Koszyczki z mięsa mielonego z farszem z boczku, ogórków i cebuli

Oceny
TweetUdostępnij
Porcje4
Czas wykonania1 godz.
 0,50 kg mięsa wieprzowego lub wieprzowo wołowego
 jajko
 2 łyżki bułki tartej
 sól pieprz
Farsz:
 200 g boczku wędzonego
 1 duża cebula lub bąki z cebuli
 3 ogórki kiszone
 2 łyżeczki musztardy
 2 łyżki masła
 10 dag sera żółtego
1

Do mięsa dodaję jajko, bułkę, sól i pieprz. Wyrabiam kilka minut aż mięso dobrze się połączy z bułką i będzie elastyczne.

2

Boczek i ogórki kroję w słupki, cebulę w piórka. Boczek podsmażam z cebula aż będą rumiane. Dodaję ogórki i musztardę i ponownie chwilę podpiekam. Farsz studzę.

3

Mięso dzielę na 4 części, formuję kulkę w której później robię wgłębienie wąską szklanka. W każde wgłębienie nakładam farsz ok 2 łyżki.

4

Piekę 45 min w temp 180' góra dół. Po tym czasie posypuję serem i zapiekam jeszcze 10 min.

Składniki

 0,50 kg mięsa wieprzowego lub wieprzowo wołowego
 jajko
 2 łyżki bułki tartej
 sól pieprz
Farsz:
 200 g boczku wędzonego
 1 duża cebula lub bąki z cebuli
 3 ogórki kiszone
 2 łyżeczki musztardy
 2 łyżki masła
 10 dag sera żółtego

Przygotowanie

1

Do mięsa dodaję jajko, bułkę, sól i pieprz. Wyrabiam kilka minut aż mięso dobrze się połączy z bułką i będzie elastyczne.

2

Boczek i ogórki kroję w słupki, cebulę w piórka. Boczek podsmażam z cebula aż będą rumiane. Dodaję ogórki i musztardę i ponownie chwilę podpiekam. Farsz studzę.

3

Mięso dzielę na 4 części, formuję kulkę w której później robię wgłębienie wąską szklanka. W każde wgłębienie nakładam farsz ok 2 łyżki.

4

Piekę 45 min w temp 180' góra dół. Po tym czasie posypuję serem i zapiekam jeszcze 10 min.

Koszyczki z mięsa mielonego z farszem z boczku, ogórków i cebuli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *