Kurczak po chińsku
Dzisiaj mój ulubiony kurczak po chińsku z mnóstwem warzyw i pysznym słodko ostrym sosem 🙂 Jest wyśmienity i szybko się go robi ☺ To danie zdecydowanie zachęca kolorami! 🙂

Warzywa kroimy: marchew i cukinię w słupki, brokuł na małe różyczki, paprykę w paski, fasolkę w całości. Czosnek przeciskamy przez wyciskacz.
Na głębokiej patelni rozgrzewam olej i wrzucamy wszystkie warzywa, czosnek i imbir. Podsmażamy ok 7 min na mocnym ogniu. Ściągamy.
Kurczaka pokrojonego w paski doprawiamy sola i pieprzem i posypujemy mąką. Mieszamy i smażymy na patelni aż zrobi się rumiany.
Do kurczaka dodajemy warzywa i zalewamy sosem. Gotujemy wszystko ok 8- 10 min aż sos zgęstnieje.
W międzyczasie gotujemy ryż i prażymy sezam na suchej patelni. Przygotowane warzywa podajemy z ryżem i posypujemy sezamem. Danie dodatkowo posypałam szczypiorkiem.
Składniki
Przygotowanie
Warzywa kroimy: marchew i cukinię w słupki, brokuł na małe różyczki, paprykę w paski, fasolkę w całości. Czosnek przeciskamy przez wyciskacz.
Na głębokiej patelni rozgrzewam olej i wrzucamy wszystkie warzywa, czosnek i imbir. Podsmażamy ok 7 min na mocnym ogniu. Ściągamy.
Kurczaka pokrojonego w paski doprawiamy sola i pieprzem i posypujemy mąką. Mieszamy i smażymy na patelni aż zrobi się rumiany.
Do kurczaka dodajemy warzywa i zalewamy sosem. Gotujemy wszystko ok 8- 10 min aż sos zgęstnieje.
W międzyczasie gotujemy ryż i prażymy sezam na suchej patelni. Przygotowane warzywa podajemy z ryżem i posypujemy sezamem. Danie dodatkowo posypałam szczypiorkiem.