Krewetki z masełkiem i bagietką czosnkową
Delikatne krewetki smażone z dużą ilością masła i pietruszki o delikatnym czosnkowym smaku! Podane z bagietką czosnkową smakują wyśmienicie! To idealne połączenie mięciutkiego pieczywa i chrupiącej krewetki sprawi, że pokochacie to danie 🙂
Bagietka :
Wszystkie składniki wrzucam do miski i wyrabiam ciasto aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wyrobione ciasto przekładam do miski oprószonej mąką i przykrywam ściereczką. Czekam aż urośnie ( ok 30 min.)
Masełko na masło czosnkowe musi być miękkie, czosnek przeciskam przez wyciskacz i łączę wszystkie składniki z masłem.
Wyrośnięte ciasto układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na kształt bagietki. Nacinam na ukos dość głęboko ale tak aby nie przeciąć całej bagietki. W każde nacięcie nakładam masła czosnkowego. Piekę w 180' góra dół przez ok 35 min aż bagietka się przyrumieni. Po wyciągnięciu z piekarnika smaruję jeszcze masełkiem czosnkowym jeśli mi zostanie.
Krewetki:
Połowę masła roztapiam, dodaję zgnieciony czosnek i skruszoną papryczkę. Podpiekam minutę. Dodaję krewetki i podpiekam 2 min z jednej strony. Wlewam wino i przez chwilę odparowuje. Przewracam krewetki na drugą stronę. Na koniec dodaję resztę masła, chlust oliwy i pietruszkę.
Chwilę jeszcze podpiekam i ściągam na talerz. Najlepiej smakują z ciepłą bagietką!
Składniki
Przygotowanie
Bagietka :
Wszystkie składniki wrzucam do miski i wyrabiam ciasto aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wyrobione ciasto przekładam do miski oprószonej mąką i przykrywam ściereczką. Czekam aż urośnie ( ok 30 min.)
Masełko na masło czosnkowe musi być miękkie, czosnek przeciskam przez wyciskacz i łączę wszystkie składniki z masłem.
Wyrośnięte ciasto układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na kształt bagietki. Nacinam na ukos dość głęboko ale tak aby nie przeciąć całej bagietki. W każde nacięcie nakładam masła czosnkowego. Piekę w 180' góra dół przez ok 35 min aż bagietka się przyrumieni. Po wyciągnięciu z piekarnika smaruję jeszcze masełkiem czosnkowym jeśli mi zostanie.
Krewetki:
Połowę masła roztapiam, dodaję zgnieciony czosnek i skruszoną papryczkę. Podpiekam minutę. Dodaję krewetki i podpiekam 2 min z jednej strony. Wlewam wino i przez chwilę odparowuje. Przewracam krewetki na drugą stronę. Na koniec dodaję resztę masła, chlust oliwy i pietruszkę.
Chwilę jeszcze podpiekam i ściągam na talerz. Najlepiej smakują z ciepłą bagietką!