Paluchy drożdżowe z masłem czosnkowym i serem
Polecam do sałatek, krewetek lub do zajadania przy filmie! ❤ Są przepyszne! Mięciutkie, lekko ziołowe z nutą czosnku!
Drożdże rozpuszczam w wodzie. Łączę wszystkie składniki na ciasto i wyrabiam dopóki się nie połączą (ja mikserem z hakiem) . Ciasto układam w misce i odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę.
Masełko: wszystkie składniki łączę ze sobą. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuje lub rękami rozkładam ( podsypuje odrobiną mąki) na cienki prostokątny placek.
Ciasto smaruję masłem czosnkowym.
Na połowę placka układam starty ser.
Całość przykrywam drugą częścią ciasta i sklejam boki.
Gotowe ciasto kroję na 13-14 pasków.
Każdy pasek zawijam 2 razy i układam na blaszce wyłożonej papierem.
Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 10 min. Nagrzewam piekarnik do 230'. Wyrośnięte paski smaruję odrobinę oliwą i posypuję oregano.
Piekę 15 min góra dół. Podaję z sosem czosnkowym.
Składniki
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczam w wodzie. Łączę wszystkie składniki na ciasto i wyrabiam dopóki się nie połączą (ja mikserem z hakiem) . Ciasto układam w misce i odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę.
Masełko: wszystkie składniki łączę ze sobą. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuje lub rękami rozkładam ( podsypuje odrobiną mąki) na cienki prostokątny placek.
Ciasto smaruję masłem czosnkowym.
Na połowę placka układam starty ser.
Całość przykrywam drugą częścią ciasta i sklejam boki.
Gotowe ciasto kroję na 13-14 pasków.
Każdy pasek zawijam 2 razy i układam na blaszce wyłożonej papierem.
Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 10 min. Nagrzewam piekarnik do 230'. Wyrośnięte paski smaruję odrobinę oliwą i posypuję oregano.
Piekę 15 min góra dół. Podaję z sosem czosnkowym.