Krążki cebulowe
Robię ciasto naleśnikowe: mleko, mąkę, jajko, proszek do pieczenia i przyprawy wrzucam do miski i dokładnie mieszam. Gotowe ciasto będzie gładkie i bez grudek.
Parmezan ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do miski dodaję bułkę tarta, parmezan i pietruszkę, mieszam.
Cebulę obieram i kroję w plastry, nie za gruba. Następnie każdego plastra rozbieram na krążki. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzewam olej tyle, żeby krążki swobodnie w nim pływały.
Temp oleju ok 170'. Olej będzie gotowy jeśli wlejemy do niego odrobinę ciasta i odrazu wypłynie i zacznie się smażyć. Krążki moczymy najpierw w cieście naleśnikowym (czekamy aż nadmiar skapie) następnie w bułce z parmezanem. Smażę krążki aż będą ładnie rumiane z obydwu stron.
Usmażone odkładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby obciekła z tłuszczu.
Sos: 3 łyżki majonezu, 2 łyżki gęstego jogurtu, 2 zgniecione ząbki czosnku, sól pieprz. Wszystko dokładnie mieszam. Gotowe! Zajadamy
Składniki
Przygotowanie
Robię ciasto naleśnikowe: mleko, mąkę, jajko, proszek do pieczenia i przyprawy wrzucam do miski i dokładnie mieszam. Gotowe ciasto będzie gładkie i bez grudek.
Parmezan ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do miski dodaję bułkę tarta, parmezan i pietruszkę, mieszam.
Cebulę obieram i kroję w plastry, nie za gruba. Następnie każdego plastra rozbieram na krążki. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzewam olej tyle, żeby krążki swobodnie w nim pływały.
Temp oleju ok 170'. Olej będzie gotowy jeśli wlejemy do niego odrobinę ciasta i odrazu wypłynie i zacznie się smażyć. Krążki moczymy najpierw w cieście naleśnikowym (czekamy aż nadmiar skapie) następnie w bułce z parmezanem. Smażę krążki aż będą ładnie rumiane z obydwu stron.
Usmażone odkładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby obciekła z tłuszczu.
Sos: 3 łyżki majonezu, 2 łyżki gęstego jogurtu, 2 zgniecione ząbki czosnku, sól pieprz. Wszystko dokładnie mieszam. Gotowe! Zajadamy