Łosoś pieczony z pietruszką

Oceny

Łosoś pieczony z pietruszką❤ Podany z frytkami i lekką sałatką! to było pyszne! soczysty łosoś, chrupiącej frytki i wspaniała sałatka! Koniecznie spróbujcie 🙂

TweetUdostępnij
Porcje3
Czas wykonania25 minut
 2 filety z łososia
 1 wiązka pietruszki
 masło klarowane do smażenia
 sól, świeżo mielony pieprz
Sałatka:
 0,50 główki sałaty lodowej
 1 cebula czerwona
 0,50 ogórka
 kilka pomidorków koktajlowych
 3 łyżki oliwy z oliwek
  łyżeczki suszonego koperku
 1 łyżka octu jabłkowego
 szczypta soli, cukru i pieprzu
Domowe frytki:
 1 kg ziemniaków
 olej do smażenia
 sól
1

Łososia oczyszczam z łusek, myje i osuszam papierowymi ręcznikami.

2

Pietruszkę kroję drobno. Łososia solę i nakładam na niego pietruszkę przyklepując aby się przykleiła. Na patelni rozpuszczam spora ilość masła klarowanego. Łososia smażę z 2 stron (ja najpierw smażę od strony skóry) po ok 5 min z każdej strony do lekkiego przyrumienienia.

3

Składniki na sałatkę kroję i zalewam sosem.
Ziemniaki obrałam i pokroiłam w paski mniej więcej takiej samej wielkości. Gotowe frytki namoczyłam w wodzie przez ok 15 min. Następnie osuszyłam i smażyłam w frytkownicy aż ładnie się zarumieniły. Frytki odsączyłam z nadmiaru tłuszczu i posoliłam.

Składniki

 2 filety z łososia
 1 wiązka pietruszki
 masło klarowane do smażenia
 sól, świeżo mielony pieprz
Sałatka:
 0,50 główki sałaty lodowej
 1 cebula czerwona
 0,50 ogórka
 kilka pomidorków koktajlowych
 3 łyżki oliwy z oliwek
  łyżeczki suszonego koperku
 1 łyżka octu jabłkowego
 szczypta soli, cukru i pieprzu
Domowe frytki:
 1 kg ziemniaków
 olej do smażenia
 sól

Przygotowanie

1

Łososia oczyszczam z łusek, myje i osuszam papierowymi ręcznikami.

2

Pietruszkę kroję drobno. Łososia solę i nakładam na niego pietruszkę przyklepując aby się przykleiła. Na patelni rozpuszczam spora ilość masła klarowanego. Łososia smażę z 2 stron (ja najpierw smażę od strony skóry) po ok 5 min z każdej strony do lekkiego przyrumienienia.

3

Składniki na sałatkę kroję i zalewam sosem.
Ziemniaki obrałam i pokroiłam w paski mniej więcej takiej samej wielkości. Gotowe frytki namoczyłam w wodzie przez ok 15 min. Następnie osuszyłam i smażyłam w frytkownicy aż ładnie się zarumieniły. Frytki odsączyłam z nadmiaru tłuszczu i posoliłam.

Łosoś pieczony z pietruszką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *