Pączki hiszpańskie

Oceny

Pączki hiszpańskie, gniazda lub pączki wiedeńskie. Pyszne rozpływające się w ustach ❤ zrobione z ciasta parzonego czyli mega szybkie w wykonaniu. Idealne na tłusty czwartek 🙂

TweetUdostępnij
Porcje12
Czas wykonania30 minut
 220 g mąki
 100 g masła
 4 jajka
 250 ml wody
 odrobina soli
Lukier:
 1,50 szklanki cukru pudru
 1 łyżka wrzątku
 1 łyżka soku z cytryny
1

Wodę, masło i sól zagotowuje. Dodaje mąkę i energicznie mieszam aż ciasto będzie odchodziło od brzegów garnka. Odstawiam do wystudzenia. Do zimnego ciasta dodaję jajka i miksuję do uzyskania gładkiej masy.

2

Rozgrzewam olej do temp ok 170'. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z tyłką w gwiazdkę, u mnie M1.

3

Wycinam z papieru do pieczenia kwadraty i wyciskam na nie ciasto w kształcie gniazda. Papier z ciastem przekładam na olej ciastem do dołu.

4

Po chwili ciasto odlepia się od papierka i można papierek wyciągnąć. Pączki smażę powoli najpierw z jednej później z drugiej strony aż będą rumiane.

5

Wykładam na ręczniki papierowe.

6

Po wystudzeniu lukruje, mieszam aż lukier będzie gładki i maczam w nim paczki.

Składniki

 220 g mąki
 100 g masła
 4 jajka
 250 ml wody
 odrobina soli
Lukier:
 1,50 szklanki cukru pudru
 1 łyżka wrzątku
 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

1

Wodę, masło i sól zagotowuje. Dodaje mąkę i energicznie mieszam aż ciasto będzie odchodziło od brzegów garnka. Odstawiam do wystudzenia. Do zimnego ciasta dodaję jajka i miksuję do uzyskania gładkiej masy.

2

Rozgrzewam olej do temp ok 170'. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z tyłką w gwiazdkę, u mnie M1.

3

Wycinam z papieru do pieczenia kwadraty i wyciskam na nie ciasto w kształcie gniazda. Papier z ciastem przekładam na olej ciastem do dołu.

4

Po chwili ciasto odlepia się od papierka i można papierek wyciągnąć. Pączki smażę powoli najpierw z jednej później z drugiej strony aż będą rumiane.

5

Wykładam na ręczniki papierowe.

6

Po wystudzeniu lukruje, mieszam aż lukier będzie gładki i maczam w nim paczki.

Pączki hiszpańskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *