Makaron z krewetkami

Oceny

Wspaniały, kremowy sos z czosnkowo pomidorową nutą i obłędne maślane krewetki! Ten ,makaron jest przepyszny! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje1
 400 g krewetek białych blanszowanych
 1 mała cebula np czerwona
  kostki masła
 3 duże ząbki czosnku
 50 ml białego wytrawnego wina (można zastąpić sokiem z cytryny- 2 łyżki)
 oliwa z oliwek
 1 suszona papryczka piri piri lub inna ostra
 3 łyżki pietruszki natki
 szczypta soli
 400 g makaronu (u mnie rurki barilla nr. 44)
 200 ml śmiatanki 30%
 10 pomidorków koktajlowych
1

Gotuję makaron i odcedzam. Krewetki pozbawiam ogonków.

2

Połowę masła roztapiam, dodaję drobno skrojoną cebulę, zgnieciony czosnek i skruszoną papryczkę. Podpiekam minutę. Dodaję krewetki i podpiekam 2 min z jednej strony. Wlewam wino i przez chwilę odparowuje.

3

Przewracam krewetki na drugą stronę. Dodaję resztę masła, chlust oliwy i pietruszkę.

4

Następnie dodaje przekrojone na połowę pomidorki i podpiekam razem minutę.

5

Zalewam śmietanką i zagotowuje przez ok 3 min aż sos zgęstnieje.

6

Następnie dodaje makaron i dokładnie mieszam.

7

Ściągam makaron na talerz i posypuję jeszcze natka pietruszki.

8

Do tego najlepiej ulubione winko i mamy obiad/kolację idealną 🙂

9

Składniki

 400 g krewetek białych blanszowanych
 1 mała cebula np czerwona
  kostki masła
 3 duże ząbki czosnku
 50 ml białego wytrawnego wina (można zastąpić sokiem z cytryny- 2 łyżki)
 oliwa z oliwek
 1 suszona papryczka piri piri lub inna ostra
 3 łyżki pietruszki natki
 szczypta soli
 400 g makaronu (u mnie rurki barilla nr. 44)
 200 ml śmiatanki 30%
 10 pomidorków koktajlowych

Przygotowanie

1

Gotuję makaron i odcedzam. Krewetki pozbawiam ogonków.

2

Połowę masła roztapiam, dodaję drobno skrojoną cebulę, zgnieciony czosnek i skruszoną papryczkę. Podpiekam minutę. Dodaję krewetki i podpiekam 2 min z jednej strony. Wlewam wino i przez chwilę odparowuje.

3

Przewracam krewetki na drugą stronę. Dodaję resztę masła, chlust oliwy i pietruszkę.

4

Następnie dodaje przekrojone na połowę pomidorki i podpiekam razem minutę.

5

Zalewam śmietanką i zagotowuje przez ok 3 min aż sos zgęstnieje.

6

Następnie dodaje makaron i dokładnie mieszam.

7

Ściągam makaron na talerz i posypuję jeszcze natka pietruszki.

8

Do tego najlepiej ulubione winko i mamy obiad/kolację idealną 🙂

9

Makaron z krewetkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *