Leczo z kiełbasą

Oceny

Gęsty pomidorowy sos, chrupiące warzywa i podpieczona kiełbaska to dla mnie przepis na leczo idealne! ❤ Preferuję wersję warzyw w sosie a nie płynnej zupy jeśli Ty też to spróbuj ten przepis bo jest fenomenalny!

TweetUdostępnij
Porcje4
Czas wykonania1 godz.
 1 duża cebula
 3 laski kiełbasy (u mnie kiełbasa głogowska)
 4 średnie papryki
 2 cukinie
 1,50 butelki passaty pomidorowej
 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz papryka słodka i ostra.
1

Cebulę kroję w piórka i podsmażam na oleju aż będzie dobrze rumiana. Cebulę ściągam z patelni i przekładam do garnka.

2

Kiełbasę kroję w plasterki również dobrze podsmażam i wrzucam do podrumienionej cebuli. W międzyczasie kroje paprykę. Usuwam gniazda nasienne, myje i kroję w kawałki ok 1-2 cm.

3

Również chwilę podsmażam i dodaję do kiełbasy.

4

Następnie wlewam passaty i doprawiam przyprawami. Całość zagotowuje.

5

Cukinie obieram (nie jest to konieczne) i kroję w kostkę. Kiedy zupa się zagotuje dodaję cukinie. Mieszam i gotuję pod przykryciem aż cukinia lekko zmięknie tak ok pół godziny.

6

Na koniec zawsze sprawdzam czy leczo jest dobrze doprawione, dla mnie idealne jest lekko pikantne.

Składniki

 1 duża cebula
 3 laski kiełbasy (u mnie kiełbasa głogowska)
 4 średnie papryki
 2 cukinie
 1,50 butelki passaty pomidorowej
 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz papryka słodka i ostra.

Przygotowanie

1

Cebulę kroję w piórka i podsmażam na oleju aż będzie dobrze rumiana. Cebulę ściągam z patelni i przekładam do garnka.

2

Kiełbasę kroję w plasterki również dobrze podsmażam i wrzucam do podrumienionej cebuli. W międzyczasie kroje paprykę. Usuwam gniazda nasienne, myje i kroję w kawałki ok 1-2 cm.

3

Również chwilę podsmażam i dodaję do kiełbasy.

4

Następnie wlewam passaty i doprawiam przyprawami. Całość zagotowuje.

5

Cukinie obieram (nie jest to konieczne) i kroję w kostkę. Kiedy zupa się zagotuje dodaję cukinie. Mieszam i gotuję pod przykryciem aż cukinia lekko zmięknie tak ok pół godziny.

6

Na koniec zawsze sprawdzam czy leczo jest dobrze doprawione, dla mnie idealne jest lekko pikantne.

Leczo z kiełbasą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *