Kurczak po chińsku

Oceny

Dzisiaj mój ulubiony kurczak po chińsku z mnóstwem warzyw i pysznym słodko ostrym sosem 🙂 Jest wyśmienity i szybko się go robi ☺ To danie zdecydowanie zachęca kolorami! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje3
Czas wykonania30 minut
 2 filety z kurczaka
 1 marchew
 0,50 cukinii
 0,50 brokuła
 0,50 papryki czerwonej i żółtej lub zielonej
 długa fasolka szparagowa u mnie w dwóch kolorach mrożona
 3 ząbki czosnku
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 2 łyżki sezamu
 0,50 łyżeczki świeżego lub suszonego imbiru
 1 papryczka piri piri lub inna ostra
Sos:
  szklanki wody
 sok z połowy cytryny
 4 łyżki sosu tariyaki lub sojowego
 3 łyżki słodkiego sosu chilli
 1 łyżką cukru trzcinowego
1

Warzywa kroimy: marchew i cukinię w słupki, brokuł na małe różyczki, paprykę w paski, fasolkę w całości. Czosnek przeciskamy przez wyciskacz.

2

Na głębokiej patelni rozgrzewam olej i wrzucamy wszystkie warzywa, czosnek i imbir. Podsmażamy ok 7 min na mocnym ogniu. Ściągamy.

3

Kurczaka pokrojonego w paski doprawiamy sola i pieprzem i posypujemy mąką. Mieszamy i smażymy na patelni aż zrobi się rumiany.

4

Do kurczaka dodajemy warzywa i zalewamy sosem. Gotujemy wszystko ok 8- 10 min aż sos zgęstnieje.

5

W międzyczasie gotujemy ryż i prażymy sezam na suchej patelni. Przygotowane warzywa podajemy z ryżem i posypujemy sezamem. Danie dodatkowo posypałam szczypiorkiem.

Składniki

 2 filety z kurczaka
 1 marchew
 0,50 cukinii
 0,50 brokuła
 0,50 papryki czerwonej i żółtej lub zielonej
 długa fasolka szparagowa u mnie w dwóch kolorach mrożona
 3 ząbki czosnku
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 2 łyżki sezamu
 0,50 łyżeczki świeżego lub suszonego imbiru
 1 papryczka piri piri lub inna ostra
Sos:
  szklanki wody
 sok z połowy cytryny
 4 łyżki sosu tariyaki lub sojowego
 3 łyżki słodkiego sosu chilli
 1 łyżką cukru trzcinowego

Przygotowanie

1

Warzywa kroimy: marchew i cukinię w słupki, brokuł na małe różyczki, paprykę w paski, fasolkę w całości. Czosnek przeciskamy przez wyciskacz.

2

Na głębokiej patelni rozgrzewam olej i wrzucamy wszystkie warzywa, czosnek i imbir. Podsmażamy ok 7 min na mocnym ogniu. Ściągamy.

3

Kurczaka pokrojonego w paski doprawiamy sola i pieprzem i posypujemy mąką. Mieszamy i smażymy na patelni aż zrobi się rumiany.

4

Do kurczaka dodajemy warzywa i zalewamy sosem. Gotujemy wszystko ok 8- 10 min aż sos zgęstnieje.

5

W międzyczasie gotujemy ryż i prażymy sezam na suchej patelni. Przygotowane warzywa podajemy z ryżem i posypujemy sezamem. Danie dodatkowo posypałam szczypiorkiem.

Kurczak po chińsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *