Mazurek Wielkanocny z konfiturą i kremem z białej czekolady
Mazurek idealny czyli kwaśna konfitura połączona ze słodyczą białej czekolady a do tego kruche maślane ciasto i frużelina z malin! Uwielbiam takie połączenia! 🙂
Kruche ciasto:
Do miski wsypuję mąkę, drobno skrojone masło i resztę składników. Zagniatam aż uzyskam jednolite ciasto.
Ciasto rozwałkowuje i wykładam nim tartę. Jeśli się rozwali nic się nie stało. Można wyścielić tartę kawałkami ciasta byle by wszystkie była mniej więcej taka sama grubość. Ciasto wkładam do lodówki na 2 godz. Następnie piekę 20-23 min w 180' góra dół. Odstawiam ciasto do wystudzenia.
Krem czekoladowy:
Kremówkę podgrzewam aż zrobi się gorącą i dodaję potafelkowaną czekoladę. Mieszam aż czekoladą całkowicie się rozpuści. Odkładam krem do wystudzenia. Kruche ciasto smaruję konfiturą.
Następnie wylewam delikatnie lub większa łyżka krem z białej czekolady. Wyrównuje powierzchnię. Mazurka wkładam do lodówki do całkowitego stężenia kremu na kilka godzin (ja na całą noc).
Frużelina z malin:
Mąkę mieszamy z wodą. Maliny podgrzewam z cukrem aż zrobią się papką. Dodaję mąkę z wodą i dokładnie mieszam. Zagotowuje i ściągam z ognia kiedy osiągnie konsystencję kisielu, następnie studzę.
Mazurka dekoruję wystudzoną frużeliną, migdałami, bezikami i mini jajeczkami.
Składniki
Przygotowanie
Kruche ciasto:
Do miski wsypuję mąkę, drobno skrojone masło i resztę składników. Zagniatam aż uzyskam jednolite ciasto.
Ciasto rozwałkowuje i wykładam nim tartę. Jeśli się rozwali nic się nie stało. Można wyścielić tartę kawałkami ciasta byle by wszystkie była mniej więcej taka sama grubość. Ciasto wkładam do lodówki na 2 godz. Następnie piekę 20-23 min w 180' góra dół. Odstawiam ciasto do wystudzenia.
Krem czekoladowy:
Kremówkę podgrzewam aż zrobi się gorącą i dodaję potafelkowaną czekoladę. Mieszam aż czekoladą całkowicie się rozpuści. Odkładam krem do wystudzenia. Kruche ciasto smaruję konfiturą.
Następnie wylewam delikatnie lub większa łyżka krem z białej czekolady. Wyrównuje powierzchnię. Mazurka wkładam do lodówki do całkowitego stężenia kremu na kilka godzin (ja na całą noc).
Frużelina z malin:
Mąkę mieszamy z wodą. Maliny podgrzewam z cukrem aż zrobią się papką. Dodaję mąkę z wodą i dokładnie mieszam. Zagotowuje i ściągam z ognia kiedy osiągnie konsystencję kisielu, następnie studzę.
Mazurka dekoruję wystudzoną frużeliną, migdałami, bezikami i mini jajeczkami.