Mielone inaczej

Oceny

To przepis na fajne mielone trochę inne niż tradycyjne ❤ wyszły pyszne! Delikatne i soczyste, w kremowym sosie pomidorowym! podbiją serce niejednego niejadka 🙂

TweetUdostępnij
Porcje4
Czas wykonania45 minut
Mielone:
 0,70 kg mięsa mielonego wieprzowego
 6 pieczarek
 1 cebula
 50 g fety
 1 jajko
 1 łyżka bułki tartej + do obtoczenia
 100 g ugotowanego ryżu
 1 łyżka szczypiorku
 0,50 łyżeczki soli, pieprzu, słodkiej papryki i oregano
Sos:
 400 g passaty pomidorowej
 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 1 łyżeczka ziół prowansalskich
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 1 łyżka serka mascarpone
 1 łyżeczka masła
 0,50 łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki
1

Mielone:
Pieczarki pokroić na drobno, cebulę w kostkę. Dusić chwilę. Odstawić do wystudzenia. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulę z pieczarkami, pokruszoną fetę, ryż, szczypiorek, jajko, bułkę tarta i przyprawy.

2

Wyrabiać masę aż wszystkie składniki się połączą.

3

Uformować pulpety wielkości jajka i delikatnie spłaszczyć. Każdego pulpeta obtoczyć w bułce tartej. Piec na wolnym ogniu aż pulpety ładnie się przyrumienią z obydwu stron.

4

Sos:
Cebulę pokroić w kostkę i podrumienić na wyższej patelni. Gdy cebula się zarumieni dodać passatę, koncentrat, przyprawy i przeciśnięty czosnek. Dobrze wymieszać. Gotować sos przez 15 min co jakiś czas mieszając.

5

Na koniec dodać mascarpone i masło. Zagotować jeszcze chwilę. Na koniec wrzucam mielone i duszę z sosem przez 10 min. Podaję z ziemniakami lub kaszą❤

Składniki

Mielone:
 0,70 kg mięsa mielonego wieprzowego
 6 pieczarek
 1 cebula
 50 g fety
 1 jajko
 1 łyżka bułki tartej + do obtoczenia
 100 g ugotowanego ryżu
 1 łyżka szczypiorku
 0,50 łyżeczki soli, pieprzu, słodkiej papryki i oregano
Sos:
 400 g passaty pomidorowej
 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 1 łyżeczka ziół prowansalskich
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 1 łyżka serka mascarpone
 1 łyżeczka masła
 0,50 łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki

Przygotowanie

1

Mielone:
Pieczarki pokroić na drobno, cebulę w kostkę. Dusić chwilę. Odstawić do wystudzenia. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulę z pieczarkami, pokruszoną fetę, ryż, szczypiorek, jajko, bułkę tarta i przyprawy.

2

Wyrabiać masę aż wszystkie składniki się połączą.

3

Uformować pulpety wielkości jajka i delikatnie spłaszczyć. Każdego pulpeta obtoczyć w bułce tartej. Piec na wolnym ogniu aż pulpety ładnie się przyrumienią z obydwu stron.

4

Sos:
Cebulę pokroić w kostkę i podrumienić na wyższej patelni. Gdy cebula się zarumieni dodać passatę, koncentrat, przyprawy i przeciśnięty czosnek. Dobrze wymieszać. Gotować sos przez 15 min co jakiś czas mieszając.

5

Na koniec dodać mascarpone i masło. Zagotować jeszcze chwilę. Na koniec wrzucam mielone i duszę z sosem przez 10 min. Podaję z ziemniakami lub kaszą❤

Mielone inaczej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *