Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym

Oceny

Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym! Mięsne pulpeciki, makaron i kremowy sos pomidorowy! To zdecydowanie pyszny pomysł na obiad! Polecam! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje3
Czas wykonania45 minut
Pulpeciki:
 70 dag mięsa wieprzowego lub wołowego drobno zmielonego (u mnie mieszane wieprzowo wołowe)
 1 kajzerka(lub 2 łyżki bułki tartej)
 1 cebula
 1 łyżeczka ziół prowansalskich
 1 jajko
 2 ząbki czosnku
 pół łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki
Sos:
 1 cebula
 300 g passaty pomidorowej
 300 g makaronu (u mnie makaron zawijasy)
 1 łyżka mascarpone
 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 3 łyżki wody z gotującego się makaronu
 1 łyżeczka oregano i ziół prowansalskich
 kilka listków świeżej bazylii, papryka słodka ostra, sól i pieprz.
1

Pulpety:
Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku odcisnąć i dodać do mięsa. Cebulę skroić w kostkę, udusić z odrobiną oleju na patelni. Do mięsa dodać przeciśnięty przez wyciskacz czosnek, jajko, przyprawy i wystudzoną cebulę. Mięso z dodatkami dobrze wyrobić rękami, jeśli za bardzo lepi się do rąk dodać odrobinę wody. Z mięsa uformować małe kuleczki i smażyć na oleju aż będą dobrze rumiane z każdej strony.

2

Sos:
Makaron gotuję w osolonej wodzie. Na głęboką patelnię wlewam passatę i zagotowuje. Dodaje wszystkie przyprawy i jeszcze chwilę gotuję. Następnie dokładam łyżkę mascarpone i dokładnie mieszam. Dodaje koncentrat pomidorowy i wodę z makaronu. Ponownie zagotowuje sos. Do sosu dodaję pulpeciki i chwilę razem podduszam. Dodaję ugotowany makaron i dokładnie mieszam.

3

Gotowe ❤ Makaron podaje posypany parmezanem i skropiony oliwą z oliwek ❤

Składniki

Pulpeciki:
 70 dag mięsa wieprzowego lub wołowego drobno zmielonego (u mnie mieszane wieprzowo wołowe)
 1 kajzerka(lub 2 łyżki bułki tartej)
 1 cebula
 1 łyżeczka ziół prowansalskich
 1 jajko
 2 ząbki czosnku
 pół łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki
Sos:
 1 cebula
 300 g passaty pomidorowej
 300 g makaronu (u mnie makaron zawijasy)
 1 łyżka mascarpone
 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 3 łyżki wody z gotującego się makaronu
 1 łyżeczka oregano i ziół prowansalskich
 kilka listków świeżej bazylii, papryka słodka ostra, sól i pieprz.

Przygotowanie

1

Pulpety:
Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku odcisnąć i dodać do mięsa. Cebulę skroić w kostkę, udusić z odrobiną oleju na patelni. Do mięsa dodać przeciśnięty przez wyciskacz czosnek, jajko, przyprawy i wystudzoną cebulę. Mięso z dodatkami dobrze wyrobić rękami, jeśli za bardzo lepi się do rąk dodać odrobinę wody. Z mięsa uformować małe kuleczki i smażyć na oleju aż będą dobrze rumiane z każdej strony.

2

Sos:
Makaron gotuję w osolonej wodzie. Na głęboką patelnię wlewam passatę i zagotowuje. Dodaje wszystkie przyprawy i jeszcze chwilę gotuję. Następnie dokładam łyżkę mascarpone i dokładnie mieszam. Dodaje koncentrat pomidorowy i wodę z makaronu. Ponownie zagotowuje sos. Do sosu dodaję pulpeciki i chwilę razem podduszam. Dodaję ugotowany makaron i dokładnie mieszam.

3

Gotowe ❤ Makaron podaje posypany parmezanem i skropiony oliwą z oliwek ❤

Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *