Krewetki z masełkiem i bagietką czosnkową

Oceny

Delikatne krewetki smażone z dużą ilością masła i pietruszki o delikatnym czosnkowym smaku! Podane z bagietką czosnkową smakują wyśmienicie! To idealne połączenie mięciutkiego pieczywa i chrupiącej krewetki sprawi, że pokochacie to danie 🙂

TweetUdostępnij
Porcje3
Czas wykonania1 godz. 10 minut
 30 krewetek (obranych)
  kostki masła
 3 duże ząbki czosnku
 50 ml białego wytrawnego wina(można zastąpić sokiem z cytryny- 2 łyżki)
 oliwa z oliwek
 1 suszona papryczka piri piri lub inna ostra
 3 łyżki pietruszki natki
 szczypta soli
Bagietka:
 2 szklanki mąki
 30 g drożdży
 30 ml oleju
 0,50 łyżeczki soli
  łyżeczki cukru
 1,50 łyżeczki suszonej pietruszki
 0,50 szklanki wody
Masełko czosnkowe:
 ¼ kostki masła
 3 ząbki czosnku
 1,50 łyżeczki suszonego lub świeżego koperku
 szczypta soli, pieprz
1

Bagietka :
Wszystkie składniki wrzucam do miski i wyrabiam ciasto aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wyrobione ciasto przekładam do miski oprószonej mąką i przykrywam ściereczką. Czekam aż urośnie ( ok 30 min.)
Masełko na masło czosnkowe musi być miękkie, czosnek przeciskam przez wyciskacz i łączę wszystkie składniki z masłem.

2

Wyrośnięte ciasto układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na kształt bagietki. Nacinam na ukos dość głęboko ale tak aby nie przeciąć całej bagietki. W każde nacięcie nakładam masła czosnkowego. Piekę w 180' góra dół przez ok 35 min aż bagietka się przyrumieni. Po wyciągnięciu z piekarnika smaruję jeszcze masełkiem czosnkowym jeśli mi zostanie.

3

Krewetki:
Połowę masła roztapiam, dodaję zgnieciony czosnek i skruszoną papryczkę. Podpiekam minutę. Dodaję krewetki i podpiekam 2 min z jednej strony. Wlewam wino i przez chwilę odparowuje. Przewracam krewetki na drugą stronę. Na koniec dodaję resztę masła, chlust oliwy i pietruszkę.

4

Chwilę jeszcze podpiekam i ściągam na talerz. Najlepiej smakują z ciepłą bagietką!

Składniki

 30 krewetek (obranych)
  kostki masła
 3 duże ząbki czosnku
 50 ml białego wytrawnego wina(można zastąpić sokiem z cytryny- 2 łyżki)
 oliwa z oliwek
 1 suszona papryczka piri piri lub inna ostra
 3 łyżki pietruszki natki
 szczypta soli
Bagietka:
 2 szklanki mąki
 30 g drożdży
 30 ml oleju
 0,50 łyżeczki soli
  łyżeczki cukru
 1,50 łyżeczki suszonej pietruszki
 0,50 szklanki wody
Masełko czosnkowe:
 ¼ kostki masła
 3 ząbki czosnku
 1,50 łyżeczki suszonego lub świeżego koperku
 szczypta soli, pieprz

Przygotowanie

1

Bagietka :
Wszystkie składniki wrzucam do miski i wyrabiam ciasto aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wyrobione ciasto przekładam do miski oprószonej mąką i przykrywam ściereczką. Czekam aż urośnie ( ok 30 min.)
Masełko na masło czosnkowe musi być miękkie, czosnek przeciskam przez wyciskacz i łączę wszystkie składniki z masłem.

2

Wyrośnięte ciasto układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na kształt bagietki. Nacinam na ukos dość głęboko ale tak aby nie przeciąć całej bagietki. W każde nacięcie nakładam masła czosnkowego. Piekę w 180' góra dół przez ok 35 min aż bagietka się przyrumieni. Po wyciągnięciu z piekarnika smaruję jeszcze masełkiem czosnkowym jeśli mi zostanie.

3

Krewetki:
Połowę masła roztapiam, dodaję zgnieciony czosnek i skruszoną papryczkę. Podpiekam minutę. Dodaję krewetki i podpiekam 2 min z jednej strony. Wlewam wino i przez chwilę odparowuje. Przewracam krewetki na drugą stronę. Na koniec dodaję resztę masła, chlust oliwy i pietruszkę.

4

Chwilę jeszcze podpiekam i ściągam na talerz. Najlepiej smakują z ciepłą bagietką!

Krewetki z masełkiem i bagietką czosnkową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *