Langosz z sosem czosnkowym, serem i szczypiorkiem
Węgierskie placki drożdżowe! Idealne na obiad lub na przekąskę, Mieciutkie, puszyste a z tym sosem czosnkowym, serem i szczypiorkiem ideolo!
Mleko lekko podgrzewam, dodaję drożdże i dokładnie mieszam. Dodaje mąkę, sól i cukier. Wyrabiam ręcznie lub robotem do momentu aż powstanie gładkie zwarte ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę.
Po tym czasie ciasto dziele na 6 kawałków.
Z każdego kawałka formuję okrągły placek. Grubości ok 2 cm. Smaruję olejem z każdej strony i odstawiam do wyrośnięcia na 30 min.
Następnie rozgrzewam głęboką patelnię i wlewam ok 2-3 cm oleju. Rozgrzewam na mocnym ogniu następnie zmniejszam. Placki smażę pojedynczo. Każdy placek rękoma rozpłaszczam na desce tak aby miał średnicę ok 15 cm. Boki zostawiam grubsze jak u pizzy.
Placek wrzucam na rozgrzanym olej i piekę aż placek się zarumieni następnie obracam i to samo z drugiej strony.
Placek ściągam z patelni i odkładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Na każdy placek wykładam porcję sosu czosnkowego, następnie posypuję serem startym na drobnych oczkach, szczypiorkiem i cebulą. Palce lizać!
Składniki
Przygotowanie
Mleko lekko podgrzewam, dodaję drożdże i dokładnie mieszam. Dodaje mąkę, sól i cukier. Wyrabiam ręcznie lub robotem do momentu aż powstanie gładkie zwarte ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę.
Po tym czasie ciasto dziele na 6 kawałków.
Z każdego kawałka formuję okrągły placek. Grubości ok 2 cm. Smaruję olejem z każdej strony i odstawiam do wyrośnięcia na 30 min.
Następnie rozgrzewam głęboką patelnię i wlewam ok 2-3 cm oleju. Rozgrzewam na mocnym ogniu następnie zmniejszam. Placki smażę pojedynczo. Każdy placek rękoma rozpłaszczam na desce tak aby miał średnicę ok 15 cm. Boki zostawiam grubsze jak u pizzy.
Placek wrzucam na rozgrzanym olej i piekę aż placek się zarumieni następnie obracam i to samo z drugiej strony.
Placek ściągam z patelni i odkładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Na każdy placek wykładam porcję sosu czosnkowego, następnie posypuję serem startym na drobnych oczkach, szczypiorkiem i cebulą. Palce lizać!