Muffinki z serem, szynką i masłem czosnkowym

Oceny

Super fajna i łatwa przekąska! Smakuje wspaniale! Idealnie sprawdzi się też do wieczornego seansu filmowego 🙂

TweetUdostępnij
Porcje12
Czas wykonania1 godz. 30 minut
Ciasto:
 2 szklanki mąki
 20 g drożdży
 200 ml ciepłej wody
 1 cukru
 1 łyżeczka soli
 2 łyżki oleju
Masło czosnkowe:
  kostki masła
  łyżeczki czosnku suszonego
  łyżeczki suszonej natki pietruszki
Dodatkowo:
 20 dag szynki skrojonej w kostkę
 20 dag sera u mnie mozzarella lub gouda + 10 dag do posypania muffinek
Sos czosnkowy:
 2 łyżki majonezu
 1 łyżka gęstego jogurtu
 2 zgniecione ząbki czosnku
 sól, pieprz
1

Drożdże mieszam z wodą. Składniki na ciasto łączę ze sobą i zwartą kulkę i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę.

2

Po tym czasie ciasto dzielę na 12 kawałków. Formuję w kulki i spłaszczam.
Na każdy placek z ciasta nakładam kosteczkę sera i trochę szynki. Z ciasta formuję w kuleczki tak aby ser i szynka była dobrze zawinięta w środku.
Spłaszczoną kulkę wkładam do formy (naoliwionej) do muffinek.

3

Masło na masło czosnkowe roztapiam i łączne z czosnkiem i pietruszka. 10 dag sera ścieram na tarce o małych oczkach.

4

Muffinki smaruje masłem następnie posypuje serem i ponownie smaruje masłem.

5

Piekę w temp 220' góra dół przez 15 min. Podaję z sosem czosnkowym

Składniki

Ciasto:
 2 szklanki mąki
 20 g drożdży
 200 ml ciepłej wody
 1 cukru
 1 łyżeczka soli
 2 łyżki oleju
Masło czosnkowe:
  kostki masła
  łyżeczki czosnku suszonego
  łyżeczki suszonej natki pietruszki
Dodatkowo:
 20 dag szynki skrojonej w kostkę
 20 dag sera u mnie mozzarella lub gouda + 10 dag do posypania muffinek
Sos czosnkowy:
 2 łyżki majonezu
 1 łyżka gęstego jogurtu
 2 zgniecione ząbki czosnku
 sól, pieprz

Przygotowanie

1

Drożdże mieszam z wodą. Składniki na ciasto łączę ze sobą i zwartą kulkę i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę.

2

Po tym czasie ciasto dzielę na 12 kawałków. Formuję w kulki i spłaszczam.
Na każdy placek z ciasta nakładam kosteczkę sera i trochę szynki. Z ciasta formuję w kuleczki tak aby ser i szynka była dobrze zawinięta w środku.
Spłaszczoną kulkę wkładam do formy (naoliwionej) do muffinek.

3

Masło na masło czosnkowe roztapiam i łączne z czosnkiem i pietruszka. 10 dag sera ścieram na tarce o małych oczkach.

4

Muffinki smaruje masłem następnie posypuje serem i ponownie smaruje masłem.

5

Piekę w temp 220' góra dół przez 15 min. Podaję z sosem czosnkowym

Muffinki z serem, szynką i masłem czosnkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *