Paluchy drożdżowe z masłem czosnkowym i serem

Oceny

Polecam do sałatek, krewetek lub do zajadania przy filmie! ❤ Są przepyszne! Mięciutkie, lekko ziołowe z nutą czosnku!

TweetUdostępnij
Porcje14
Czas wykonania14 minut
 250 dag mąki (najlepiej mąka do pizzy typ 00)
 0,50 szklanki wody (lekko ciepła)
 1,50 łyżeczki cukru
 1 łyżeczka soli
 15 ml oleju
 20 g drożdży
 1 łyżeczka suszonej pietruszki
Masełko czosnkowe:
 ¼ kostki masła miękkiego
 3 ząbki czosnku
 1,50 łyżeczki suszonego lub świeżego koperku
 szczypta soli, pieprz
Sos czosnkowy:
 3 łyżki majonezu
 2 łyżki gęstego jogurtu
 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez wyciskacz
Dodatkowo:
 70 g startego na drobnych oczkach żółtego sera
1

Drożdże rozpuszczam w wodzie. Łączę wszystkie składniki na ciasto i wyrabiam dopóki się nie połączą (ja mikserem z hakiem) . Ciasto układam w misce i odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę.
Masełko: wszystkie składniki łączę ze sobą. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuje lub rękami rozkładam ( podsypuje odrobiną mąki) na cienki prostokątny placek.

2

Ciasto smaruję masłem czosnkowym.

3

Na połowę placka układam starty ser.

4

Całość przykrywam drugą częścią ciasta i sklejam boki.

5

Gotowe ciasto kroję na 13-14 pasków.

6

Każdy pasek zawijam 2 razy i układam na blaszce wyłożonej papierem.

7

Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 10 min. Nagrzewam piekarnik do 230'. Wyrośnięte paski smaruję odrobinę oliwą i posypuję oregano.

8

Piekę 15 min góra dół. Podaję z sosem czosnkowym.

Składniki

 250 dag mąki (najlepiej mąka do pizzy typ 00)
 0,50 szklanki wody (lekko ciepła)
 1,50 łyżeczki cukru
 1 łyżeczka soli
 15 ml oleju
 20 g drożdży
 1 łyżeczka suszonej pietruszki
Masełko czosnkowe:
 ¼ kostki masła miękkiego
 3 ząbki czosnku
 1,50 łyżeczki suszonego lub świeżego koperku
 szczypta soli, pieprz
Sos czosnkowy:
 3 łyżki majonezu
 2 łyżki gęstego jogurtu
 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez wyciskacz
Dodatkowo:
 70 g startego na drobnych oczkach żółtego sera

Przygotowanie

1

Drożdże rozpuszczam w wodzie. Łączę wszystkie składniki na ciasto i wyrabiam dopóki się nie połączą (ja mikserem z hakiem) . Ciasto układam w misce i odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę.
Masełko: wszystkie składniki łączę ze sobą. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuje lub rękami rozkładam ( podsypuje odrobiną mąki) na cienki prostokątny placek.

2

Ciasto smaruję masłem czosnkowym.

3

Na połowę placka układam starty ser.

4

Całość przykrywam drugą częścią ciasta i sklejam boki.

5

Gotowe ciasto kroję na 13-14 pasków.

6

Każdy pasek zawijam 2 razy i układam na blaszce wyłożonej papierem.

7

Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 10 min. Nagrzewam piekarnik do 230'. Wyrośnięte paski smaruję odrobinę oliwą i posypuję oregano.

8

Piekę 15 min góra dół. Podaję z sosem czosnkowym.

Paluchy drożdżowe z masłem czosnkowym i serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *