Krążki cebulowe

Oceny
TweetUdostępnij
Porcje5
Czas wykonania30 minut
 2 okrągłe średniej wielkości cebule
 0,50 szklanki mleka
 7 łyżek mąki
 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 1 jajko
 przyprawy: po 1/3 łyżeczki: soli, pieprzu, papryki słodkiej, czosnku granulowanego, suszonej pietruszki.
 100 g bułki tartej
 20 g parmezanu
 0,50 łyżeczki suszonej pietruszki
1

Robię ciasto naleśnikowe: mleko, mąkę, jajko, proszek do pieczenia i przyprawy wrzucam do miski i dokładnie mieszam. Gotowe ciasto będzie gładkie i bez grudek.

2

Parmezan ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do miski dodaję bułkę tarta, parmezan i pietruszkę, mieszam.

3

Cebulę obieram i kroję w plastry, nie za gruba. Następnie każdego plastra rozbieram na krążki. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzewam olej tyle, żeby krążki swobodnie w nim pływały.

4

Temp oleju ok 170'. Olej będzie gotowy jeśli wlejemy do niego odrobinę ciasta i odrazu wypłynie i zacznie się smażyć. Krążki moczymy najpierw w cieście naleśnikowym (czekamy aż nadmiar skapie) następnie w bułce z parmezanem. Smażę krążki aż będą ładnie rumiane z obydwu stron.

5

Usmażone odkładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby obciekła z tłuszczu.
Sos: 3 łyżki majonezu, 2 łyżki gęstego jogurtu, 2 zgniecione ząbki czosnku, sól pieprz. Wszystko dokładnie mieszam. Gotowe! Zajadamy

Składniki

 2 okrągłe średniej wielkości cebule
 0,50 szklanki mleka
 7 łyżek mąki
 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 1 jajko
 przyprawy: po 1/3 łyżeczki: soli, pieprzu, papryki słodkiej, czosnku granulowanego, suszonej pietruszki.
 100 g bułki tartej
 20 g parmezanu
 0,50 łyżeczki suszonej pietruszki

Przygotowanie

1

Robię ciasto naleśnikowe: mleko, mąkę, jajko, proszek do pieczenia i przyprawy wrzucam do miski i dokładnie mieszam. Gotowe ciasto będzie gładkie i bez grudek.

2

Parmezan ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do miski dodaję bułkę tarta, parmezan i pietruszkę, mieszam.

3

Cebulę obieram i kroję w plastry, nie za gruba. Następnie każdego plastra rozbieram na krążki. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzewam olej tyle, żeby krążki swobodnie w nim pływały.

4

Temp oleju ok 170'. Olej będzie gotowy jeśli wlejemy do niego odrobinę ciasta i odrazu wypłynie i zacznie się smażyć. Krążki moczymy najpierw w cieście naleśnikowym (czekamy aż nadmiar skapie) następnie w bułce z parmezanem. Smażę krążki aż będą ładnie rumiane z obydwu stron.

5

Usmażone odkładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby obciekła z tłuszczu.
Sos: 3 łyżki majonezu, 2 łyżki gęstego jogurtu, 2 zgniecione ząbki czosnku, sól pieprz. Wszystko dokładnie mieszam. Gotowe! Zajadamy

Krążki cebulowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *