Mini serniczki z żelką malinową i kremem z białej czekolady

Oceny

Wspaniały deser idealny do kawusi. Kremowy serniczek, pyszna żelka malinowa i słodziutki krem czekoladowy! Są wspaniałe! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje12
Czas wykonania1 godz.
Spód:
 200 g ciasteczek herbatników
 50 g masła
Ser:
 400 g sera białego(u mnie zwykły deliaktny z biedronki zblendowany)
 250 g mascarpone
 0,50 szklanki drobnego cukru
 2 jajka
 1 budyń waniliowy bez cukru
 1 łyżeczka pasty waniliowej
Krem: (robię dzień wcześniej)
 100 ml śmietanki kremówki 36%
 100 g serka mascarpone
 100 g białej czekolady
Żelka malinowa:
 300 g malin mrożonych lub świeżych
 1 łyżka cukru
 0,50 szklanki wody
 1 galaretka malinowa
Dodatkowo:
 maliny
 biała czekolada
1

Herbatniki blenduje na pył. Dodaję roztopione i przestudzone masło i dokładnie mieszam. 12 papilotek wkładam do formy. Do każdej papilotki wkładam po łyżce zmiksowanych ciasteczek i lekko ugniatam.

2

Wszystkie składniki na sernik wkładam do miski i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Ser przelewam do papilotek, zostawiam trochę miejsca na żelką .

3

Piekę 20 min w 160' góra dół. Następnie wyciągam i studzę. Kiedy wystygną przekładam do lodówki.

4

Do malin wlewam wodę i zagotowuje. Przez sito przecedzamy maliny tak aby pozbyć się pestek. Maliny wlewam do garnuszka dodaję galaretkę i łyżkę cukru, dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia, mus ma być zimny prawie tężejący.

5

Krem: Śmietankę podgrzewam aż będzie gorąca ale nie gotuję. Wrzucam potafelkowaną czekoladę i mieszam do rozpuszczenia. Mase odkładam do lodówki na parę godzin. Po tym czasie ubijam masę z mascarpone aż utworzy się gęsty krem. Krem przekładam do rękawa cukierniczego.

6

Na wystudzone serniczki nakładam porcję żelki malinowej aż do napełniania papilotki. Wkładam do lodówki do całkowitego stężenia.

7

Serniczki wyciągam z papilotków, wyciskam krem i dekoruję. Ja użyłam białej czekolady i malin.

8

Serniczki są bardzo kremowe, nie są zbite!❤ Smakują obłędnie!

Składniki

Spód:
 200 g ciasteczek herbatników
 50 g masła
Ser:
 400 g sera białego(u mnie zwykły deliaktny z biedronki zblendowany)
 250 g mascarpone
 0,50 szklanki drobnego cukru
 2 jajka
 1 budyń waniliowy bez cukru
 1 łyżeczka pasty waniliowej
Krem: (robię dzień wcześniej)
 100 ml śmietanki kremówki 36%
 100 g serka mascarpone
 100 g białej czekolady
Żelka malinowa:
 300 g malin mrożonych lub świeżych
 1 łyżka cukru
 0,50 szklanki wody
 1 galaretka malinowa
Dodatkowo:
 maliny
 biała czekolada

Przygotowanie

1

Herbatniki blenduje na pył. Dodaję roztopione i przestudzone masło i dokładnie mieszam. 12 papilotek wkładam do formy. Do każdej papilotki wkładam po łyżce zmiksowanych ciasteczek i lekko ugniatam.

2

Wszystkie składniki na sernik wkładam do miski i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Ser przelewam do papilotek, zostawiam trochę miejsca na żelką .

3

Piekę 20 min w 160' góra dół. Następnie wyciągam i studzę. Kiedy wystygną przekładam do lodówki.

4

Do malin wlewam wodę i zagotowuje. Przez sito przecedzamy maliny tak aby pozbyć się pestek. Maliny wlewam do garnuszka dodaję galaretkę i łyżkę cukru, dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia, mus ma być zimny prawie tężejący.

5

Krem: Śmietankę podgrzewam aż będzie gorąca ale nie gotuję. Wrzucam potafelkowaną czekoladę i mieszam do rozpuszczenia. Mase odkładam do lodówki na parę godzin. Po tym czasie ubijam masę z mascarpone aż utworzy się gęsty krem. Krem przekładam do rękawa cukierniczego.

6

Na wystudzone serniczki nakładam porcję żelki malinowej aż do napełniania papilotki. Wkładam do lodówki do całkowitego stężenia.

7

Serniczki wyciągam z papilotków, wyciskam krem i dekoruję. Ja użyłam białej czekolady i malin.

8

Serniczki są bardzo kremowe, nie są zbite!❤ Smakują obłędnie!

Mini serniczki z żelką malinową i kremem z białej czekolady

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *