Pączki hiszpańskie
Pączki hiszpańskie, gniazda lub pączki wiedeńskie. Pyszne rozpływające się w ustach ❤ zrobione z ciasta parzonego czyli mega szybkie w wykonaniu. Idealne na tłusty czwartek 🙂

Wodę, masło i sól zagotowuje. Dodaje mąkę i energicznie mieszam aż ciasto będzie odchodziło od brzegów garnka. Odstawiam do wystudzenia. Do zimnego ciasta dodaję jajka i miksuję do uzyskania gładkiej masy.
Rozgrzewam olej do temp ok 170'. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z tyłką w gwiazdkę, u mnie M1.
Wycinam z papieru do pieczenia kwadraty i wyciskam na nie ciasto w kształcie gniazda. Papier z ciastem przekładam na olej ciastem do dołu.
Po chwili ciasto odlepia się od papierka i można papierek wyciągnąć. Pączki smażę powoli najpierw z jednej później z drugiej strony aż będą rumiane.
Wykładam na ręczniki papierowe.
Po wystudzeniu lukruje, mieszam aż lukier będzie gładki i maczam w nim paczki.
Składniki
Przygotowanie
Wodę, masło i sól zagotowuje. Dodaje mąkę i energicznie mieszam aż ciasto będzie odchodziło od brzegów garnka. Odstawiam do wystudzenia. Do zimnego ciasta dodaję jajka i miksuję do uzyskania gładkiej masy.
Rozgrzewam olej do temp ok 170'. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z tyłką w gwiazdkę, u mnie M1.
Wycinam z papieru do pieczenia kwadraty i wyciskam na nie ciasto w kształcie gniazda. Papier z ciastem przekładam na olej ciastem do dołu.
Po chwili ciasto odlepia się od papierka i można papierek wyciągnąć. Pączki smażę powoli najpierw z jednej później z drugiej strony aż będą rumiane.
Wykładam na ręczniki papierowe.
Po wystudzeniu lukruje, mieszam aż lukier będzie gładki i maczam w nim paczki.