Kopiec kreta w pucharku
Uwielbiam to ciasto, a deser w pucharku jest jeszcze lepszy! 🙂 Zakochałam się od pierwszego kęsa! Czekoladowe muffinki, krem śmietankowy z czekoladą i banany! Deser idealny! ❤
Bazą do deseru są czekoladowe muffinki zamiast biszkoptu, wychodzą fajne, wilgotne a deser nie jest suchy
Muffinki:
Nagrzewam piekarnik do 180'. Składniki suche przysypuje do miski i mieszam do połączenia. Mokre składniki łączę w osobę misce. Do składników suchych dodaję składniki mokre i mieszam krótko tylko do połączenia składników. Blachę do muffinek wykładam papilotkami. Papilotki napełniam masą na muffinki tak aby zapełnić papilotkę w 3/4. Piekę muffinki przez 25 min opcja góra dół w 180'.
Po upieczeniu wyciągam muffinki z formy do pieczenia i odstawiam do wystudzenia. Z przepisu wychodzi ok 15 szt. Do deserków zużyłam 10, resztę zjedliśmy 🙂
Krem:
śmietankę ubijam na sztywno, dodaję fix, mascarpone i puder. Ponownie miksuję na gładko. Dodaję startą czekoladę i mieszam z kremem łyżką. 10 muffinek kruszę po wystudzeniu.
Krem przekładam do rękawa (u mnie tyłka M1).
Banany kroję w plasterki.
Do pucharków wsypuję trochę pokruszonych muffinek,
następnie wyciskam trochę kremu i układam na nim banany poziomo i pionowo przy brzegu pucharka jak na zdj.
Nastepnie znowu krem i przykrywam warstwą muffinkową. Ozdobiłam mini grzybkami i miętą
Następnie znowu krem i przykrywam warstwą muffinkową.
Ozdobiłam mini grzybkami i miętą 🙂
Składniki
Przygotowanie
Muffinki:
Nagrzewam piekarnik do 180'. Składniki suche przysypuje do miski i mieszam do połączenia. Mokre składniki łączę w osobę misce. Do składników suchych dodaję składniki mokre i mieszam krótko tylko do połączenia składników. Blachę do muffinek wykładam papilotkami. Papilotki napełniam masą na muffinki tak aby zapełnić papilotkę w 3/4. Piekę muffinki przez 25 min opcja góra dół w 180'.
Po upieczeniu wyciągam muffinki z formy do pieczenia i odstawiam do wystudzenia. Z przepisu wychodzi ok 15 szt. Do deserków zużyłam 10, resztę zjedliśmy 🙂
Krem:
śmietankę ubijam na sztywno, dodaję fix, mascarpone i puder. Ponownie miksuję na gładko. Dodaję startą czekoladę i mieszam z kremem łyżką. 10 muffinek kruszę po wystudzeniu.
Krem przekładam do rękawa (u mnie tyłka M1).
Banany kroję w plasterki.
Do pucharków wsypuję trochę pokruszonych muffinek,
następnie wyciskam trochę kremu i układam na nim banany poziomo i pionowo przy brzegu pucharka jak na zdj.
Nastepnie znowu krem i przykrywam warstwą muffinkową. Ozdobiłam mini grzybkami i miętą
Następnie znowu krem i przykrywam warstwą muffinkową.
Ozdobiłam mini grzybkami i miętą 🙂