Lazania z kurczakiem i warzywami
Sos z warzywami, kurczak, makaron i beszamel! To zdecydowanie pyszny obiad! Trochę inna niż klasyczna lazania ale równie smaczna 🙂
Sos:
cebule podsmażam na patelni. Gotową cebulę przekładam do miseczki a na tej samej patelni przysmażam kurczaka. Doprawiam przyprawami. Do podsmażonego kurczaka wrzucam zeszkloną cebule, paprykę i pieczarki. Wszystko podsmażam ok 5 min. Dodaję koncentrat, passatę i bulion. Podsmażam wszystko ok 10 min aż sos się sklaruje i wyparuje nadmiar wody. Jeśli jest taka konieczność jeszcze doprawiam.
Gotuje makaron w osolonej wodzie przez 3 min. Zazwyczaj robię 5/6 warstw.
Sos Beszamelowy: W garnku na małym ogniu rozpuszczam masło, a następnie wsypuję mąkę i stale mieszając, podgrzewam, aż uzyskam bardzo bladą zasmażkę. Zdejmuję garnuszek z ognia i cienkim strumieniem wlewam zimne mleko, ciągle mieszam. Na małym ogniu podgrzewam jego zawartość przez 10-12 minut, ciągle mieszając. Na koniec doprawiam go gałką muszkatołową i solą.
Układanie: Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy pierwszą warstwę makaronu.
Na makaron beszamel a następnie sos i znowu makaron i powtarzamy czynność.
Ostatnia warstwa powinna się składać z beszamelu i mięsa z warzywami. Całość posypujemy startym serem.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 20-30 minut.
Potem wyłączamy piekarnik i lazanię pozostawiamy w nim jeszcze na ok. 20 min.
Składniki
Przygotowanie
Sos:
cebule podsmażam na patelni. Gotową cebulę przekładam do miseczki a na tej samej patelni przysmażam kurczaka. Doprawiam przyprawami. Do podsmażonego kurczaka wrzucam zeszkloną cebule, paprykę i pieczarki. Wszystko podsmażam ok 5 min. Dodaję koncentrat, passatę i bulion. Podsmażam wszystko ok 10 min aż sos się sklaruje i wyparuje nadmiar wody. Jeśli jest taka konieczność jeszcze doprawiam.
Gotuje makaron w osolonej wodzie przez 3 min. Zazwyczaj robię 5/6 warstw.
Sos Beszamelowy: W garnku na małym ogniu rozpuszczam masło, a następnie wsypuję mąkę i stale mieszając, podgrzewam, aż uzyskam bardzo bladą zasmażkę. Zdejmuję garnuszek z ognia i cienkim strumieniem wlewam zimne mleko, ciągle mieszam. Na małym ogniu podgrzewam jego zawartość przez 10-12 minut, ciągle mieszając. Na koniec doprawiam go gałką muszkatołową i solą.
Układanie: Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy pierwszą warstwę makaronu.
Na makaron beszamel a następnie sos i znowu makaron i powtarzamy czynność.
Ostatnia warstwa powinna się składać z beszamelu i mięsa z warzywami. Całość posypujemy startym serem.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 20-30 minut.
Potem wyłączamy piekarnik i lazanię pozostawiamy w nim jeszcze na ok. 20 min.