Makaron z bobem i boczkiem

Oceny

Idealnie kremowy sos połączony bobem, chrupiącym boczkiem i makaronem sprawi że nie nie będziecie mogli oderwać się od talerza!❤️ Smakuje wyśmienicie! POLECAM!

TweetUdostępnij
Porcje3
Czas wykonania30 minut
 300 g makaronu u mnie spaghetti
 250 ml śmietanki 30%
 2 żółtka
 40 g parmezanu startego
 300 g bobu
 garść natki pietruszki
 1 łyżka masła
 200 g boczku wędzonego w plastrach
 1 ząbek czosnku
1

Makaron gotuję al dente (zostawiam 3/4 szklanki wody z makaronu). Bób gotuję al dente (ok 6 min), następnie studzę i ściągam skórki.
Boczek smażę na patelni aż będzie dobrze rumiany z obydwu stron odstawiam do wystudzenia, kiedy zrobi się chrupki kroję na drobno.

2

Na tej samej patelni rozpuszczam masło, dodaję czosnek i pietruszkę. Chwile podsmażam, wrzucam cały bób i ponownie chwilkę razem smażę. Śmietankę łączę z żółtkami i parmezanem (zostawiam trochę parmezanu do posypania dania). Śmietankę z żółtkmi wlewam na patelnię i zagotowuje.

3

Dodaję wodę z makaronu i ponownie chwilę gotuję. Do sosu wrzucam Boczek (zostawiam trochę do posypania makaronu).

4

Po 3 min dodaję makaron i gotuję razem z sosem aż sos zrobi się dobrze kremowy i oblepi makaron.

5

Przekładam na talerz, posypuje pozostałym boczkiem i parmezanem! Niebo na talerzu!

6

Składniki

 300 g makaronu u mnie spaghetti
 250 ml śmietanki 30%
 2 żółtka
 40 g parmezanu startego
 300 g bobu
 garść natki pietruszki
 1 łyżka masła
 200 g boczku wędzonego w plastrach
 1 ząbek czosnku

Przygotowanie

1

Makaron gotuję al dente (zostawiam 3/4 szklanki wody z makaronu). Bób gotuję al dente (ok 6 min), następnie studzę i ściągam skórki.
Boczek smażę na patelni aż będzie dobrze rumiany z obydwu stron odstawiam do wystudzenia, kiedy zrobi się chrupki kroję na drobno.

2

Na tej samej patelni rozpuszczam masło, dodaję czosnek i pietruszkę. Chwile podsmażam, wrzucam cały bób i ponownie chwilkę razem smażę. Śmietankę łączę z żółtkami i parmezanem (zostawiam trochę parmezanu do posypania dania). Śmietankę z żółtkmi wlewam na patelnię i zagotowuje.

3

Dodaję wodę z makaronu i ponownie chwilę gotuję. Do sosu wrzucam Boczek (zostawiam trochę do posypania makaronu).

4

Po 3 min dodaję makaron i gotuję razem z sosem aż sos zrobi się dobrze kremowy i oblepi makaron.

5

Przekładam na talerz, posypuje pozostałym boczkiem i parmezanem! Niebo na talerzu!

6

Makaron z bobem i boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *