Leczo z kiełbasą
Gęsty pomidorowy sos, chrupiące warzywa i podpieczona kiełbaska to dla mnie przepis na leczo idealne! ❤ Preferuję wersję warzyw w sosie a nie płynnej zupy jeśli Ty też to spróbuj ten przepis bo jest fenomenalny!
Cebulę kroję w piórka i podsmażam na oleju aż będzie dobrze rumiana. Cebulę ściągam z patelni i przekładam do garnka.
Kiełbasę kroję w plasterki również dobrze podsmażam i wrzucam do podrumienionej cebuli. W międzyczasie kroje paprykę. Usuwam gniazda nasienne, myje i kroję w kawałki ok 1-2 cm.
Również chwilę podsmażam i dodaję do kiełbasy.
Następnie wlewam passaty i doprawiam przyprawami. Całość zagotowuje.
Cukinie obieram (nie jest to konieczne) i kroję w kostkę. Kiedy zupa się zagotuje dodaję cukinie. Mieszam i gotuję pod przykryciem aż cukinia lekko zmięknie tak ok pół godziny.
Na koniec zawsze sprawdzam czy leczo jest dobrze doprawione, dla mnie idealne jest lekko pikantne.
Składniki
Przygotowanie
Cebulę kroję w piórka i podsmażam na oleju aż będzie dobrze rumiana. Cebulę ściągam z patelni i przekładam do garnka.
Kiełbasę kroję w plasterki również dobrze podsmażam i wrzucam do podrumienionej cebuli. W międzyczasie kroje paprykę. Usuwam gniazda nasienne, myje i kroję w kawałki ok 1-2 cm.
Również chwilę podsmażam i dodaję do kiełbasy.
Następnie wlewam passaty i doprawiam przyprawami. Całość zagotowuje.
Cukinie obieram (nie jest to konieczne) i kroję w kostkę. Kiedy zupa się zagotuje dodaję cukinie. Mieszam i gotuję pod przykryciem aż cukinia lekko zmięknie tak ok pół godziny.
Na koniec zawsze sprawdzam czy leczo jest dobrze doprawione, dla mnie idealne jest lekko pikantne.