Kotlety z udek z faszerowanymi ziemniaczkami

Oceny

Obiad na wypasie, ziemniaki z boczkiem i serem, kruche mięso i wiosenna surówka! Pyszności 🙂

TweetUdostępnij
Porcje4
Czas wykonania2 godz.
Faszerowane ziemniaki:
 8 ziemniaków
 200 g boczku wędzonego surowego
 3 łyżki zsiekanego szczypiorku
 3 łyżki jogurtu naturalnego
 150 g sera żółtego
 masło
 sól pieprz papryka słodka
Kotlety:
 4 udka z kurczaka
 bułka, mąka, jajko do panierki
1

Ziemniaki myję dokładnie. Miękkie masło rozsmarowuje na ziemniakach i posypuję solą. Piekę w piekarniku w 180' przez godzinę.

2

W tym czasie kroję boczek w kostkę i podpiekam na patelni. Odlewam nadmiar tłuszczu. Ser ścieram na tarce. Upieczone ziemniaki kroję na połowę i łyżeczką wydrążamy środek ziemniaka.

3

Środki ziemniaka przekładam do miski i łączę z jogurtem. Ugniatam do uzyskania jednolitej masy.

4

Do ziemniaków dodaję boczek, szczypiorek i ser. Wszystko mieszam.

5

Do wydrążonych ziemniaków nakładam farsz (nie żałuje farszu).

6

Ziemniaki zapiekam ponownie ok 20 min 190' termoobieg.

7

Kotlety:
Będzie nam potrzebny dłuższy cienki nóż do trybowania mięsa. Na początku trybujemy mięso czyli wycinamy nożem kości, skóry, nadmiar tłuszczu i włókna. Robimy to delikatnie, tak aby zostało nam jak najwięcej mięsa.

8

Wytrybowany udziec ubijam jak kotlety z jednej i drugiej strony. Solę i delikatnie pieprzę. Następnie panieruję (mąka,jajko, bułka tarta).

9

Takie kotlety smażymy na średnim ogniu ( smażą się trochę dłużej niż zwykłe kotlety z piersi) aż będą rumiane z każdej strony. Podałam z
SURÓWKĄ Z MŁODEJ KAPUSTY

Składniki

Faszerowane ziemniaki:
 8 ziemniaków
 200 g boczku wędzonego surowego
 3 łyżki zsiekanego szczypiorku
 3 łyżki jogurtu naturalnego
 150 g sera żółtego
 masło
 sól pieprz papryka słodka
Kotlety:
 4 udka z kurczaka
 bułka, mąka, jajko do panierki

Przygotowanie

1

Ziemniaki myję dokładnie. Miękkie masło rozsmarowuje na ziemniakach i posypuję solą. Piekę w piekarniku w 180' przez godzinę.

2

W tym czasie kroję boczek w kostkę i podpiekam na patelni. Odlewam nadmiar tłuszczu. Ser ścieram na tarce. Upieczone ziemniaki kroję na połowę i łyżeczką wydrążamy środek ziemniaka.

3

Środki ziemniaka przekładam do miski i łączę z jogurtem. Ugniatam do uzyskania jednolitej masy.

4

Do ziemniaków dodaję boczek, szczypiorek i ser. Wszystko mieszam.

5

Do wydrążonych ziemniaków nakładam farsz (nie żałuje farszu).

6

Ziemniaki zapiekam ponownie ok 20 min 190' termoobieg.

7

Kotlety:
Będzie nam potrzebny dłuższy cienki nóż do trybowania mięsa. Na początku trybujemy mięso czyli wycinamy nożem kości, skóry, nadmiar tłuszczu i włókna. Robimy to delikatnie, tak aby zostało nam jak najwięcej mięsa.

8

Wytrybowany udziec ubijam jak kotlety z jednej i drugiej strony. Solę i delikatnie pieprzę. Następnie panieruję (mąka,jajko, bułka tarta).

9

Takie kotlety smażymy na średnim ogniu ( smażą się trochę dłużej niż zwykłe kotlety z piersi) aż będą rumiane z każdej strony. Podałam z
SURÓWKĄ Z MŁODEJ KAPUSTY

Kotlety z udek z faszerowanymi ziemniaczkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *