Krem z pieczonej dyni

Oceny

Krem z pieczonej dyni! Idealny na rozgrzanie w jesienne chłodne dni! Pyszny, delikatny i kremowy.
Do tego pieczony ser feta, świeżo zmielony pieprz, kilka kropel oliwy i chrupiącą grzanki 🙂
Zakochacie się w tym smaku!❤

TweetUdostępnij
Porcje5
Czas wykonania1 godz.
 1 dynia
 1 cebula
 0,70 l bulionu warzywnego lub rosołu
 150 g fety
 1 łyżka masła
 Oliwa z oliwek
 Świeżo zmielony pieprz
 1 łyżeczka przyprawy curry
 1 słodkiej papryki
 0,50 łyżeczki kurkumy
 0,50 łyżeczki soli i pieprzu
 szczypta ostrej papryki
1

Danie kroję na połowę i łyżka wydrążam środek (pestki i miękki miąższ ze środka) . Dynię kroję w paski i układam na blaszce wyłożonej papierem. Piekę (razem ze skórka) przez 40 min góra dół w temp 180'. Fetę wkładam do naczynia żaroodpornego i piekę razem z dynią, można na niższej blaszce w piekarniku. Cebulę kroję w kostkę i duszę chwilę na oliwie. Upieczoną dynie obieram ze skórki. Dodaje do uduszonej cebuli i chwilę podpiekam. Następnie zalewam bulionem i dodaje przyprawy. Gotuję wszystko 5 min. Dodaje masło i jeszcze chwilę gotuję. Grzanki opiekam w opiekaczu aż zrobią się rumiane. Zupę blenduje aż zrobi się kremowa.

2

Podaję z serem fetą, skropioną oliwą i oprószoną świeżym pieprzem. Gorące grzanki smaruję masłem. Pamiętajcie aby krem doprawić według swojego uznania. Można go tez podać z prażonymi płatkami migdałów lub łyżką jogurtu lub śmietany.

Składniki

 1 dynia
 1 cebula
 0,70 l bulionu warzywnego lub rosołu
 150 g fety
 1 łyżka masła
 Oliwa z oliwek
 Świeżo zmielony pieprz
 1 łyżeczka przyprawy curry
 1 słodkiej papryki
 0,50 łyżeczki kurkumy
 0,50 łyżeczki soli i pieprzu
 szczypta ostrej papryki

Przygotowanie

1

Danie kroję na połowę i łyżka wydrążam środek (pestki i miękki miąższ ze środka) . Dynię kroję w paski i układam na blaszce wyłożonej papierem. Piekę (razem ze skórka) przez 40 min góra dół w temp 180'. Fetę wkładam do naczynia żaroodpornego i piekę razem z dynią, można na niższej blaszce w piekarniku. Cebulę kroję w kostkę i duszę chwilę na oliwie. Upieczoną dynie obieram ze skórki. Dodaje do uduszonej cebuli i chwilę podpiekam. Następnie zalewam bulionem i dodaje przyprawy. Gotuję wszystko 5 min. Dodaje masło i jeszcze chwilę gotuję. Grzanki opiekam w opiekaczu aż zrobią się rumiane. Zupę blenduje aż zrobi się kremowa.

2

Podaję z serem fetą, skropioną oliwą i oprószoną świeżym pieprzem. Gorące grzanki smaruję masłem. Pamiętajcie aby krem doprawić według swojego uznania. Można go tez podać z prażonymi płatkami migdałów lub łyżką jogurtu lub śmietany.

Krem z pieczonej dyni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *