Kotlety z udka kurczaka

Oceny

Kotlety z udka kurczaka! Delikatniejsze i bardziej kruche niż te z piersi!❤ smakują wyśmienicie z sosem chrzanowym i chrupkimi opiekanymi ziemniaczkami!❤ Jeśli nie macie pomysły na wykorzystanie udek z kurczaka to serdecznie polecam Wam to danie!❤

TweetUdostępnij
Porcje4
Czas wykonania40 minut
 4 udźce z kurczaka
 bułka tarta, mąką, jajko do panierki
Ziemniaczki:
 1 kg ziemniaków
 ¼ szklanki oleju
 przyprawy: curry, kurkuma, tymianek, sol, pieprz, papryka słodka i ostra
Sos chrzanowy:
 3 łyżki majonezu
 3 łyżki jogurtu naturalnego
 3 łyżeczki chrzanu tartego
 1 łyżeczka soku z cytryny
 przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
1

Będzie nam potrzebny dłuższy cienki nóż do trybowania mięsa. Na początku trybujemy mięso czyli wycinamy nożem kości, skóry, nadmiar tłuszczu i włókna. Robimy to delikatnie, tak aby zostało nam jak najwięcej mięsa.

2

Wytrybowany udziec ubijam jak kotlety z jednej i drugiej strony delikatnie solę. Następnie panieruję ( mąka,jajko, bułka tarta). Takie kotlety smażymy na średnim ogniu (smażą się trochę dłużej niż zwykłe kotlety z piersi) aż będą rumiane z każdej strony.

3

Składniki na sos mieszam dokładnie ze sobą. Takie kotlety podaję z ziemniakami opiekanymi! Smakują wspaniale!❤
Ziemniaki obieram i kroję na mniejsze kawałki. Gotuję w osolonej wodzie przez 5 min. Odcedzam. Do szklanki wlewam 1/4 oleju dodaje przyprawy, curry, kurkumę, tymianek, sol, pieprz i papryki, mieszam i zalewam ziemniaki (rozprowadzam równomiernie).
Ziemniaki piekę na blaszce w piekarniku. Przez pół godz piekłam w 180' góra dół. Następnie ziemniaki dopiekam zwiększając temp do 200' opcja grilla przez 5-10 min. ❤

Składniki

 4 udźce z kurczaka
 bułka tarta, mąką, jajko do panierki
Ziemniaczki:
 1 kg ziemniaków
 ¼ szklanki oleju
 przyprawy: curry, kurkuma, tymianek, sol, pieprz, papryka słodka i ostra
Sos chrzanowy:
 3 łyżki majonezu
 3 łyżki jogurtu naturalnego
 3 łyżeczki chrzanu tartego
 1 łyżeczka soku z cytryny
 przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka

Przygotowanie

1

Będzie nam potrzebny dłuższy cienki nóż do trybowania mięsa. Na początku trybujemy mięso czyli wycinamy nożem kości, skóry, nadmiar tłuszczu i włókna. Robimy to delikatnie, tak aby zostało nam jak najwięcej mięsa.

2

Wytrybowany udziec ubijam jak kotlety z jednej i drugiej strony delikatnie solę. Następnie panieruję ( mąka,jajko, bułka tarta). Takie kotlety smażymy na średnim ogniu (smażą się trochę dłużej niż zwykłe kotlety z piersi) aż będą rumiane z każdej strony.

3

Składniki na sos mieszam dokładnie ze sobą. Takie kotlety podaję z ziemniakami opiekanymi! Smakują wspaniale!❤
Ziemniaki obieram i kroję na mniejsze kawałki. Gotuję w osolonej wodzie przez 5 min. Odcedzam. Do szklanki wlewam 1/4 oleju dodaje przyprawy, curry, kurkumę, tymianek, sol, pieprz i papryki, mieszam i zalewam ziemniaki (rozprowadzam równomiernie).
Ziemniaki piekę na blaszce w piekarniku. Przez pół godz piekłam w 180' góra dół. Następnie ziemniaki dopiekam zwiększając temp do 200' opcja grilla przez 5-10 min. ❤

Kotlety z udka kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *