Mielone inaczej
To przepis na fajne mielone trochę inne niż tradycyjne ❤ wyszły pyszne! Delikatne i soczyste, w kremowym sosie pomidorowym! podbiją serce niejednego niejadka 🙂
Mielone:
Pieczarki pokroić na drobno, cebulę w kostkę. Dusić chwilę. Odstawić do wystudzenia. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulę z pieczarkami, pokruszoną fetę, ryż, szczypiorek, jajko, bułkę tarta i przyprawy.
Wyrabiać masę aż wszystkie składniki się połączą.
Uformować pulpety wielkości jajka i delikatnie spłaszczyć. Każdego pulpeta obtoczyć w bułce tartej. Piec na wolnym ogniu aż pulpety ładnie się przyrumienią z obydwu stron.
Sos:
Cebulę pokroić w kostkę i podrumienić na wyższej patelni. Gdy cebula się zarumieni dodać passatę, koncentrat, przyprawy i przeciśnięty czosnek. Dobrze wymieszać. Gotować sos przez 15 min co jakiś czas mieszając.
Na koniec dodać mascarpone i masło. Zagotować jeszcze chwilę. Na koniec wrzucam mielone i duszę z sosem przez 10 min. Podaję z ziemniakami lub kaszą❤
Składniki
Przygotowanie
Mielone:
Pieczarki pokroić na drobno, cebulę w kostkę. Dusić chwilę. Odstawić do wystudzenia. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulę z pieczarkami, pokruszoną fetę, ryż, szczypiorek, jajko, bułkę tarta i przyprawy.
Wyrabiać masę aż wszystkie składniki się połączą.
Uformować pulpety wielkości jajka i delikatnie spłaszczyć. Każdego pulpeta obtoczyć w bułce tartej. Piec na wolnym ogniu aż pulpety ładnie się przyrumienią z obydwu stron.
Sos:
Cebulę pokroić w kostkę i podrumienić na wyższej patelni. Gdy cebula się zarumieni dodać passatę, koncentrat, przyprawy i przeciśnięty czosnek. Dobrze wymieszać. Gotować sos przez 15 min co jakiś czas mieszając.
Na koniec dodać mascarpone i masło. Zagotować jeszcze chwilę. Na koniec wrzucam mielone i duszę z sosem przez 10 min. Podaję z ziemniakami lub kaszą❤