Makaron cannelloni faszerowany kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Oceny

Mnóstwo smaków na talerzu! Makaron cannelloni faszerowany kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami! 🙂 zapiekany pod sosem pomidorowym i serem!

TweetUdostępnij
Porcje3
Czas wykonania45 minut
 1 duża pierś z kurczaka
 1 cebula
 200 g szpinaku
 3 kawałki suszonych pomidorów
 1 mała papryka (u mnie żółta)
 2 łyżki mascarpone
 1 serek topiony u mnie trójkącik
 2 łyżki masła
 10 rurek makaronu cannelloni
 100 g sera mozzarella
 kilka pomidorków koktajlowych
Sos pomidorowy:
 100 g koncentratu pomidorowego
 4 łyżki wody
 1 łyżeczka oregano
 sól pieprz do smaku
1

Cebulę kroję w kostkę i podsmażam chwilę na patelni, dodaję pokrojonego w drobną kostkę kurczaka, doprawiam solą i pieprzem i podsmażam aż kurczak będzie miękki. Ściągam z patelni. Makaron gotuję przez 3 min w osolonej wodzie i odcedzam. Na patelni rozpuszczam łyżkę masła, dodaję szpinak i duszę chwilę, następnie dodaję pokrojone suszone pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko razem duszę ok 5 min. Dodaje kurczaka z cebula i mieszam.

2

Następnie mascarpone, mieszam mi czekam aż się rozpuści. Dodaję serek topiony i ponownie mieszam.

3

Chwile podsmażam wszystko i gotowe.

4

Farszem nadziewam rurki makaronu i układam obok siebie w naoliwionym naczyniu żaroodpornym.

5

Składniki na sos mieszam dokładnie i smaruję makaron.

6

Posypuję serem i układam pomidorki koktajlowe.

7

Można posypać na koniec bazylią. Gotowy makaron zapiekam w piekarniku przez 25 min w 180' góra dół

8

Składniki

 1 duża pierś z kurczaka
 1 cebula
 200 g szpinaku
 3 kawałki suszonych pomidorów
 1 mała papryka (u mnie żółta)
 2 łyżki mascarpone
 1 serek topiony u mnie trójkącik
 2 łyżki masła
 10 rurek makaronu cannelloni
 100 g sera mozzarella
 kilka pomidorków koktajlowych
Sos pomidorowy:
 100 g koncentratu pomidorowego
 4 łyżki wody
 1 łyżeczka oregano
 sól pieprz do smaku

Przygotowanie

1

Cebulę kroję w kostkę i podsmażam chwilę na patelni, dodaję pokrojonego w drobną kostkę kurczaka, doprawiam solą i pieprzem i podsmażam aż kurczak będzie miękki. Ściągam z patelni. Makaron gotuję przez 3 min w osolonej wodzie i odcedzam. Na patelni rozpuszczam łyżkę masła, dodaję szpinak i duszę chwilę, następnie dodaję pokrojone suszone pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko razem duszę ok 5 min. Dodaje kurczaka z cebula i mieszam.

2

Następnie mascarpone, mieszam mi czekam aż się rozpuści. Dodaję serek topiony i ponownie mieszam.

3

Chwile podsmażam wszystko i gotowe.

4

Farszem nadziewam rurki makaronu i układam obok siebie w naoliwionym naczyniu żaroodpornym.

5

Składniki na sos mieszam dokładnie i smaruję makaron.

6

Posypuję serem i układam pomidorki koktajlowe.

7

Można posypać na koniec bazylią. Gotowy makaron zapiekam w piekarniku przez 25 min w 180' góra dół

8

Makaron cannelloni faszerowany kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *