Mini pieguski

Oceny

Pyszne, mega proste i szybkie kruche ciasteczka z kawałkami czekolady! Idealne gdy mamy ochotę na małe słodkie co nieco ❤

TweetUdostępnij
Porcje1
Czas wykonania30 minut
 150 g czekolady mlecznej ja użyłam pokrojonej w kostkę czekolady ale mogą być kropelki czekoladowe
 1 szklanka mąki
 ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
 100 g masła
 ¼ szklanki cukru trzcinowego
 1 jajko
 1 łyżeczkę pasty waniliowej lub cukru waniliowego
 Szczypta soli
1

Masło wyciągam z lodówki na pół godz przed robieniem ciastek. Kroję je na mniejsze kawałki i wrzucam do miski razem z cukrem. Miksuje aż masło połączy się z cukrem i stworzą w miarę jednolitą masę. Dodaję jajko i ponownie miksuję aż wszystko się połączy. Do masy wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, sól i pastę waniliową. Wyrabiam ręką aż postanie zwarte ciasto. Do ciasta wrzucam pokrojoną w kostkę czekoladę i ponownie zagniatam aż ciasto połączy się z czekoladą.

2

Łyżeczką odrywam kawałki ciasta i wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spłaszczam. Z ciasta wychodzi 30 małych ciasteczek lub 15 większych jeśli wolimy je w większej formie. Piekę 15-18 min aż zrobią się rumiane w 180' góra dół.

3

Gotowe! 😉 zróbcie sobie do tego koniecznie gorącą czekoladę z piankami. Smakują wyśmienicie!

Składniki

 150 g czekolady mlecznej ja użyłam pokrojonej w kostkę czekolady ale mogą być kropelki czekoladowe
 1 szklanka mąki
 ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
 100 g masła
 ¼ szklanki cukru trzcinowego
 1 jajko
 1 łyżeczkę pasty waniliowej lub cukru waniliowego
 Szczypta soli

Przygotowanie

1

Masło wyciągam z lodówki na pół godz przed robieniem ciastek. Kroję je na mniejsze kawałki i wrzucam do miski razem z cukrem. Miksuje aż masło połączy się z cukrem i stworzą w miarę jednolitą masę. Dodaję jajko i ponownie miksuję aż wszystko się połączy. Do masy wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, sól i pastę waniliową. Wyrabiam ręką aż postanie zwarte ciasto. Do ciasta wrzucam pokrojoną w kostkę czekoladę i ponownie zagniatam aż ciasto połączy się z czekoladą.

2

Łyżeczką odrywam kawałki ciasta i wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spłaszczam. Z ciasta wychodzi 30 małych ciasteczek lub 15 większych jeśli wolimy je w większej formie. Piekę 15-18 min aż zrobią się rumiane w 180' góra dół.

3

Gotowe! 😉 zróbcie sobie do tego koniecznie gorącą czekoladę z piankami. Smakują wyśmienicie!

Mini pieguski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *