Mazurek Wielkanocny z konfiturą i kremem z białej czekolady

Oceny

Mazurek idealny czyli kwaśna konfitura połączona ze słodyczą białej czekolady a do tego kruche maślane ciasto i frużelina z malin! Uwielbiam takie połączenia! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje10
Czas wykonania3 godz.
Forma na tartę o średnicy 25 cm
Kruche ciasto:
 250 g mąki pszennej
 50 g drobnego cukru
 1 żółtko
 150 g zimnego masła
Krem czekoladowy:
 150 ml śmietanki kremówki 30%
 400 g białej czekolady
Frużelina z malin:
 200 g malin
 2 płaskie łyżki cukru
 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  szklanki wody
Dodatkowo:
 240 g konfitury z ciemnych owoców
1

Kruche ciasto:
Do miski wsypuję mąkę, drobno skrojone masło i resztę składników. Zagniatam aż uzyskam jednolite ciasto.

2

Ciasto rozwałkowuje i wykładam nim tartę. Jeśli się rozwali nic się nie stało. Można wyścielić tartę kawałkami ciasta byle by wszystkie była mniej więcej taka sama grubość. Ciasto wkładam do lodówki na 2 godz. Następnie piekę 20-23 min w 180' góra dół. Odstawiam ciasto do wystudzenia.

3

Krem czekoladowy:
Kremówkę podgrzewam aż zrobi się gorącą i dodaję potafelkowaną czekoladę. Mieszam aż czekoladą całkowicie się rozpuści. Odkładam krem do wystudzenia. Kruche ciasto smaruję konfiturą.

4

Następnie wylewam delikatnie lub większa łyżka krem z białej czekolady. Wyrównuje powierzchnię. Mazurka wkładam do lodówki do całkowitego stężenia kremu na kilka godzin (ja na całą noc).

5

Frużelina z malin:
Mąkę mieszamy z wodą. Maliny podgrzewam z cukrem aż zrobią się papką. Dodaję mąkę z wodą i dokładnie mieszam. Zagotowuje i ściągam z ognia kiedy osiągnie konsystencję kisielu, następnie studzę.

6

Mazurka dekoruję wystudzoną frużeliną, migdałami, bezikami i mini jajeczkami.

Składniki

Forma na tartę o średnicy 25 cm
Kruche ciasto:
 250 g mąki pszennej
 50 g drobnego cukru
 1 żółtko
 150 g zimnego masła
Krem czekoladowy:
 150 ml śmietanki kremówki 30%
 400 g białej czekolady
Frużelina z malin:
 200 g malin
 2 płaskie łyżki cukru
 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  szklanki wody
Dodatkowo:
 240 g konfitury z ciemnych owoców

Przygotowanie

1

Kruche ciasto:
Do miski wsypuję mąkę, drobno skrojone masło i resztę składników. Zagniatam aż uzyskam jednolite ciasto.

2

Ciasto rozwałkowuje i wykładam nim tartę. Jeśli się rozwali nic się nie stało. Można wyścielić tartę kawałkami ciasta byle by wszystkie była mniej więcej taka sama grubość. Ciasto wkładam do lodówki na 2 godz. Następnie piekę 20-23 min w 180' góra dół. Odstawiam ciasto do wystudzenia.

3

Krem czekoladowy:
Kremówkę podgrzewam aż zrobi się gorącą i dodaję potafelkowaną czekoladę. Mieszam aż czekoladą całkowicie się rozpuści. Odkładam krem do wystudzenia. Kruche ciasto smaruję konfiturą.

4

Następnie wylewam delikatnie lub większa łyżka krem z białej czekolady. Wyrównuje powierzchnię. Mazurka wkładam do lodówki do całkowitego stężenia kremu na kilka godzin (ja na całą noc).

5

Frużelina z malin:
Mąkę mieszamy z wodą. Maliny podgrzewam z cukrem aż zrobią się papką. Dodaję mąkę z wodą i dokładnie mieszam. Zagotowuje i ściągam z ognia kiedy osiągnie konsystencję kisielu, następnie studzę.

6

Mazurka dekoruję wystudzoną frużeliną, migdałami, bezikami i mini jajeczkami.

Mazurek Wielkanocny z konfiturą i kremem z białej czekolady

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *