzi ok 15 szt. Do deserków zużyłam 10, resztę zjedliśmy 🙂

3

Krem:
śmietankę ubijam na sztywno, dodaję fix, mascarpone i puder. Ponownie miksuję na gładko. Dodaję startą czekoladę i mieszam z kremem łyżką. 10 muffinek kruszę po wystudzeniu.

4

Krem przekładam do rękawa (u mnie tyłka M1).

5

Banany kroję w plasterki.

6

Do pucharków wsypuję trochę pokruszonych muffinek,

7

następnie wyciskam trochę kremu i układam na nim banany poziomo i pionowo przy brzegu pucharka jak na zdj.

8

Nastepnie znowu krem i przykrywam warstwą muffinkową. Ozdobiłam mini grzybkami i miętą

9

Następnie znowu krem i przykrywam warstwą muffinkową.

10

Ozdobiłam mini grzybkami i miętą 🙂

Składniki

Muffinki:
 2,50 szklanki mąki
 7 łyżek kakao
 1 szklanka cukru
 1 łyżeczka sody
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 szczypta soli
 150 ml oleju
 0,50 l wody
 2 łyżeczki octu
Krem:
 250 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
 2 łyżeczki śmietan fix
 2 łyżki cukru pudru
 100 g mascarpone
 100 g czekolady startej na tarce o małych oczkach (u mnie gorzka)
Dodatkowo:
 2 duże banany
 grzybki i mięta do dekoracji

Przygotowanie

1

Muffinki:
Nagrzewam piekarnik do 180'. Składniki suche przysypuje do miski i mieszam do połączenia. Mokre składniki łączę w osobę misce. Do składników suchych dodaję składniki mokre i mieszam krótko tylko do połączenia składników. Blachę do muffinek wykładam papilotkami. Papilotki napełniam masą na muffinki tak aby zapełnić papilotkę w 3/4. Piekę muffinki przez 25 min opcja góra dół w 180'.

2

Po upieczeniu wyciągam muffinki z formy do pieczenia i odstawiam do wystudzenia. Z przepisu wychodzi ok 15 szt. Do deserków zużyłam 10, resztę zjedliśmy 🙂

3

Krem:
śmietankę ubijam na sztywno, dodaję fix, mascarpone i puder. Ponownie miksuję na gładko. Dodaję startą czekoladę i mieszam z kremem łyżką. 10 muffinek kruszę po wystudzeniu.

4

Krem przekładam do rękawa (u mnie tyłka M1).

5

Banany kroję w plasterki.

6

Do pucharków wsypuję trochę pokruszonych muffinek,

7

następnie wyciskam trochę kremu i układam na nim banany poziomo i pionowo przy brzegu pucharka jak na zdj.

8

Nastepnie znowu krem i przykrywam warstwą muffinkową. Ozdobiłam mini grzybkami i miętą

9

Następnie znowu krem i przykrywam warstwą muffinkową.

10

Ozdobiłam mini grzybkami i miętą 🙂

Kopiec kreta w pucharku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *