Muffinki bananowe z czekoladą

Oceny

Pyszne, mięciutkie muffinki dobrze nadziane bananami i czekoladą! Idealne do wszamania gdy mamy ochotę na coś słodkiego lub do śniadaniówek! 🙂

TweetUdostępnij
Porcje12
Czas wykonania35 minut
 4 dojrzałe banany
 1,50 szklanki mąki
 3 łyżki cukru
 2 jajka
 1 łyżeczka cynamonu
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  kostki masła
 szczypta soli
 1 łyżeczka soku z cytryny
 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
1

Masło roztapiam. Banany rozgniatam widelcem na papkę.

2

Dodaję przestudzone masło. Cukier i jajka miksuję na puszystą masę. Dodaję do bananów.

3

Dodaję przesiane suche składniki ( mąka, sol, cynamon, soda) i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszam.

4

Dodaje pokrojoną czekoladę (zostawiam trochę do posypania muffinek).

5

Przekładam ciasto do papilotek.

6

Jeśli został mi banan układam plasterek na wierzchu.

7

Posypuję pokrojoną czekoladą i odrobiną grubego cukru (najlepiej brązowego ale biały też może być).

8

Piekę w 170' góra dół przez ok 25 min. (sprawdzam patyczkiem)!

Składniki

 4 dojrzałe banany
 1,50 szklanki mąki
 3 łyżki cukru
 2 jajka
 1 łyżeczka cynamonu
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  kostki masła
 szczypta soli
 1 łyżeczka soku z cytryny
 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Przygotowanie

1

Masło roztapiam. Banany rozgniatam widelcem na papkę.

2

Dodaję przestudzone masło. Cukier i jajka miksuję na puszystą masę. Dodaję do bananów.

3

Dodaję przesiane suche składniki ( mąka, sol, cynamon, soda) i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszam.

4

Dodaje pokrojoną czekoladę (zostawiam trochę do posypania muffinek).

5

Przekładam ciasto do papilotek.

6

Jeśli został mi banan układam plasterek na wierzchu.

7

Posypuję pokrojoną czekoladą i odrobiną grubego cukru (najlepiej brązowego ale biały też może być).

8

Piekę w 170' góra dół przez ok 25 min. (sprawdzam patyczkiem)!

Muffinki bananowe z czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *