Langosz z sosem czosnkowym, serem i szczypiorkiem

Oceny

Węgierskie placki drożdżowe! Idealne na obiad lub na przekąskę, Mieciutkie, puszyste a z tym sosem czosnkowym, serem i szczypiorkiem ideolo!

TweetUdostępnij
Porcje6
Czas wykonania1 godz. 30 minut
 1 szklanka mleka
 20 g drożdży świeżych
 400 g mąki
 1 łyżeczka soli
 1 łyżeczka cukru
Sos czosnkowy:
 4 łyżki śmietany lub jogurtu
 2 zgniecione ząbki czosnku
 sól, pieprz
Dodatkowo:
 100 g sera żółtego
 5 łyżek śmietany lub gęstego jogurtu
 2 ząbki czosnku
 szczypiorek
 czerwona cebula
1

Mleko lekko podgrzewam, dodaję drożdże i dokładnie mieszam. Dodaje mąkę, sól i cukier. Wyrabiam ręcznie lub robotem do momentu aż powstanie gładkie zwarte ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę.

2

Po tym czasie ciasto dziele na 6 kawałków.

3

Z każdego kawałka formuję okrągły placek. Grubości ok 2 cm. Smaruję olejem z każdej strony i odstawiam do wyrośnięcia na 30 min.

4

Następnie rozgrzewam głęboką patelnię i wlewam ok 2-3 cm oleju. Rozgrzewam na mocnym ogniu następnie zmniejszam. Placki smażę pojedynczo. Każdy placek rękoma rozpłaszczam na desce tak aby miał średnicę ok 15 cm. Boki zostawiam grubsze jak u pizzy.

5

Placek wrzucam na rozgrzanym olej i piekę aż placek się zarumieni następnie obracam i to samo z drugiej strony.

6

Placek ściągam z patelni i odkładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

7

Na każdy placek wykładam porcję sosu czosnkowego, następnie posypuję serem startym na drobnych oczkach, szczypiorkiem i cebulą. Palce lizać!

Składniki

 1 szklanka mleka
 20 g drożdży świeżych
 400 g mąki
 1 łyżeczka soli
 1 łyżeczka cukru
Sos czosnkowy:
 4 łyżki śmietany lub jogurtu
 2 zgniecione ząbki czosnku
 sól, pieprz
Dodatkowo:
 100 g sera żółtego
 5 łyżek śmietany lub gęstego jogurtu
 2 ząbki czosnku
 szczypiorek
 czerwona cebula

Przygotowanie

1

Mleko lekko podgrzewam, dodaję drożdże i dokładnie mieszam. Dodaje mąkę, sól i cukier. Wyrabiam ręcznie lub robotem do momentu aż powstanie gładkie zwarte ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę.

2

Po tym czasie ciasto dziele na 6 kawałków.

3

Z każdego kawałka formuję okrągły placek. Grubości ok 2 cm. Smaruję olejem z każdej strony i odstawiam do wyrośnięcia na 30 min.

4

Następnie rozgrzewam głęboką patelnię i wlewam ok 2-3 cm oleju. Rozgrzewam na mocnym ogniu następnie zmniejszam. Placki smażę pojedynczo. Każdy placek rękoma rozpłaszczam na desce tak aby miał średnicę ok 15 cm. Boki zostawiam grubsze jak u pizzy.

5

Placek wrzucam na rozgrzanym olej i piekę aż placek się zarumieni następnie obracam i to samo z drugiej strony.

6

Placek ściągam z patelni i odkładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

7

Na każdy placek wykładam porcję sosu czosnkowego, następnie posypuję serem startym na drobnych oczkach, szczypiorkiem i cebulą. Palce lizać!

Langosz z sosem czosnkowym, serem i szczypiorkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *