Młode ziemniaczki opiekane w piekarniku

Oceny

Pyszne, chrupiące, idealne do obiadów lub jedzone solo z śmietaną! Aromatyczne i maślane!

TweetUdostępnij
Porcje3
Czas wykonania50 minut
 1 kg ziemniaków młodych
 1 solidna łyżka masła
 ¼ szklanki oliwy
 garść świeżego drobno skrojonego koperku
Przyprawy:
 1 łyżeczka: curry, papryki słodkiej, soli, tymianku, suszonego koperku,
  łyżeczki: pieprzu, ostrej papryki, kurkumy
1

Ziemniaki dobrze myję w mundurkach. Osuszam.

2

Jeśli są większe kroję na mniejsze kawałki.

3

Do szklanki wlewam 1/4 oleju dodaje przyprawy, curry, kurkumę, tymianek, sol, pieprz i papryki słodka i ostra, mieszam i zalewam ziemniaki ( rozprowadzam równomiernie).

4

Piekę w 190' przez ok 45 min termoobieg. Po tym czasie uruchamiam grilla i piekę jeszcze 5-7 min

5

Podczas pieczenia co jakiś czas mieszam ziemniaki. Po wyciągnięciu dodaję do ziemniaków łyżkę masła i mieszam aż masło się rozpuści i wymiesza z ziemniakami. Na koniec posypuję koperkiem.

Składniki

 1 kg ziemniaków młodych
 1 solidna łyżka masła
 ¼ szklanki oliwy
 garść świeżego drobno skrojonego koperku
Przyprawy:
 1 łyżeczka: curry, papryki słodkiej, soli, tymianku, suszonego koperku,
  łyżeczki: pieprzu, ostrej papryki, kurkumy

Przygotowanie

1

Ziemniaki dobrze myję w mundurkach. Osuszam.

2

Jeśli są większe kroję na mniejsze kawałki.

3

Do szklanki wlewam 1/4 oleju dodaje przyprawy, curry, kurkumę, tymianek, sol, pieprz i papryki słodka i ostra, mieszam i zalewam ziemniaki ( rozprowadzam równomiernie).

4

Piekę w 190' przez ok 45 min termoobieg. Po tym czasie uruchamiam grilla i piekę jeszcze 5-7 min

5

Podczas pieczenia co jakiś czas mieszam ziemniaki. Po wyciągnięciu dodaję do ziemniaków łyżkę masła i mieszam aż masło się rozpuści i wymiesza z ziemniakami. Na koniec posypuję koperkiem.

Młode ziemniaczki opiekane w piekarniku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *