Muffinki pizzowe

Oceny

Super fajna i łatwa przekąska która możemy zabrać na basen czy na wycieczkę! Smakuje wspaniale, idealnie sprawdzi się też do wieczornego seansu filmowego 🙂 Polecam!

TweetUdostępnij
Porcje18
Czas wykonania1 godz. 30 minut
Ciasto:
 2 szklanki mąki
 20 g drożdży
 200 ml ciepłej wody
 1 łyżeczka cukru
 1 łyżeczka soli
 2 łyżki oleju
Sos:
 100 g koncentratu pomidorowego
 1 łyżeczka soli
 1 łyżeczka cukru
 2 łyżeczki oregano
 3 łyżki wody
Na muffinki:
 20 dag szynki(skrojonej w kostkę)
 20 dag sera startego
 0,50 papryki(w kostkę)
 garść kukurydzy
1

Składniki na ciasto łączę ze sobą i zwartą kulkę i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielę na 18 kawałków. Formuję w kulki i spłaszczam.

2

Spłaszczoną kulkę wkładam do formy (naoliwionej) do muffinek (ja piekę na 2 razy). Składniki na sos łączę ze sobą.

3

Smaruję sosem ciasto w foremkach (pół łyżeczki).

4

Na sos układam trochę papryki, kukurydzy, szynki i pokrywam serem.

5

Piekę w temp 220' góra dół przez 15 min.

Składniki

Ciasto:
 2 szklanki mąki
 20 g drożdży
 200 ml ciepłej wody
 1 łyżeczka cukru
 1 łyżeczka soli
 2 łyżki oleju
Sos:
 100 g koncentratu pomidorowego
 1 łyżeczka soli
 1 łyżeczka cukru
 2 łyżeczki oregano
 3 łyżki wody
Na muffinki:
 20 dag szynki(skrojonej w kostkę)
 20 dag sera startego
 0,50 papryki(w kostkę)
 garść kukurydzy

Przygotowanie

1

Składniki na ciasto łączę ze sobą i zwartą kulkę i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielę na 18 kawałków. Formuję w kulki i spłaszczam.

2

Spłaszczoną kulkę wkładam do formy (naoliwionej) do muffinek (ja piekę na 2 razy). Składniki na sos łączę ze sobą.

3

Smaruję sosem ciasto w foremkach (pół łyżeczki).

4

Na sos układam trochę papryki, kukurydzy, szynki i pokrywam serem.

5

Piekę w temp 220' góra dół przez 15 min.

Muffinki pizzowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *